ویتامین D
این ویتامین به منظور ساخت هورمونهای جنسی مؤثر در تخمکگذاری، ضروری ميباشد. پژوهشی در دانشگاه Yale آمریکا نشان داد که سطح ویتامین D، تنها در 7 درصد از زنان نابارور، طبیعی ميباشد. ویتامین D «ویتامین خورشید» نیز نامیده ميشود و فرد با قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت پانزده دقیقه، ميتواند 80 درصد از نیازش را تأمین کند. منابع غذایی: روغن کبد ماهی کاد، ماهیهای چرب شامل ماهی تن، سالمون، خالمخالی، آزاد، ساردین، کولی و حلوا، تخممرغ و کره.
ویتامین B6
نقش تنظیم کننده هورمونی دارد و همچنین در بهبود علایم سندروم پیش از قاعدگی مؤثر است. منابع غذایی: گوشتها، ماهیهای تن، سالمون و کاد، سیب زمینی، موز، برنج سفید، اسفناج، ، شلغم، خربزه، سیر، گل کلم، خردل، کرفس، کلمپیچ، مارچوبه، کلم بروکلی، کلم بروکسل و برگ چغندر.
ویتامین E
این ویتامین نفش مهمی در تحرک و سلامت اسپرم دارد. همچنین به دلیل نقش آنتی اکسیدانی از آسیبهای ژنی در اسپرم و تخمک پیشگیری مينماید.منابع غذایی: تخمه و روغن آفتابگردان، بادام درختی، بادامزمینی، اسفناج، سبزیهای برگ سبز تیره، سایر مغزدانهها و روغنهای گیاهی.
اسید فولیک
معروفترین ویتامین ضروری برای دوران بارداری ميباشد. این ویتامین از نقص طناب عصبی جنین، نقصهای مادرزادی قلبی، شکاف لب، نقص عضو و ناهنجاریهای دستگاه ادراری پیشگیری ميکند. کمبود این ویتامین، خطر زایمان زودرس، تولد نوزاد کم وزن و اختلال رشد جنین را افزایش ميدهد.منابع غذایی: سبزیهای برگ سبز مانند اسفناج و بروکلی،جگر، قارچ، سیب زمینی، نان گندم کامل، گوشت گاو، حبوبات.
ویتامین B12
نقش آن در تولید وتحرک اسپرم نشان داده شده است. همچنین منجر به افزایش باروری سلول تخمک و کاهش سقط جنین ميشود. برخی مطالعات نشان دادند که کمبود این ویتامین، شانس تخمک گذاری غیر معمول را افزایش داده و در موارد با کمبود شدید منجر به توقف تخمک گذاری شده است.منابع غذایی: گوشت گاو، گوشت بره، جگر، شیر، تخم مرغ، ماهی، پنیر، ماهیچه، صدف و خاویار.
آهن
مطالعات نشان داده اند زنانی که دچار کمبود آهن ميباشند، اختلال در تخمک گذاری را تجربه ميکنند و در زنان با کمبود شدید در مقایسه با افرادی که ذخایر آهن طبیعی دارند احتمال نا باروری بیشتر است.منابع غذایی: جگر، غذاهای دریایی، گوشت، مرغ، تخم مرغ، عدس و اسفناج.
سلنیوم
به عنوان یک آنتی اکسیدان، از سلولهای تخمک و اسپرم در برابر رادیکالهای آزاد محافظت ميکند. رادیکالهای آزاد منجر به آسیبهای کروموزومی شناخته شده ميشوند که در نهایت به سقط جنین و نواقص مادرزادی ميانجامد. همچنین، سلنیوم برای تولید اسپرم ضروری است. مطالعات نشان داده اند که مردان با تعداد کم اسپرم دارای سطوح پایین سلنیوم ميباشند.منابع غذایی: غذاهای دریایی، جگر، ماهی، مرغ و گوشت.
کوآنزیم Q10:
ترکیبی مورد نیاز به منظور تولید انرژی در کلیه سلولهای بدن بویژه در سلول اسپرم و تخمک ميباشد. همچنین منجر به افزایش تحرک اسپرمها شده و با نقش آنتی اکسیدانی از آسیب ژنها جلوگیری مينماید. منابع غذایی: روغن ماهی، مغزدانهها، ماهیها و گوشتها.
ویتامین C
این ویتامین سطوح هورمونهای جنسی را تنظیم کرده و میزان باروری زنان را در فاز لوتئال افزایش ميدهد. همچنین منجر به افزایش کیفیت و حرکت اسپرمها شده و از آسیب ژنها پیشگیری مينماید و منجر به کاهش سقط جنین ميشود.منابع غذایی: میوهها و سبزیهای تازه شامل فلفل شیرین، آب پرتقال تازه، مرکبات، کلم بروکلی، توتفرنگی و گوجهفرنگی.
اسید لیپوئیک
این ترکیب دارای نقش آنتی اکسیدانی است و از اندامهای جنسی زنان محافظت ميکند و منجر به بهبود کیفیت و تحرک اسپرمها ميشود. همچنین به بدن کمک ميکند تا سایر آنتی اکسیدانهای موجود در بدن را بازسازی کند.منابع غذایی: سیب زمینی، اسفناج و گوشت قرمز.
اسیدهای چرب ضروری
اسیدهای چرب امگا 3، برای کمک به باروری از طریق تنظیم هورمونها در بدن، افزایش مخاط گردن رحم، افزایش تخمکگذاری و به طور کلی بهبود کیفیت رحم از طریق افزایش جریان خون به اندامهای تناسلی ضروری هستند. به علاوه میزان پایین اسیدهای چرب امگا 3 با مشکلات روانی ناشی از ناباروری مانند افسردگی در ارتباط است. در طول دوران بارداری، عدم دریافت اسیدهای چرب امگا 3 ممکن است با تولد زودرس، وزن کم هنگام تولد و بیش فعالی در کودکان همراه باشد. مطالعات، نشان داده شده است که میزان اسیدهای چرب امگا 3 در غشای اسپرم مردانی که تحرّک اسپرم در آنها مختل است، کاهش یافته است. این اسیدهای چرب بخش مهمّی از ترکیبات بیضه و غشای سلولی اسپرمها را تشكیل ميدهد. پژوهشها نشان دادهاند میزان این اسید چرب در دم اسپرم، بیش از سر آن ميباشد و ميتواند از طریق اثر بر سیّالیّت و انعطاف غشای اسپرم بر حرکت دم اسپرم، تأثیرگذار باشد.منابع غذایی: بذر کتان، گردو، ماهی آزاد، ماهی ساردین، سایر ماهیها، میگو و روغن کلزا.