آیا خوردن زیاد مواد قندی منجر به ابتلا به دیابت (مرض قند) میشود؟
پاسخ ارائه شده توسط: دنیای سلامت
مصرف زیاد مواد قندی- نه به اندازهای كه سیگار كشیدن در ابتلا به سرطان ریه نقش دارد- در ابتلا به دیابت تاحدی موثر بوده و بهتر است در مصرف این مواد اعتدال را رعایت نمود. در واقع، این چاقی و اضافه وزن است كه ریسك ابتلا به دیابت نوع دو را بالا میبرد و مصرف زیاد مواد قندی به بروز چاقی كمك میكند كه اگر فرد فعالیت فیزیكی اندكی داشته باشد یا اصلا ورزش نكند، این احتمال بیشتر میشود. وزن زیاد باعث میشود سلولهای چربی، پروتئینی از خود ترشح كنند كه در ترشح انسولین اختلال ایجاد میكند. انسولین هورمونی است كه قند خون را متابولیسم میكند و آن را در سطوح عادی و سالم نگه میدارد. این فرایند میتواند به پركاری پانكراس (لوزالمعده) منجر گردد و موجب افزایش قند خون و بروز دیابت نوع 2 شود. برخی پژوهشهای اخیر نشان دادهاند كه مصرف زیاد مواد قندی، بدون توجه به وزن زیاد، احتمال ابتلا به دیابت را بالا میبرد. پژوهشی كه نتایج آن در نشریه معتبر جاما به چاپ رسیده است نشان داد زنانی كه میزان مصرف نوشابههای شیرین را طی چهار سال از یك یا كمتر از یك واحد در هفته به یك یا بیشتر از یك واحد در روز افزایش دادند، ریسك ابتلا به دیابت در آنها دو برابر شد. قندهایی كه سریع جذب میشوند، مانند كولاها، میتوانند به سلولهایی از پانكراس كه انسولین ترشح میكنند، آسیب بزنند. اما، آب میوههای طبیعی احتمال ابتلا به دیابت را افزایش نمیدهند.این امر ممكن است به این علت باشد كه مواد مغذی دیگری هم همراه قند طبیعی جذب بدن آنها میشود. برای اینكه از ابتلا به دیابت مصون بمانید، وزن خود را كنترل كنید، غذاهایی سرشار از فیبر بخورید (كه قند و انسولین خون را در سطوح عادی نگه میدارند) و به جای نوشیدن نوشابههای شیرین، آب یا چای بنوشید.