Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
یکشنبه 2 دی 1403 - 19:31

21
فروردین
این شماره: دكتر سیدعلی كشاورز

این شماره: دكتر سیدعلی كشاورز

كليك كنيد.

دكتر سیدعلی كشاورز، كسی است كه سالها پیش، عشق به كتاب و قلم و دفتر او را از خانه ای كاهگلی در روستایی كوچک در منطقه ریگستان زواره به كرسی استادی در دانشگاه تهران رساند; كودک خردسالی كه در روزگاری دور با پای پیاده و در سخت ترین شرایط، كیلومترها مسافت را در دشت و صحراها طی می كرد تا به مدرسه ای محقر در روستای مجاور برسد، هم اكنون در عصر تكنولوژی و پیشرفت و تجهیزات، با دلتنگی و عشق از آ‌ن خاطرات شیرین دوران تنگدستی یاد می كند! تابستان ها كارگری و بقیه ی سال درس خواندن، روزها كار و شب ها بیدار، تنهایی در شهری غریب، دوری از خانواده، همه اینها شرایط سختی بودند كه سیدعلی كشاورز گذراندن آ‌نها را تنها و تنها مرهون لطف لا یزال الهی و دعای شبانه مادر و تشویق های پدر می داند; مادری كه درس خواندن او را حتی به بهای فروختن تنها <چارقدش> به جان می خرید و پدری كشاورز و زحمت كش كه تنها با امید پیشرفت فرزند، با مشقت های كار، پیكار می كرد...
او در سال ۱۳۵۰ در رشته علوم زیستی دانشگاه تبریز پذیرفته شد و ۴ سال بعد با رتبه اول فارغ التحصیل و سپس موفق به اخذ بورس از دانشگاه <نانسی یک> فرانسه شد.
او آ‌نچنان عرق ملی در وجودش نهادینه شده بود كه پس از غروب خورشید در هفتمین روز بعد از دفاع پایان نامه دكترا، با همكلا سی ها و دوستان وداع كرده، كوله بار سفر بسته و عازم خاک وطن شد; در اسفند سال ۱۳۵۸، جامه مقدس استادی به تن كرد و تا به امروز، نزدیک به ۳۰ سال است كه اصل <تعلیم و تعلم> را سرلوحه زندگی خود قرار داده و صدها دانشجو را در مسیر <پوییدن> و <آ‌موختن>، یاری داده است.
جناب آ‌قای دكتر كشاورز، آ‌یا شما در محیط خانواده، نكات تغذیه ای را كه به دیگران آ‌موزش می دهید، خود نیز رعایت می كنید؟
باید قاطعانه بگویم بیش از ۹۵ درصد توصیه های تغذیه ای در منزل ما رعایت می شود; فرزندان من غذای كم نمک می خورند; قند و شكر نمی خورند; سبزی یا سالا د هر روز در سفره ی ما حضور دارد; هفته ای ۲-۱ بار ماهی می خوریم (آ‌ن را در فر كبابی می كنیم); خدا را شكر فرزندانم سوسیس و كالباس دوست ندارند; حداكثر در ماه یک بار آ‌ن هم برای اینكه بار روانی برای فرزندانم ایجاد نشود، پیتزا می خوریم; چای خود را همیشه همراه با خرما و گاهی با توت می نوشیم; به طور كلی، در خانواده، فرهنگ سازی تغذیه ای كرده ام.
عقیده ی شما در ارتباط با معضل فارغ التحصیلا ن رشته ی تغذیه در پیدا كردن شغل مناسب چیست؟
ما با همت انجمن تغذیه ایران (اتا) و اعضای برد تخصصی تغذیه، قدم های موثری را تا به حال در جهت بهبود شرایط شغلی فارغ التحصیلا ن این رشته برداشته ایم; بدون شک هنوز تا رسیدن به شرایط آ‌رمانی، راه درازی در پیش رو داریم. از جمله اقدامات موثری كه در این مسیر انجام داده ایم; گرفتن نظام پزشكی و مجوز دفتر كار برای كارشناسان ارشد و دكتراها بعد از ۲۰ سال تلا ش است و همچنین ایجاد دوره ئبت تغذیه كه تحول عظیمی در رشته تغذیه ایجاد كرد; از دیگر اقدامات موثر، ایجاد چهار دوره جدید كارشناسی ارشد و ئبت تغذیه است كه با استفاده از مشاوران بین المللی در سراسر جهان و همینطور اساتید بهترین دانشگاه های آ‌مریكا، اروپا، آ‌فریقا (مصر) و استرالیا برنامه ریزی شده است. رشته هایی كه هم دوره فوق لیسانس و هم ئبت برای آ‌نها برنامه ریزی شده شامل اپیدمیولوژی تغذیه، تغذیه سلولی  ملكولی و سیاستگزاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه می باشد.
در مورد شرایط سخت كاری باید گفت كه اكثر فارغ التحصیلا ن لیسانس اغلب به دلا یل مختلف علا قه مند به كار در شهرهای بزرگ هستند ولی در شهرستان ها نیاز به این نیروها بیشتر است.
نظر شما راجع به الگوهای اشتباه غذایی چیست و چرا بسیاری از افراد چاق نمی توانند لا غر شوند؟
ما كشوری هستیم كه در حال گذار تغذیه ای می باشیم یعنی به تدریج عادات سنتی پدر و مادرمان را داریم فراموش می كنیم و آ‌نها را با یک سری رفتارهای تغذیه ای جایگزین می كنیم كه چربی و نمک بالا یی دارد و از نظر الگوی غذایی، نیازها را تامین نمی كند در حالی كه نان، پنیر و گردو به همراه سبزی، غذایی نسبتا كامل است; وقتی افراد چاق یا دارای لا غری مفرط و یا كودكان مبتلا  به اختلا لا ت رشدی مورد بررسی قرار می گیرند، مشخص می شود كه رفتارهای غلط غذایی، مهمترین عامل گرفتاری آ‌نهاست; برای مثال وقتی بسیاری از افراد چاق كه تصور می كنند غذای كمی می خورند، مورد بررسی قرار می گیرند، مشخص می شود كه آ‌نها واقعا ممكن است غذای كمی دریافت كنند ولی مصرف خوراكی های با ارزش غذایی كم ولی دارای كالری بالا  در آ‌نها زیاد است. بنابراین همه مردم چه لا غر و چه چاق باید توجه داشته باشند كه ۳ وعده ی اصلی غذایی را باید بخورند. متاسفانه یكی از باورهای غلط افراد این است كه فكر می كنند حذف یک وعده ی غذایی، لا غرشان می كند در صورتی كه ولع انسان را بالاتر  می برد و باعث می شود كه پرخوری بی رویه صورت بگیرد. برحسب نظام بیولوژیک و فیزیوژیک بدن، روزانه به ۳ وعده ی غذا نیاز داریم، اگر ۲ وعده مصرف كنیم شرایط سوخت و ساز را به هم زده ایم و در ۲ وعده، حجم فشرده تری را دریافت كرده ایم. بنابراین بخشی از این حجم غذا، فرصت سوخت پیدا نمی كند، از این رو ذخیره شده و چاقی پیش می آ‌ید; نكته ی بعدی، آ‌موزش در جهت حذف ریزه خواری و تنقلا ت كم ارزش تغذیه ای به جای وعده های اصلی است. زیرا بدن انسان به شیر، نان، گوشت، میوه و سبزیجات نیاز دارد نه به شكلا ت و چیپس و نوشابه و...; این نكته ای است كه در كودكانی كه مشكل رشد دارند بسیار به چشم می خورد; والدین باید توجه داشته باشند كه بچه ها را به این نوع خوراكی ها عادت ندهند و نگذارند اشتهای آ‌نها به غذا با خوردن این مواد بی خاصیت، از بین برود; در میان وعده ها نیز بهتر است به جای این خوراكی های كم ارزش، میوه و مغزها جایگزین شود.
— اینطور كه اطلا ع داریم، شما در مورد تعیین جنسیت نیز مشاوره می دهید، واقعا چقدر این كار موفقیت آ‌میز است؟
در مورد تعیین جنسیت در كشوری مثل كانادا، تحقیقات زیادی انجام شده; در این كشورها، این شیوه در درمانگاه هایی كه والدین با بیماری های وراثتی مواجه هستند مورد استفاده قرار می گیرد مثلا  جنسیت با بروز بیماری خاصی در نوزاد، در ارتباط است. بررسی های علمی در كانادا نشان داده این شیوه اگر دقیق انجام شود، ۸۰ درصد شانس موفقیت دارد. ولی در كشورمان آ‌مار دقیق نداریم چون تعداد مراجعین برای این منظور به ۱۰ نفر نیز نمی رسد و همه ی آ‌نهایی هم كه مراجعه می كنند به ما پس خوران نمی دهند ما هم سیستم پیگیری نداشتیم كه از نتیجه ی این روش مطلع شویم. بنابراین چون در ایران آ‌ماری نداریم، اظهارنظر قطعی نمی توانیم بكنیم.
— همانطور كه می دانیم بهترین روش لا غر كردن و كاهش وزن، رژیم غذایی به همراه ورزش است; ولی بیشتر مردم چاق به دنبال روش های دیگری همچون عمل جراحی، كمربندهای لا غری، پمادهای موضعی و... هستند، دلیل این امر چیست؟
بدون شک اگر كسی بخواهد لا غر شود، بهترین روش، رژیم غذایی به همراه ورزش است. فردی كه چاق است، دو عامل او را به این سمت برده: ۱– رفتارهای غلط تغذیه ای ۲– بی تحركی. به چنین فرد چاقی باید آ‌موزش دهیم كه ۲ روش غلط را اصلا ح كند. كنار گذاشتن عادت كار آ‌سانی نیست مثلا  وابستگی روانی به سیگار یک سمت مساله است و رفتارهای جنبی كه فرد را به این كار واداشته، سمت دیگری است كه این عمل را برای او به صورت یک سرگرمی درآ‌ورده و باعث شده كه حواس او به طور مقطعی از مشكلا تش منحرف شده و فرد به صورت كاذب احساس آ‌رامش كند. بنابراین برای فردی كه عادت به مصرف یک سری مواد غذایی كرده، خیلی سخت است كه آ‌نچه را كه دوست دارد كنار بگذارد و نیاز به اراده ای قوی دارد و همین طور باور و اعتقادی صحیح كه برای این كار آ‌موزش درست و طولا نی مدت لا زم است. برای همین، بسیاری از مردم بیشتر سراغ راه هایی به غیر از رژیم غذایی می روند.
— متاسفانه در حال حاضر شاهد <رژیم دادن> توسط بسیاری از افراد غیر از رژیم شناس هستیم; همانند پزشكان عمومی، آ‌رایشگرها، ورزشكاران و مربیان بدنسازی و...! با این معضل چه باید بكنیم؟
در كشورهای پیشرفته، برای هر كسی كه می خواهد كار مشاوره ی تغذیه انجام دهد، چه تحصیلا ت آ‌كادمیک تغذیه داشته باشد و چه نداشته باشد، قبولی در آ‌زمون ئت لا زم است; در حقیقت قبل از این آ‌زمون باید دوره ی اینترنتی تغذیه را در بیمارستان گذرانده باشند. لذا مجوز فعالیت به كسی می دهند كه آ‌زمون را قبول شود. بنابراین اگر بخواهیم به آ‌شفتگی وضعیت رژیم درمانی در كشور، رسیدگی كنیم، باید انجمن تغذیه به كمک معاونت درمان وزارت بهداشت و سازمان نظام بهداشتی در جهتی حركت كنند كه برنامه ی ئت به طور رسمی در كشور ما ایجاد شود. طبیعتا تا زمانی كه به آ‌ن مرحله برسیم، این نابسامانی را خواهیم داشت.

تعداد بازديد: 511 تعداد نظرات: 0

ارسال نظر

فیلم روز
تصویر روز