آیا آندومتر و آندومتریوز با هم متفاوت است و درمان آن چگونه میباشد و آیا با جراحی درمان میشود؟
پاسخ ارائه شده توسط: دكتر نگار بهروز
بافت طبیعی رحم را اندومتر گویند و وجود بافت اندومتر فعال در هر نقطهای خارج از محل طبیعی (رحم) را اندومتریوز گویند كه شایعترین محل گرفتاری آن در 50 درصد موارد، داخل لگن است و از آن میان گرفتاری تخمدانها در حدود 40 درصد كل موارد اندومتریوز را شامل میشود. حدود 1 تا 2 درصد زنان به این بیماری مبتلا میشوند و میزان شیوع آن در سنین باروری حدود 10 درصد و در زنان نازا حدود 25 الی 40 درصد است.
این بیماری عامل 5 تا 15 درصد موارد نازایی زنان بوده و شیوع سنی آن 25-45 سالگی است. علائم و نشانههای بیماری بسیار متغیر و بر حسب عمل گرفتاری و شدت بیماری متفاوت است. در حدود 40 درصد موارد با علائم قاعدگی دردناك، مقاربت دردناك و نازایی ظاهر میشود.
درد قاعدگی در این افراد از یك روز قبل از قاعدگی شروع و حدود سه روز ادامه دارد و اكثراً به داروهای ضد درد رایج جواب نمیدهد و تمام لگن را میگیرد. در مواردی كه دستگاه گوارش، خصوصاً كولون نزولی را درگیر میكند، علایم به صورت دردهای كراپی شكمی وجود خون در مدفوع، نفخ شكم و اسهال یا یبوست دورهای مشخص میشود.
تشخیص قطعی به كمك «لاپاراسكوپی یا لاپراتومی» و انجام پیوپسی امكانپذیر است. درمان در ابتدا بهصورت دارویی است. در موارد مقاوم به درمانهای طبی، یا اندومتریوزهای تخمدانی بیشتر از یك سانتیمتر و یا چسبندگی و انتشار وسیع به سایر بافتها، باید اقدام به جراحی و برداشت بافت ناحیه مبتلا كرد.
در زنان بالای 35 سال یا بیماری كه قصد بارداری ندارد، درمان انتخابی، عمل جراحی و برداشتن رحم با لولههای رحمی و تخمدانهاست. موارد اندومتریوز خارج لگنی نیز معمولاً با مصرف دارو برطرف میشود.