نادیا زکالوند
در سراسر دنیا، مردم جشن های متفاوتی در ماه دسامبر برگزار می کنند. اکثر این جشن ها ریشه های مذهبی دارند و به طریقی با انقلاب زمستانی در نیمکره شمالی مرتبط هستند.
شب یلدا، یکی از جشن های ایرانیان باستان است که تا به امروز، هر سال این شب که در واقع شب انقلاب زمستانی است، در ایران جشن گرفته می شود.
این سنت، قدمتی 7 هزار ساله دارد. شب یلدا (یا چله) بلندترین شب سال است که پس از آن روزها، به تدریج بلند می شوند.
این شب سمبلی از پیروزی نور و خوبی بر تاریکی است.
در این شب تمام ایرانی های سراسر دنیا به دور هم جمع شده و با چیدن سفره ای زیبا از انار و هندوانه و آجیل، بلندترین شب سال را جشن می گیرند.
در این شب، در برخی از مناطق، مردم تا 40 نوع خوراکی در سفره شب چله می گذارند. مصرف انار و هندوانه در این شب بسیار مهم است.
به ویژه اینکه مردم معتقدند مصرف هندوانه، سلامت بدن افراد را تا پایان سال حفظ می کند. در برخی از مناطق نیز، این شب بهترین زمان برای برگزاری جشن نامزدی است.
بدین ترتیب که مردهای مجرد، دیس بزرگی حاوی انواع و اقسام میوه، برای دختر مورد علاقه خود می فرستند و خانواده دختر نیز با فرستادن هدیه برای مرد جوان، محبت او را پاسخ می دهند و بدین ترتیب دختر و پسر خود را نامزد اعلام می کنند.
چهار نوع دستور خوراکی برای شب یلدا
نوشیدنی ترش و شیرین شب یلدا
مواد لازم
یک فنجان آب انار، یک فنجان هندوانه خرد شده، 1/4 قاشق غذاخوری شکر، 1/2 قاشق چایخوری نمک، 1/4 قاشق چایخوری فلفل (به دلخواه)، چند نکه یخ خرد شده، برش های مکعبی یا توپی هندوانه، یک قطره رنگ خوراکی قرمز درون 1/4 فنجان آب، یک قطره اسانس گل سرخ
طرز تهیه
* آب میوه و هندوانه خردشده، شکر، نمک و فلفل سیاه را با کمک مخلوط کن، کاملا مخلوط کنید.
* در یک ظرف دیگر، تکه های مکعبی و یا توپی هندوانه را درون آب ترکیب شده با رنگ خوراکی قرمز قرار دهید.
* اکنون یک قطره اسانس گل سرخ به مخلوط تان اضافه کنید.
* نوشیدنی آماده شده را درون یک لیوان ریخته و در صورت نیاز چند تکه کوچک یخ به آن بیفزایید.
سپس با یک تکه هندوانه روی لبه لیوان، آن را تزئین نمایید (تصویر 1).
انار بیانگر چرخه زندگی است و رنگ آن علامت تولد و سپیده دم است و دانه های سرخ آن، روشنایی بخش زندگی اند.
پنیر مغزدار فتا مخصوص شب یلدا
مواد لازم
1/2 فنجان گردوی خرد شده، 1 فنجان پنیر فتا، 1/4 فنجان کشمشريال 1/2 قاشق چایخوری نمک و چند عدد بیسکویت مورد علاقه
طرز تهیه
* تمام مواد بالا، به غیر از بیسکوئیت ها، را با هم ترکیب کنید به طوری که موادی صاف و یکدست داشته باشید.
* اکنون می توانید مقداری از این مواد را به روی بیسکوئیت ها ریخته و آنها را بسیار زیبا روی سینی چیده و روی سفره شب یلدا بگذارید (تصویر 2).
تخم کدوتنبل بوداده
تخم کدوتنبل مانند تخم هندوانه یکی از خوراکی های مورد علاقه در سفره شب یلداست.
مواد لازم
یک فنجان تخم کدو تنبل بوداده شده، 1/4 قاشق چایخوری نمک، 1/4 قاشق چایخوری زردچوبه، 1/4 قاشق غذاخوری پاپریکا (فلفل قرمز هندی، البته درصورت تمایل) و یک عدد لیموترش
تخم کدوتنبل، فلفل قرمز، زردچوبه و نمک را با هم مخلوط کنید و سپس به آن آب یک عدد لیموترش بیفزایید (تصویر 3).
کباب میوه
این خوراکی، سفره شب یلدای تان را بسیار زیبا می کند.
مواد لازم: 1 فنجان هندوانه به شکل مکعب های کوچک، 1 فنجان پنیر فتا به شکل مکعب های کوچک، چند عدد سیخ چوبی
روش تهیه
یکی در میان، هندوانه و پنیر فتا را درون سیخ کرده و روی دیس بچینید. برای تزئین دیس، می توانید اطراف آن را با هر نوع میوه، مانند دانه های انار، تزئین کنید (تصویر 4).