زردچوبه
زردچوبه حاوی تركیبات شیرآور و شیرافزا بوده و از طرفی میتواند در پیشگیری از التهابات مؤثر باشد.
دانههای كنجد
دانههای كنجد سیاه و درشت در افزایش تولید شیر مؤثر میباشند و دانههای ریز و كمرنگ كنجد نیز علاوه بر شیرافزا بودن، هضم راحتتری در دستگاه گوارش دارند.
زردآلو
كارشناسان توصیه میكنند مادران شیرده برای افزایش شیر خود، زردآلو را در رژیم غذایی روزانه خود وارد كنند؛ زردآلو حاوی ویتامین C و سایر ویتامینها به مقدار زیاد میباشد و از طرفی برای نوزاد نیز مفید است.
سبزیجات برگ پهن و سبز
سبزیجات برگ پهن مانند اسفناج، كلم، كاهو و ... از جمله مواد غذایی هستند كه كارشناسان توصیه میكنند آنها را استفاده كنید زیرا مصرف آنها سبب ازدیاد شیرمادر میشود و منبع خوبی از انواع مواد معدنی، ویتامینها، آنزیمها و فیتواستروژنها میباشد كه عمل شیرآوری را تقویت میكنند.
جعفری
جعفری یكی از مواد گیاهی است كه سبب تقویت تولید شیرمادر و افزایش شیر میشود.
هویج و چغندر
این سبزیجات سرشار از بتاكاروتن میباشند و از طرفی در تولید شیر، این ماده به مقدار فراوان مورد نیاز میباشد. این سبزیجات همچنین حاوی روغنهای فرار و فیتواستروژن بوده كه در تولید شیر موثرند.
جوانهها
انواع جوانهها بهویژه جوانه جو در ازدیاد شیرمادر مؤثر بوده و علاوه بر این، سبب افزایش میزان چربی شیرمادر شده و در نتیجه شیرمادر چربتر و مغذیتر بوده و نوزاد احساس سیری بیشتری میكند.
ماءالشعیر
ماءالشعیر در تولید و افزایش شیرمادر مؤثر است.
سیر
سیر نیز از جمله موادی است كه حاوی تركیباتی است كه شیرافزا میباشند.
زنجفیل
زنجفیل برای راحت سرازیر شدن شیرمادر و روان شدن آن مؤثر است.
غلات و حبوبات
غلات و حبوبات نیز حاوی مواد شیرافزا میباشند. از معروفترین آنها كه پر مصرف نیز هست میتوان برنج، جو و ارزن را نام برد. از حبوبات نیز میتوان عدس و نخود را نام برد.
انواع مغزها
از جمله مغزهایی كه به تولید شیرمادر كمك میكنند، مغز بادام میباشد، البته مصرف انواع مغزها به صورت خام بهتر است و از تفت دادن و مغزهای شور بهتر است اجتناب شود.
چربیها و روغنها
چربیهای سالم، نقش مهمی در سوخت و ساز سلولهای بدن و سلولهای عصبی دارند. نوع چربی كه مادر مصرف میكند در تركیبات چربی شیر او تأثیر میگذارد، از اینرو مادران شیرده سعی كنند از چربیهای سالم مانند چربیهای غیراشباع و اسیدهای چرب امگا-3 استفاده كنند و ازمصرف چربیهای ناسالم مانند چربیهای اشباع و اسیدهای چرب ترانس و روغنهای جامد خودداری كنند.
جو دوسر
جو دو سر یكی از مغذیترین مواد غذایی میباشد كه حاوی پروتئین، ویتامینها، مواد معدنی و سایر تركیباتی است كه سبب تغذیه سلولهای عصبی، و همچنین كمك به سوخت و ساز چربیها در بدن شده و روحیه افراد را نیز بالا میبرد. بنابراین مصرف جو یكی از راههای افزایش شیرمادر میباشد.
كارشناسان معتقدند جو به سبب داشتن آهن به تولید شیر مادر كمك میكند و همچنین حاوی تركیبات گالاكتوژن (شیرآور) میباشد و مانند سایر موادی كه حاوی این ماده هستند در رفع افسردگی مؤثر است و از طرفی تعریق بدن را افزایش میدهد و ضداسپاسم نیز میباشد.
نوشیدنیها
برخی از نوشیدنیها به تولید شیر مادر كمك میكنند مانند آب، برخی از دم كردهها و چایها كه حاوی لاكتوژن میباشند.
مخمر آبجو
این ماده علاوه بر كمك به تولید و افزایش شیر مادر، حاوی تركیبات باارزش مانند ویتامینهای B بوده كه این تركیبات وارد شیر مادر شده و آن را مغذی میكنند. مخمر آبجو همچنین از میزان بالای فیتواستروژن برخوردار میباشد.
برای خواندن بخش اول- مناسبترین غذاها در دوران شیردهی- اینجا کلیک کنید.