تحریریه زندگی آنلاین : با آغاز فصل بهار و تعطیلات نوروز، خانوادهها برای دیدوبازدیدها، مسافرت، گردش و تفریح در این ایام برنامه ریزی می کنند، ولی تقریبا در دوسال اخیر و با بروز پاندمی کرونا و محدودیتهای سفر و گردشگری، بهتر است که اعضای خانواده برنامه ای را ترتیب دهند که هر روز را به بازدید از یک موزه یا مکان تاریخی و باستانی یا تفرجگاههای شهر محل سکونت خود اختصاص دهند. چرا که نه میتوان کل این تعطیلات را در خانه بند شد و نه میتوان جریمه و مصائب قانون شکنی و محدودیتهای کرونایی را نادیده گرفت. از این رو بر آن شدیم تا در این شماره از ماهنامه دنیای بازنشسته تعدادی از موزه های شهر تهران را به ساکنین این استان معرفی کنیم که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد.
موزه زمان
تماشاگه زمان که با عنوان موزه زمان یا موزه ساعت نیز نامیده میشود و هم اکنون در خیابان زعفرانیه (شهید فلاحی)، چهارراه پرزین بغدادی قرار دارد، خانه ای تاریخی است که قدمت آن به دوره قاجاریه برمی گردد. در داخل ساختمان موزه سیر تکامل انواع ساعتهای مکانیکی از سده هفدهم میلادی تاکنون در معرض نمایش قرار گرفته است. در طبقه دوم نیز ساعتهای مچی ساعتهای جیبی معمولی و ساعتهای جیبی سفارشی متعلق به شخصیتهای تاریخی و سیاسی و انواع دیگری از ساعت نظیر ساعت کارت زن، شیفت نگهبانی، ساعت کشتی و... به چشم میخورد. در محوطه باز این عمارت در مساحتی بالغ بر ۵۰۰۰ متر مربع، انواع ساعتهای آفتابی، شنی، آبی و سوختی قرار گرفتهاند.
بیشتربخوانید:
خانه فروغ الملک شیراز موزه هنـر مشکیـن فام
موزه موسیقی
ساختمان فعلی موزه موسیقی پس از بازسازی و مناسب سازی، در سال ۱۳۸۸ به عنوان موزه موسیقی مورد بهره برداری قرار گرفت. این بنا در میدان تجریش، خیابان شهید دربندی، سه راه تختی، کوچه نمازی واقع شده است و دارای سه طبقه است و در آن صدها ساز مختلف نگهداری میشود. موزه شامل بخشهای مختلفی مثل سالن نمایش سازها (سازهای کوبهای، زهی، بادی، سنتی وزهی نواحی)، گنجینه موزه، آرشیو صوتی و تصویری، کتابخانه تخصصی، کارگاه نمایش مراحل ساختساز، انبار ویژه نگهداری سازها، مخزن محصولات مکتوب، کافی شاپ و بخش سمعی و بصری است. آرشیو صوتی و تصویری موزه که در نوع خود بی مانند است بر پایه آرشیو اهدایی محمدعلی گلشن ابراهیمی بنا شده است. در این آرشیو همچنین نخستین صفحات موسیقیایی ضبط شده به دستور مظفرالدین شاه قاجار نگهداری میشود. در سالن سازها، سازهای کوبهای، بادی و زهی و سازهایی از نواحی مختلف ایران وجود دارند که توسط محمدرضا درویشی، آهنگساز و مؤلف دائره المعارف سازهای ایران و مجید کیانی، نوازنده سنتور در اختیار موزه قرار گرفتهاند. در بخشهای دیگر موزه نیز لوازم شخصی هنرمندان عرصه موسیقی و ابزار حرفهای آنها نگهداری و در معرض دید عموم قرار گرفته است.
موزه هنر ملل
قسمت زیرزمین کاخ سفید، که در اصل گلخانه کاخ بود بین سالهای ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۵ خورشیدی، به موزه هنر اختصاصی تبدیل شد. این موزه، پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، به موزه هنر ملل تغییر نام داده و در سال ۱۳۷۰ افتتاح شد. درحال حاضر آثاری از سهراب سپهری، ایران درودی، فرامرزپیلارام، حسین زنده رودی، بهجت صدر، مسعود عربشاهی، معصومه سیحون، پرویز تناولی، برنارد بوفه، هربرت باير، فرناند لژه، مارک شاگال و... در این موزه در معرض نمایشاند. همچنین ماسکهای چوبی آفریقا، سفالهای باستانی تمدن مایا و مجسمههای چوبی آسیای جنوب شرقی، کلکسیون منحصربه فردی را در این موزه به نمایش گذاشتهاند.
موزه پوشاک سلطنتی
این کاخ موزه با مساحت ۲۶۰۰ متر مربع شامل دو طبقه و یک زیرزمین در شمال مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد در مجاورت درب شمالی دربند قرار گرفته و از یک معماری تلفیقی ایرانی و اروپایی برخوردار است. این کاخ در سال ۱۳۴۲ به عنوان موزه اختصاصی هدایای سلطنتی تغییر کاربری داد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در اسفند ۱۳۷۳ برای برپایی موزه مردم شناسی اختناح بافت لیکن از بهمن ۱۳۸۸ با تغییر موضوع فعالیت به تاریخ معاصر و سپس موزه پوشاک سلطنتی، دور جدید فعالیت خود را آغاز نمود.
بیشتربخوانید:
لاهیجان عروس گیلان
موزه سینما
در سال ۱۲۶۴ هجری قمری، محمدشاه قاجار دستور ساخت کاخی در حوالی اسدآباد و تجریش را صادر کرد که به «کاخ محمدیه» معروف شد، کاخی که اگرچه هنوز در میانه ساخت خود بود، اما شاه که به بیماری نقرس مبتلا شده بود، آن را برای سکونت در آخرین روزهای زندگی خویش برگزید و در نهایت در همین کاخ نیمه کاره، زندگیاش را در سن ۴۲ سالگی به پایان رساند. این باغ قاجاری، هم اکنون در خیابان ولی عصر (عج)، بالاتر از سه راه زعفرانیه قرار گرفته است......
باغ موزه هنرایرانی
باغ سپهبد یا باغ موزه هنر ایرانی، واقع در خیابان شهید دربندی (مقصودبیک)، چهارراه حسابی، خیابان حسابی، باغی بوده است که تاریخ ساخت آن به سال ۱۳۱۰ باز میگردد. باغ در خلال این سالها تغییرات بسیاری نموده که عمدهترین آنها به فرایند بازسازی و تبدیل آن به باغ - بوستان عمومی در سال ۱۳۸۴ باز میگردد.
در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، باغ در اوایل دهه هفتاد در اختیار خانه سینما قرار گرفت. پس از آن در خلال سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶، با اجرای طرح بازسازی عمومی به شکل کنونی خود درآمد و پس از بازگشایی، تحت عنوان باغ موزه هنر ایرانی فعالیت جدید خود را آغاز نمود. بخش مهمی از آثار موجود در این باغ موزه به ماکتهایی اختصاص دارد که در دهه پنجاه به سفارش دولت ایران در ایتالیا ساخته شدهاند. این ماکتهای بتونی که پس از انقلاب توسط هنرمندان ایرانی مرمت شدهاند، بازآفرینی تعدادی از مهمترین بناهای تاریخی ایران میباشند. همچنین آثار حجمی ساخته شده از تنه خشکیده درختان توسط تعدادی از هنرمندان معاصر از دیگر بخشهای جذاب این باغ موزه است. آثار برگزیده نخستین سمپوزیوم بینالمللی مجسمهسازی تهران نیز در بخش دیگری از باغ موزه در معرض نمایش قرارگرفته است. همچنین در نگارخانه باغ موزه نیز آثار حجمی برخی هنرمندان معاصر ایران نگهداری و در معرض دید عموم قرار گرفته است. کارگاههای آموزش تخصصی هنرهای معاصر و صنایع دستی در کنار نمایشگاههای عرضه و فروش صنایع دستی، کتابفروشی، فروشگاه لباس، زیورآلات و اشیاء تزئینی و فضاهای تفریحی نظیر کافه و رستوران از جمله بخشهای متنوع دیگری است که در این باغ موزه پیش بینی شده است.
بیشتربخوانید:
با سفر به یزدنه میسوزید نه یخ میکنید!
موزه استاد حسین بهزاد
آثار استاد حسین بهزاد، از مفاخر نگارگری و مینیاتور ایران در یک همکاری مشترک فرهنگی مابین خانواده استاد و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از سال ۱۳۷۳ در کاخ کرباسی سعدآباد به تماشای عموم گذاشته شد.
موزه استاد بهزاد دارای پنج سالن زیر است: آثاری در سبک مکاتب نگارگری ایرانی، آثاری برگرفته از اشعارشاعران ایرانی، آثاری از فرهنگ عامه، چهره بزرگان و طراحیها
موزه استاد محمود فرشچیان
محمود فرشچیان زاده بهمن ۱۳۰۸ در اصفهان، نزد میرزا آقا امامی وسپس عیسی بهادری به هنرآموزی پرداخت. وی تحصیلات آکادمیک را نیز با تحصیل در مدرسه هنرهای زیبای اصفهان آغاز و در اروپا ادامه داد. استاد محمود فرشچیان، بنیانگذار مکتب خود در نقاشی ایرانی است و از بزرگان و تاثیرگذاران هنر ایران در تمام اعصار محسوب میشود که نقشی ماندگار در معرفی هنر ایران به جهان داشته است. از استاد محمود فرشچیان نقل شده که از امام هشتم برای دست معیوبش شفاگرفته است. عمارتی که اینک با کاربری موزه استاد محمود فرشچیان به نمایش تعدادی از آثار ایشان میپردازد، پیشتر ساختمانی ییلاقی بوده است.
موزه سلاحهای دربار
موزه سلاحهای دربار در شمال مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد قرار دارد و در برگیرنده بیش از صدوده قبضه سلاح گرم و ملزومات آنهاست.
موزه نظامی
موزه نظامی، در بخش مرکزی سعدآباد قرار دارد. ساختمان این موزه که با زیربنایی حدود سه هزار مترمربع، دردوطبقهونیم، در سال 1317 خورشیدی ساخته شده بود و کاربری کاخ داشت، در سال ۱۳۶۰ توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران بازسازی و در سال ۱۳۶۲ به عنوان موزه نظامی افتتاح شد.
موزه ظروف سلطنتی
این بنا که سال ۱۳۱۵، احداث آن آغاز شعله و سبی در سال ۱۳۵۰ بازسازی و توسعه یافت، از سال ۱۳۷۴ به عنوان موزه ظروف آغاز به کار کرد. در سال ۱۳۸۵ این ساختمان به موزه صنایع دستی تبدیل شد اما از خرداد ۱۳۸۹ با چیدمانی از ظروف سلطنتی، این موزه با نام موزه ظروف سلطنتی، کار خود را مجدداً از سر گرفت.