مهندس حسن بنی هاشمی
توجه داشته باشید سبزیها هر چه تازهتر به مصرف برسند خاصیت غذایی بالاتری دارند و چنانچه شرایطی فراهم كنیم كه بتوانیم آنها را در اوج تازگی مورد استفاده قرار دهیم، در تغذیه روزانه خود، چه به صورت خام و چه آبپز، از تمامی خواص غذایی آنها بهرهمند شدهایم، این شرایط در صورتی فراهم میآید كه ما خود به نحوی در كاشت، داشت و برداشت آنها دخالت داشته باشیم و این كار هم زمانی امكانپذیر میگردد كه بتوانیم مساحتهای كوچكی را كه در اختیار داریم زیر كشت ببریم.
در این حالت، محصول در مناسبترین زمان برداشت شده و در نهایت تازگی به مصرف میرسد و چون این مزرعه كوچك در محل زندگی ما قرار دارد فاصله زمانی از تولید تا مصرف به حداقل ممكن میرسد. از طرف دیگر چون ما در روند كاشت آن نظارت داشتهایم، میدانیم از چه آبی برای آبیاری و از چه كودی برای تقویت و چه سمهایی و به چه مقدار برای آفتزدایی استفاده كردهایم.
این آگاهی به ما كمك میكند تا محصولی را كه پروراندهایم با شناخت كامل و با اطمینان مصرف كنیم و از ویتامینهای موجود در آن و عطر و طعم آن لذت ببریم، پس از همین امروز اقدام به كاشت سبزی نمایید.
تره ایرانی
همانطور كه از نام آن پیداست موطن اصلی آن ایران و از اینجا به سایر نقاط جهان راه یافته است. این سبزی از خانواده پیاز است. سبزیهائی مانند پیازچه، موسیر و سیر جزو این خانواده هستند كه دارای غده كوچكتر و سفید رنگتر از پیازچه بوده و از برگهای آن به عنوان سبزی خوردن استفاده مینمایند.
بذر این سبزی را میتوانید در فصل بهار و پاییز به صورت خطی و با فاصله حدود 20سانتیمتر در قسمت سایه آفتاب درون باغچه یا جعبه و گلدان بكارید. برای هر مترمربع 2 گرم بذر مرغوب كافی میباشد. پس از سبز شدن در حالیكه بوتهها كوچك و ریز هستند و هنوز خوراكی نشدهاند بهتر است آنها را با قیچی از یك سانتیمتری خاك چیده و به مصرف برسانید تا در رویش بعدی، برگها بزرگتر، قوی و خوراكی و مرغوبتر شوند. این سبزی چند سال دوام میآورد و نیاز به كشت همه ساله ندارد.
ولی به مقداری كود اَزُته پس از برداشت مرحله اول نیاز دارد و در آب و هوای معتدل، سرد و مرطوب بازدهی آن بیشتر است. اگر به صورت ردیفی در كِرت كاشته شود، عملیات وجین و سلهشكنی به آسانی در آن انجام میگیرد. فاصله ردیفها بین 20 - 25 سانتیمتر میباشد. این گیاه دارای ویتامین A و B1 و C و پتاسیم، آهن و املاح معدنی زیادی است.
ترخون
گفته میشود موطن اصلی این گیاه سیبری است. ترخون گیاهی دائمی و دارای ساقههای علفی و صاف بوده و برگهای آن به رنگ سبز روشن تا سبز تیره و نیزهای شكل است. ترخون در آب و هوای معتدل و خاكهای سبك به خوبی رشد میكند. نسبت به سرما تا حدودی مقاوم بوده و تا ده درجه زیر صفر را نیز تحمل میكند.
به نور خیلی زیاد احتیاج ندارد و در سایه آفتاب نیز به عمل میآید. بنابراین در پشت پنجره آفتابگیر خانه و یا در بالكنها و راهپلههای نوردار، در داخل گلدان یا جعبههای چوبی و یا سفال به خوبی به رشد خود ادامه میدهد.
این گیاه از طریق تقسیم بوته یا ریشه تكثیر میشود و به طور ردیفی به فاصله 40×50 سانتیمتر باید كاشته شود كه محلی برای رشد و نمو داشته باشد سلهشكنی و وجین علفهای هرز باید به طور مرتب انجام گیرد. حداكثر عمر مطلوب آن 3 -4 سال میباشد كه بعد از این مدت باید گیاه جدید و جوان را جایگزین آن نمود.
شاهی
موطن اصلی این گیاه اروپای جنوبی و آسیای صغیر بوده است. بذر شاهی را میتوانید در نواحی معتدل ایران در فصلهای بهار و پاییز بكارید. برای نتیجه بهتر باید دقت نمائید كه به صورت متراكم بذر را كشت نكنید و بهتر است پس از رویش برای رشد بهتر و قوی شدن آن را تنك كنید.
توجه داشته باشید در موقع تنك كردن، زمین باید مرطوب باشد و گیاه از زمین اصطلاحاً كنده نشود و از سبزی تنك شده هر چند برگهای آنها لاغر و ضعیف باشند میتوانید جهت مصرف استفاده نمائید. برای هر متر مربع 5/1 گرم بذر مرغوب كفایت میكند و همین متراژ چه در باغچه و چه در جعبه و گلدان برای تامین نیاز یك خانواده كافی است....
برای خواندن بخش دوم- راهنمای كاشت سبزی در منزل- اینجا کلیک کنید.