این روزها زعفران تقلبی در بازار آنقدر زیاد شده که اگر هنگام خرید به یک سری نکات دقت نداشته باشید، قطعا نمی توانید خرید با کیفیتی را انجام دهید.
یک سری از افراد شناخت خوبی از مشخصات زعفران اصل در بازار دارند؛ بعضی افراد هم برای خرید زعفران، طبق توضیحات فروشندگان پیش می روند. اما برداشتی که خودتان بتوانید از محصول داشته باشید بسیار بهتر است. همچنین گاها راز هایی درباره خرید زعفران با کیفیت وجود دارد که خود فروشندگان به شما نمی گویند. اگر شما هم می خواهید خرید زعفران با کیفیت را انجام دهید، در ادامه همراه ما باشید.
1. بررسی کیفیت زعفران در آب گرم
یکی از سریع و ترین و بهترین روش هایی که با استفاده از آن می توانید زعفران اصل را از زعفران تقلبی تشخیص دهید، استفاده از آب گرم است. در این روش باید ابتدا مقداری آب گرم را در یک لیوان یا استکان بریزید. سپس تعدادی از کلاله های زعفران را به آب اضافه کنید. تقریبا 15 دقیقه صبر کنید؛ اگر بعد از این مدت رنگ آب تقریبا زرد شد و رنگ کلاله ها همچنان قرمز باقی ماند، یعنی زعفران اصل است.
اما اگر بعد از اضافه کردن کلاله ها رنگ آب سریعا تغییر کرد و کلاله ها هم رنگ خود را از دست دادند، یعنی زعفران تقلبی است؛ دلیل این موضوع رنگ مصنوعی خوراکی است که به زعفران اضافه شده. همچنین در این حالت تقلبی، رنگ کلاله ها سفید می شود.
2. بررسی بوی زعفران
اگر بتوانید بوی طبیعی را از بوی شیمیایی تشخیص دهید، پس می توانید از طریق بوی زعفران، میزان کیفیت و اصل بودن آن را بررسی کنید. اگر زعفران اصل باشد، تقریبا یاد بوی عسل و حتی عطر یونجه خشک میفتید. اما زعفران تقلبی اصلا هیچ بوی ندارد؛ اگر هم داشته باشد، اصلا بوی آن به خوبی بوی زعفران اصل نیست. از طریق بوی زعفران، حتی می توانید قدیمی بودن یا تازه بودن آن را هم بررسی کنید.
به طور مثال باید بدانید که زعفران های قدیمی، عطر تیز تری را نسبت به زعفران های تازه برداشت شده دارند. اما عطر زعفران تازه برداشت شده، مقداری قوی تر است. در مقابل باید دقت داشته باشید که اگر زعفران تازه برداشت شده در زمان دم کردن طی چند ماه، رفته رفته بوی خودش را از دست می دهد. پس نتیجه می گیریم که زعفران اصل و قدیمی، بوی تیز تری دارد و بوی آن اصلا تلخ نیست.
3. نرمی و خشکی زعفران را تست کنید
کسانی که زعفران تقلب یتولید و روانه بازار می کنند، سودجو هستند و سعی می کنند تا با روش های مختلف، محصول خود را به گران ترین مبلغ ممکن بفروشند. به طور مثال یکی از روش های آن ها این است که برای افزایش وزن زعفران و در نهایت افزایش سود، زعفران را مرطوب می کنند. طبیعتا هر چه قدر این رطوبت بیشتر باشد، وزن زعفران بیشتر هم می شود.
اما شما می توانید به راحتی این موضوع را تشخیص دهید. کافی است مقداری از کلاله ها و رشته های زعفران را در دست گرفته و نرمی یا خشکی آن ها را بررسی کنید. اگر زعفران بافت خیلی نرمی داشت، یعنی رطوبت آن بالا است. همچنین در چنین شرایطی، رشته های زعفران به هم دیگر می چسبند.
4. تشخیص زعفران اصل با استفاده از شعله
شما می توانید در کمترین زمان ممکن، در منزل خود با استفاده از گاز شهری، اصل بودن و یا تقلبی بودن زعفران را تشخیص دهید. برای استفاده از این روش باید ابتدا مقداری زعفران را در قاشق یا ظرفی بریزید و بر روی شعله گاز شهری قرار دهید. اجازه دهید حرارت به خوبی روی زعفران تاثیر بگذارد. سپس بررسی کنید و ببینید که رنگ زعفران چه تغییری کرده.
اگر رنگ به بنفش یا حتی نارنجی تغییر کرده باشد، یعنی زعفران اصل است؛ اما اگر به رنگ زرد تغییر کند، یعنی متاسفانه زعفران تقلبی را خریده اید. در واقع این به دلیل اضافه کردن رنگ به رشته های زعفران است.
5. تست کیفیت و اصل بودن زعفران با کاغذ
روغن هم یکی دیگر از مواردی است که می توان وزن زعفران را افزایش دهد؛ در واقع زعفران تاثیر مستقیمی روی افزایش رطوبت زعفران و خشک نشدن آن دارد. همچنین از همه مهم تر، زعفران باعث می شود تا رشته های زعفران رنگ براق و جذاب تری را داشته باشند؛ این گونه هنگام خرید مشتری در واقع فریب ظاهر زعفران را می خورد.
اما شما می توانید وجود روغن در زعفران را به راحتی تشخیص دهید. در این روش کافی است مقداری زعفران را ابتدا روی یک کاغذ قرار دهید. سپس دو طرف کاغذ را بر روی زعفران تا کنید و کاغذ را آرام آرام بمالید؛ در نهایت اگر زعفران روغنی باشد، تاثیر آن بر روی کاغذ کاملا مشخص می شود. به طور مثال کاغذ مقداری چرب می شود و رنگ آن هم تغییر می کند.
6. خرید مطمئن زعفران با بررسی طعم
طعم، یکی از مهم ترین مشخصه های کیفی زعفران است که مردم به خاطر آن اقدام به خرید این ادویه گران قیمت می کنند. اگر مقدار کمی زعفران خریده اید و می خواهید اصل بودن آن را تشخیص دهید، کافی است طعم را بچشید؛ اگر این طعم شیرین بود، یعنی زعفران تقلبی است. دلیل این موضوع به افزودنی های مثل عسل، شکر و حتی اسپری بر می گردد.
در واقع تولید کنندگان زعفران تقلبی، با استفاده از این روش نه تنها طعم شیرینی را به زعفران اضافه می کنند، بلکه وزن آن را هم افزایش می دهند. زعفران خالص و همچنین خام، باید طعمی تقریبا خاکی و تلخ داشته باشد. همچنین زعفران تقلبی یا هیچ تغییری در طعم غذا به وجود نمی آورد و یا این که زعفران غذا را خیلی شیرین می کند.
7. تست اصل بودن زعفران با جوش شیرین
اگر می خواهید تجربه یک خرید مطمئن را پشت سر بزارید، می توانید برای یک تست دقیق از جوش شیرین استفاده کنید. برای این کار ابتدا جوش شیرین را با مقداری زعفران ترکیب کنید. سپس منتظر بمانید تا رنگ آن تغییر کند. این رنگ اگر زرد بود، یعنی خوشبختانه زعفران اصل است؛ اما اگر این گونه نبود و رنگ دیگری را مشاهده کردید، یعنی زعفران تقلبی به شما فروخته شده.
نحوه خرید زعفران اصل و با کیفیت
علاوه بر در نظر گرفتن روش ها و رمز و راز های ذکر شده، یک مورد اساسی وجود دارد که آن هم انتخاب یک فروشگاه معتبر است. ایران یکی از تولید کنندگان اصلی زعفران در دنیا است و به همین دلیل، مراکز فروش زیادی زعفران و محصولات مرتبط با زعفران را می فروشند.
در این بین برند های معتبر، برند های جدید و در مقابل برند های ناشناس زیادی وجود دارند. همچنین گاها اختلاف قیمت زیادی هم مشاهده می شود. در این بین باید سراغ فروشنده هایی بروید که سال ها است در بازار زعفران حضور دارند و خودشان هم تولید کننده هستند.
فروشگاه کبیری خود تولید کنندگان بهترین نوع زعفران در ایران است که بسته بندی استاندارد و ارائه محصول با کیفیت، دلیل اعتماد به آن ها است. این چنین برند هایی در ایران زیاد هستند؛ پس پیشنهاد می کنیم که حتما قبل از خرید، تحقیقات لازم را انجام دهید تا در دام تولید کنندگان زعفران تقلبی نیفتید.