ایسنا به نقل از ارث نوشت: آلودگی هوا ناشی از سوختهای فسیلی سالانه ۵میلیون نفر را از بین میبرد.
نتایج نگرانکننده تحقیق کنونی، آمار شگفتانگیزی را در مورد تأثیر آلودگی هوا ناشی از سوختهای فسیلی نشان میدهد بهطوریکه تخمین میزند، سالانه ۵.۱ میلیون مرگ اضافی در سراسر جهان به دلیل این موضوع رخ میدهد.
این رقم ۶۱ درصد از کل ۸.۳ میلیون مرگ ناشی از آلودگی هوای محیط از همه منابع را در سال ۲۰۱۹ نشان میدهد. این مطالعه بر مزایای سلامتی قابلتوجهی که میتوان با جایگزینی سوختهای فسیلی با منابع انرژی پاک و تجدیدپذیر به دست آورد، تأکید کرده است.
در حالی که آلودگی هوای محیط بهعنوان تهدید زیست محیطی بزرگ برای سلامتی و طول عمر شناخته میشود، مشخص کردن مرگومیر به منابع خاص آلودگی هوا یک کار پیچیده با نتایج متفاوت در مطالعات جهانی بوده است.
در پاسخ به این چالش، گروهی از محققان بینالمللی مدل جدیدی ابداع کردند. هدف این مدل محاسبه میزان مرگومیر عمومی و اختصاصی مرتبط با آلودگی هوای ناشی از سوختهای فسیلی است. علاوه بر این، مزایای بهداشتی بالقوه اتخاذ سیاستهای جایگزین سوختهای فسیلی به انرژی پاک و تجدیدپذیر را ارزیابی کرد.
این گروه تجزیهوتحلیل خود را با تعیین مازاد مرگومیر (تعداد بیش از تعداد مورد انتظار در یک بازه زمانی خاص) انجام دادند.
نتایج نشان داد که در سال ۲۰۱۹، تعداد مرگومیر جهانی مرتبط با آلایندههای هوای محیط مانند ذرات ریز و ازن به ۸.۳ میلیون نفر رسید که سوختهای فسیلی مسئول ۶۱ درصد از این مرگها (۵.۱ میلیون) هستند. این عدد ۸۲ درصد از کل مرگومیرهای احتمالی ناشی از آلودگی هوا را نشان میدهد که در صورت کنترل همه گازهای گلخانهای ساخته شده توسط انسان میتوان از آن جلوگیری کرد.
بیشترین تأثیر آلودگی هوای محیط در جنوب و شرق آسیا به ویژه در چین با ۲.۴۴ میلیون مرگ سالانه و هند با ۲.۱۸ میلیون مورد مشاهده شد. بیش از نیمی از این مرگومیرها (۵۲ درصد) با مشکلات سلامتی شایع، ازجمله بیماری ایسکمیک قلبی (۳۰ درصد)، سکته مغزی (۱۶ درصد)، بیماری مزمن انسدادی ریه (۱۶ درصد) و دیابت (۶ درصد) مرتبط بود.
تقریبا ۲۰ درصد از مرگومیرها را نمیتوان بهطور خاص طبقهبندی کرد اما گمان میرود تا حدی مربوط به شرایطی مانند فشار خون بالا و بیماریهای عصبی، از جمله آلزایمر و پارکینسون باشد.
متوقف کردن سوختهای فسیلی منجر به کاهش قابل توجه مرگومیر ناشی از آلودگی هوا در جنوب، جنوب شرق و شرق آسیا میشود و بهطور بالقوه از حدود ۳.۸۵ میلیون مرگ در سال جلوگیری میکند. این رقم معادل ۸۰ تا ۸۵ درصد مرگومیرهایی است که بهطور بالقوه میتوان از همه منابع آلودگی هوای انسانساز در این مناطق اجتناب کرد.
در کشورهای ثروتمندتر که عمدتاً به سوختهای فسیلی متکی هستند، با حذف تدریجی این منابع انرژی میتوان از مرگ حدود ۴۶۰ هزار نفر در سال جلوگیری کرد. این رقم تقریباً ۹۰ درصد از مرگومیرهای قابل پیشگیری از همه منابع آلودگی هوای ناشی از انسان در این کشورها را تشکیل میدهد.
با نزدیک شدن به کنفرانس تغییر اقلیم سازمان مللمتحد ۲۰۲۳، درخواست برای حذف سریع سوختهای فسیلی واضح است. مزایای بالقوه سلامتی، در کنار تأثیر مثبت بر آب و هوا، این امر را به یک تعهد ضروری برای رهبران جهانی تبدیل میکند. نتایج این تحقیق در مجله BMJ منتشر شده است.