تحریریه گروه ترجمه زندگی آنلاین
این روزها مردم به شدت به تلفنهای همراه خود وابستهاند و گویی نمیتوانند لحظهای از آن دور بمانند.
در این میان زنان باردار نیز مستثنی نیستند.
آنها از تلفن همراه خود برای صحبت کردن، ارسال پیامک، تنظیم وقت مراجعه به پزشک، حضور در کلاسهای مربوط به زنان باردار و ... استفاده میکنند.
اما آیا استفاده از تلفن همراه میتواند روی جنین در حال رشدشان اثر منفی بگذارد؟ در این مقاله به این موضوع پرداخته شده است.
اثر تشعشعات الکترومغناطیسی بر روی بارداری
زنان باردار به خوبی میدانند که مصرف نوشیدنیهای الکلی و یا سیگار کشیدن روی جنینشان اثر بدی دارد و در این زمینه به هشدارهای پزشکان خود اهمیت میدهند.
اما متاسفانه آنها نمیدانند که آیا باید از تشعشعات الکترومغناطیسی متصاعد از تلفنهای همراه و یا کامپیوتر و لپ تاپها و همچنین ابزارهای بی سیم نیز اجتناب کنند یا خیر.
در واقع تحقیق در مورد مضرات احتمالی روی جنین زنان باردار در چند سال اخیر صورت گرفته و محققان برای اثبات مضرات امواج الکترومغناطیسی این ابزارها به شواهد بیشتری نیاز دارند.
اما از آنجایی که علم نسبی است و روز به روز پیشرفت میکند، بنابراین زنان باردار حق دارند بدانند که احتمال دارد این تشعشعات روی جنین آنها اثر منفی بگذارد و به طور کلی در دوران بارداری، به ویژه زمانی که مغز کودک در حال رشد است، از تلفنهای همراه استفاده نکرده و همچنین از دیگر ابزارهای بی سیم دور بمانند.
صدمات مغزی تلفن همراه به جنین
استفاده از تلفن همراه، خطر آسیب رسیدن به مغز جنین را افزایش میدهد. هنگامی که جنین در حال رشد است، شکل گیری سلولهای عصبی، حیاتی است و تشکیل ناقص آنها، احتمال بروز اختلالات عصبی را در سالهای آینده زندگی کودک افزایش میدهد.
استفاده از تلفن همراه، بخشی از سلولهای عصبی موجود در مغز جنین را از بین میبرد. صدمه به مغز کودک در آینده موجب مشکلات رفتاری در او و علایمی شبیه به بیش فعالی و همچنین عدم توجه و ناسازگاری با همسالان میشود.
نتایج بررسیهای جدید بر روی موشهای باردار ثابت کرده است که قرار گرفتن مادر در معرض امواج تلفن همراه در دوران بارداری بر تکامل مغز جنین موش اثرگذاشته و به آن صدمه میزند.
در بررسیهای بیشتر مشخص شده، مادرانی که از تلفن همراه استفاده میکنند، فرزندان خود را تا 54 درصد به مشکلات ارتباطات اجتماعی و اختلالات روحی و روانی مبتلا میکنند.
استفاده از تلفن همراه پیش از 7 سالگی نیز در کودکان مشکلات رفتاری به وجود میآورد. 25 درصد این کودکان در معرض اختلالات روحی و عاطفی، 34 درصد مشکل ارتباط با کودکان دیگر، 35 درصد بیش فعالی و 49 درصد در معرض مشکلات رفتاری قرار میگیرند.
در تحقیقی دیگر، محققان با قرار دادن "جنین مرغ" در برابر تشعشعات بسیار ضعیف متصاعد از تلفنهای همراه و همچنین ابزارهای بی سیم به مدت 21 روز، متوجه شدند که احتمال مرگ این جنینها 5 برابر بیشتر از جنینهایی که در معرض این تشعشعات قرار ندارند، افزایش مییابد.
در تحقیقی دیگر روی جنین مرغ، محققان تخم بارور مرغ را در معرض امواج 1800 تا 900 مگاهرتز تلفن همراه قرار دادند و جنینها پس از 7، 10 و 14 روز از تخم بیرون آورده شدند.
محققان در این جنینها ناهنجاریهای مادرزادی مانند خونریزی زیرجلدی و ناهنجاریهای مغزی، ضخامت در اعصاب شبکیه چشم که منجر به نابینایی میشود، مشاهده کردند.
از آنجایی که بیولوژی جوجهها تا حد زیادی شبیه جنین انسان است، پس ممکن است جنین انسان نیز در معرض چنین خطری باشد.
البته محققان معتقدند که مقدار صدمات وارده به جنین کاملاً قابل شناسایی نیست و بنابر قدرت منبع منتشر کننده امواج رادیویی و مدت زمان در معرض آن بودن، متغیر میباشد.
اثر منفی تلفن همراه روی دی ان ای (DNA)
بنابر تحقیقات مشخص شده است که تشعشعات الکترومغناطیسی میتوانند اثر بدی بر روی دیان ای (DNA) جنین داشته و از رشد مناسب آن جلوگیری کند و حتی ممکن است موجب جهش یا انحراف کروموزمی در جنین در حال رشد شود.
زنان باردار و مراقبت از جنین
برای اینکه احتمال آسیب به جنین در حال رشد به حداقل برسد، بهتر است از چند ماه قبل از بارداری از وسایل تولید کننده تشعشعات الکترومغناطیسی استفاده نشود و هنگام بارداری تمام نکات ایمنی زیر را رعایت کنند:
بارداری و استفاده حداقل از تلفن همراه
از آنجایی که این روزها بیشتر مردم نمیتوانند تلفن همراه را کاملاً از زندگی خود حذف کنند، پس بهتر است، استفاده از آن را به حداقل برسانند و فقط در موارد اورژانسی و ضروری از آن استفاده کنند.
زمانی که تلفن همراه روشن است، حتی اگر از آن استفاده نمیکنند، در معرض تشعشعات الکترومغناطیسی آن قرار خواهند داشت. در ضمن هرگز تلفن همراه را روی بدن خود قرار ندهند.
بارداری و دوری از محیط مجهز به وای-فای
این روزها بیشتر مردم از وای-فای استفاده میکنند. اما بهترین کار استفاده از اینترنت کابلی، به ویژه در مورد زنان باردار است.
در محیطهای مجهز به وای-فای تشعشعات الکترومغناطیسی به فراوانی یافت میشود و احتمال دارد اثر بدی روی جنین بگذارد.
بارداری و کاهش یا حذف استفاده از ابزارهای بی سیم
بهتر است زنان باردار حتی از ابزارهای بی سیم دیگر هم استفاده نکنند.
آنها میتوانند با استفاده از دستگاه اندازه گیری امواج الکترومغناطیسی از وجود این امواج در محیط زندگی خود مطلع شوند.
بارداری و استفاده از هدفون
هدفونهای سیمی کمک میکند که کاربر تلفن همراه، حداقل به اندازه طول سیم، از تلفن همراه خود دور بماند.
البته هدفون نمیتواند به اندازه کافی از فرد در برابر امواج الکترومغناطیس محافظت کند، با اینحال استفاده از نوع باکیفیت آن میتوان تا حدی از امواج مهلک دور ماند.