لطفاً در مورد سكته مغزی و علائم آن توضیح دهید.
پاسخ ارائه شده توسط: دنیای سلامت
منظور از سكته مغزی قطع خونرسانی قسمتی از مغز در اثر لختهای ثابت یا متحرك است. منظور از لخته ثابت این است كه سرخرگ مغزی به تدریج تنگ میشود (در اثر نوعی تصلب شرائین) و در نهایت این تنگی به صد درصد میرسد و قسمتی از مغز كه توسط آن سرخرگ خونرسانی میشود دچار مرگ بافتی میشود. بدیهی است كه در صورت باز نشدن رگ مزبور، عملكرد آن قسمت از مغز تقریباً برای همیشه مختل خواهد بود. نوع دیگری از سكته مغزی لختهای متحرك (آمبولی) كه معمولاً از خود قلب منشأ میگیرد و از طریق جریان خون به سمت مغز میآید و در قسمتی از جریان خون مغز متوقف شده و خونرسانی به آن قسمت از مغز را مختل میكند. خونریزی داخلی مغز در مقابل سكته مغزی است. مردم هر دو واقعه را سكته مغزی میپندارند و از نظر علائم بالینی هم هر دو شباهتهایی به هم دارند.
در خونریزی مغزی بالا رفتن ناگهانی فشار خون باعث میشود كه رگهای كوچكی در مغز پاره شوند و توده متراكم خونی مقداری از فضای داخل مغز را اشغال كرده و به قسمتهای مجاور خود در مغز فشار بیاورد. و با فشار به سایر قسمتها و حتی مراكز حیاتی مغز باعث اختلال میشود. بیماری دیابت، بالا بودن چربیهای خون، مصرف سیگار، الكل و چاقی ریسك بروز سكته مغزی را بالا میبرد. بیماری تصلب شرائین نیز بهویژه اگر در رگهای گردن باشد فرد را در معرض سكته مغزی قرار میدهد. بیماریها و داروهایی كه غلظت خون را افزایش میدهند ممكن است ایجاد لخته را در مغز فرد آسانتر كند.
در صورت تشكیل لخته به تدریج و در اغلب موارد صبح كه فرد از خواب بیدار میشود احساس میكند كه یك ساعت بدنش به اصطلاح لمس شده و یا قدرت حركتی او كم شده است. ممكن است صورت وی به یك سمت كج و در حرف زدن دچار مشكل شده باشد. در مواردی نیز ممكن است سرگیجه، عدم تعادل، بیهوشی، مشكلات بینایی و فراموشی و اختلال حواس در فرد ایجاد گردد. بسته به محل بروز لخته ممكن است اختلال ایجادشده خیلی كم و یا شدید باشد. در صورت بروز خونریزی داخلی مغز، فرد ناگهان فلج میشود و ممكن است هوشیاری خود را از دست بدهد. در برخی موارد نیز تنفس دچار اختلال شده و حتی امكان دارد ایست تنفسی و مرگ ایجاد شود. معمولاً فشارخون بالا منجر به پارگی عروق و خونریزی در فرد میشود. در برخی از این افراد پیش از بروز خونریزی، سردرد ایجاد میشود كه میتواند به عنوان یك علامت هشداردهنده باشد.