دکتر لادن گیاهی - متخصص تغذیه
سوال : سلام خانم دکتر. من ۲۰ ساله هستم، ولی وزنم به شدت کم و اشتهایم هم کم است. نمیدانم چه چیزی مصرف کنم که هم اندامم نرمال شود و هم مضرات کمتری داشته باشد. لطفاً من را راهنمایی بفرمایید.
پاسخ : سلام. برای بیاشتهایی، همیشه باید عوامل زمینهای را مورد بررسی قرار داد. گاهی اوقات کمخونی و اختلالات هورمونی میتوانند زمینه بیاشتهایی باشند. گاهی اوقات عوامل روحی روانی و استرسهای محیطی میتوانند زمینهساز بیاشتهایی باشند، بنابراین در مورد فرد بیاشتها که دریافت غذایی کمی دارد، حتماً باید وضعیت دستگاه گوارش و کمخونی بررسی شود.
اگر لازم باشد، از پروبیوتیکهایی مانند بیوفلورا و مکملهایی مانند دیلیست برای کمک به افزایش فلور میکروبی استفاده گردد. در صورتی که کمبود آهن وجود دارد، باید آن را هم اصلاح نمود.
همچنین میتوان مولتیویتامینها را به صورت مولتیویتامین مینرال اضافه کرد. تنها چیزی که میتوانیم بگوییم بیعارضه است، استفاده از یک مولتیویتامینمینرال روزانه میباشد که میتواند به رفع برخی کمبودها که باعث تشدید بیاشتهایی میشوند، کمک کند.
نکته بعدی، استفاده از خود مواد غذایی است که به تحریک اشتها کمک میکند. مثلاً استفاده از خیار و لیمو و نعنا یا پیاز و لیمو و نعنا و یا استفاده از نارنج میتواند تحریککننده اشتها باشد.
غذاهایی که بوی خوب دارند، ولی دمای بالایی ندارند، تحریککننده اشتها هستند. استفاده از نان سوخاری در تخممرغ غلتیده مثل پنکیک، خاگینه و ... کمککننده است.
استفاده از فرنی، شیره انگور، شیره خرما، شیره انجیر، زیتون، پوره سیبزمینی، اسموتیهای مختلف بر پایه میوهها و لبنیات هم بسیار مؤثر است، بنابراین پایه یک الگوی غذایی منظم و مرتب با تعادل و تنوع بالا، استفاده از روغنهای خوب در برنامه غذایی، استفاده از چاشنیها و ادویههای معطر، استفاده از مکمل به عنوان تکمیلکننده برنامه غذایی باید در نظر گرفته شوند.
سالمترین مکمل، مولتیویتامین مینرالهای روزانه موجود در بازار هستند و در مرحله بعدی اگر کمبودی وجود دارد، اضافه دریافت آن باید مد نظر قرار بگیرند. حتماً از قرص ویتامین D هم باید برای رفع کمبود ویتامین D استفاده شود.