داور مسابقات عملیاتی- ورزشی آتشنشاني کشور
امروزه ورزش و تربيت بدني از امور اجتنابناپذير جوامع بشري بوده و معمولاگروههاي مختلف از اشكال گوناگون ورزش بهرهمند ميگردند. برخي از آنان به صورت حرفه اي و گروهي آماتور و برخي ديگر به صورت تفريحي و صرفاً جهت سلامت تن و اندام خويش به آن ميپردازند؛ حتي آن دسته هم كه عملاً ورزش انجام نميدهند، از ديدن برنامه ورزشي رسانهها لذت ميبرند.
جایگاه ورزش در بین آتشنشانان و امدادگران:
سازمانهای امدادرسان مانند آتشنشانی از جمله مشاغلی هستند که به اقدامات سریع و تصمیمگیریهای سنجیده در کوتاهترین زمان دارند و شاغلان در این حرفه علاوه بر فراگیری آموزشهای تخصصی آتشنشانی بايد در زمینه آمادگی جسمانی و بالا بردن کارایی و توانایی جسمی خود به عنوان یکی از ملزومات اصلی حرفه آتشنشانی نیز اقداماتی انجام دهند. در این راستا به جهت ارتقاي آمادگی جسمانی و پرورش نیروی جسمانی و تقویت روحیه سالم در آتشنشانان و توسعه و تعمیم ورزش تخصصی در سازمانهای آتشنشانی، از سال 1378 یکسری مسابقات خاص آتشنشانان توسط سازمان شهرداریها در سطح کشور برگزار میگردد.
میتوان گفت، ورزش و تقويت قواي جسماني آتشنشانان و امداد گران كه مستقيماً با نجات جان و مال مردم سروكار دارند، از لازمههاي جداييناپذير به شمار ميرود.
با پيشرفت تكنولوژي و مكانيزه شدن امور جاري زندگي بشري، به نظرميرسد از نيروي كار و توان بدني انسانها كاسته شود كه در برخی از زمينهها نیز بدينگونه بوده است. حال آنكه در سازمانهاي آتشنشاني و خدمات ايمني براي مقابله با انواع حوادث و رخدادها توان بدني و آمادگي جسماني نيروهاي عملياتي نقش انكارناپذيري دارد. ورزش و تربيت بدني جزء لاينفك اين سازمانها بوده و انجام تمرينات ورزشي در اشكال مختلف جهت حفظ آمادگي جسماني نيروهاي آتشنشاني امري لازم و ضروري است. میتوان موارد زیر را بعنوان اهداف مورد انتظار در ورزش آتشنشانان و امدادگران در نظر گرفت:
1- افزايش مهارت، دقت و افزایش سرعت عمل امدادگران در حین انجام عملیات امدادی
2- افزایش همبستگی گروهی، استقامت در مقابله با حوادث، روحیه تعاون، و شادابی و نشاط در بین آتشنشانان و امدادگران
3- بازتاب توانمندی نیروهای آتشنشان و امدادگر در بین مردم و افزایش اعتماد عمومی نسبت به توانمندی آنها
4- تبادل اطلاعات و انتقال تجارب تخصصی در بین آتشنشانان
5- حفظ تعادل و اعتماد به نفس
در اين ميان نوع ديدگاه و طرز تفكر عامه مردم و حتي مسؤولان سازمان به اين امر براي اين قشر پرتلاش بسيار مهم و حائز اهميت است. ناگفته نماند كه در برخی موارد نیز به برنامههاي ورزشي آتشنشانان از منظر تفريحي و تفنني نگاه شده است.
اقدمات مورد نیاز در زمینه ورزش آتشنشانان و امدادگران:
يك آتشنشان درطول خدمت خويش ميبايست هميشه و همه حال توان بدني مناسب و ايدهآلي براي مقابله با جميع حوادث داشته باشد و اين امر ميسر نميشود مگر با انجام تمرينات مستمر ورزشي كه لازمه آن طراحي و تدوين برنامههايي خاص شامل موارد زير است:
1- ايجاد مکانهای ورزشي با تجهيزات مناسب در هر ايستگاه
2- سنجش ميزان آمادگي جسماني نيروها با آزمون ايفرد به صورت فصلي و ارائه توصيههاي لازم
3- پيش بيني مربي ورزشي و آمادگي جسماني براي سازمان
4- برپايي برنامهها و مسابقات مختلف ورزشي در بين ايستگاهها و واحدهاي سازمان
5- برپايي كلاسهاي آموزشي– ورزشي جهت تقويت ورزش علمي دربين نيروها
6- شركت درالمپيادهاي كشوري و مسابقات ورزشي برون سازماني
7- با توجه به نوع و نحوه انجام كار نيروهاي آتشنشاني در عمليات و سنخيت آن با رشتههايي نظر دوميداني، كوهنوردي و صخره نوردي، شنا و غواصي، انتظار ميرود اين رشتهها با جديت دربين نيروهاي عملياتي آتشنشاني آموزش داده وتقويت شوند. همچنين در اين بين رشتههايي مانند؛ فوتبال، واليبال، تنيس روي ميز، شطرنج كه از اقبال عمومي آتشنشانان برخورداراست نيز ترويج يافته و با برگزاري مسابقات منطقهاي در رشتههاي مذكور درنهايت نسبت به برگزاري تورنمنت كشوري نيز اقدام شود كه تجربه نشان داده است چنين مسابقاتي علاوه برارتقاي توان جسماني، توان روحي و رواني نيروها را نيز افزايش ميدهد و آنان چند روزي را به دور از صحنههاي حريق و حوادث به بازپروري روحيه و روان خويش ميپردازند.
8- تبادل اطلاعات و افكار حرفهاي، اجتماعي، فرهنگي در المپيادهاي ورزشي موجب فزوني روحيه پرسنل و ايجاد انگيزه در بين ساير نيروها جهت عضويت در تيمهاي سازمان و در نهايت موجب ترغيب و ترويج تربيت بدني در بين پرسنل سازمانهاي آتشنشاني ميشود.
سابقه مسابقات ورزشی در سازمانهای آتشنشانی و خدمات ایمنی:
همانگونه كه اشاره شد، شغل آتشنشان و امدادگر از جمله مشاغلي است كه نياز به حفظ و ارتقاي آمادگي جسماني دارد؛ از اين رو علاوه بر تمرينات روزانه ورزشي، به منظور بالا بردن انگيزه و ايجاد رقابت در ميان آتشنشانان، برگزاری مسابقات ورزشی نیز ضروری است. با بررسی سابقه ورزش آتشنشانان به برگزاری مسابقات والیبال، فوتسال، برنامههای کوهنوردی و ... میتوان اقدام نمود. در سالهای اخیر موضوع ورزش و مسابقات به صورت تخصصی و با دید عملیاتی- ورزشی در دستور كار مسؤولان و برنامه ریزان مربوطه قرار گرفته است. سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور- ستاد هماهنگی امور ایمنی و آتشنشانی- با هدف ارتقاي آمادگی جسمانی و پرورش نیروی جسمانی و تقویت روحیه سالم در آتشنشانان و توسعه و تعمیم ورزش تخصصی در سازمانهای آتشنشانی، از سال 1378 اقدام به برگزاری یکسری مسابقات تخصصي براي آتشنشانان در سطح کشور نموده است. همچنین مسابقات سنگ نوردی و امداد و نجات در ارتفاع نیز از سال 1386 جزء برنامههای این سازمان قرار گرفته است.
كشورهاي بلوك شرق در سال 2001 ميلادي اقدام به راه اندازي فدراسيون بين المللي آتشنشانان و امدادگران نموده و يكسري مسابقات تخصصي آتشنشاني طراحي و اجرا كردهاند. مسابقات عملیاتی- ورزشی آتشنشانان در ایران نیز مطابق قوانین و مقررات فدراسیون بینالمللی آتشنشانان و امدادگران برگزار میشود:
1- دوي 100 متر با مانع، سه راهي اتصال
2- مسابقات امدادي آتشنشانان با مسافت 100×4 متر تيمي
3- مسابقات آبرساني با موتور پمپ پرتابل با سيبل نشانه
4- بالا رفتن از برج با نردبان
منابع:
- برنامه مسابقات عملیاتی – ورزشی آتشنشانان و امدادگران کشور- ستاد هماهنگی امور ایمنی و آتشنشانی کشور- سال 1388
- قوانین و مقررات مسابقات عملیاتی- ورزشی آتشنشانان کشور- ستاد هماهنگی امور ایمنی و آتشنشانی کشور- 1387