فاطمه ترکمن
شب عید زمانی که وارد شیرینی فروشیها میشوید، با انواع و اقسام آجیلها روبرو میگردید که عبارتند از:
۱ - آجیل شور: این نوع آجیل تشکیل شده از پسته، تخمه کدو، تخمه ژاپنی، مغز بادام، مغز فندق و بادام هندی. این نوع آجیل، رایجترین و پرطرفدارترین نوع آجیل در ایام نوروز است.
2- آجیل شیرین: این آجیل شامل مغز گردو، کشمش، توت خشک، مغز فندق، مغز پسته، مغز بادام و بادام هندی است. اگرچه از این نوع آجیل کمتر از بقیه آجیلها در ایام نوروز استقبال میشود، اما حضور مغز گردو در این ترکیب یک مزیت بسیار بزرگ به حساب میآید.
۳ -آجیل چهار مغز: این آجیل از مغز بادام، مغز پسته، مغز فندق و بادام هندی تشكیل شده است.
۴ -آجیل مشکلگشا: بعضیها معتقدند که حضور آجیل مشکلگشا، حتی در حجم کم، در کنار ظرف اصلی آجیل یا روی سفره هفتسین، برای صاحبخانه خوشیمن خواهد بود و به همین خاطر، کمی هم از این نوع آجیل تهیه میکنند. آجیل مشکلگشا عبارت است از ترکیب مغز فندق، مغز پسته، مغز بادام، توت خشک، کشمش، نخودچی و نقل.
5- آجیل به سلیقه شخصی: همه ما برای خرید آجیل یک گزینه دیگر را هم پیشروی خود داریم و آن هم سبک شخصی خودمان است؛ به این معنی که ما میتوانیم از هر کدام از اقلام آجیل به میزان دلخواه و به سلیقه شخصی خودمان خرید کنیم و آنها را با هم ترکیب کنیم. در بین اقلام مختلف آجیل، معمولا مشتریان بیشترین استقبال را از پسته به عمل میآورند و بعد از آن به ترتیب انواع تخمه، بادام، بادام هندی و مغز فندق مورد توجه قرار میگیرد.
6- آجیلهای وارداتی: این روزها در آجیلفروشیها و فروشگاههای عرضهکننده خشکبار، آجیلهای هندی، تایلندی و ژاپنی هم پیدا میشود که به خاطر تنوع رنگی و طعم تندشان مشتریانی هم برای خودشان دست و پا کردهاند. در این نوع آجیلها انواع رشته، ذرت، نخود و باقلا هم پیدا میشود.
به نظر شما آجیل مفید است یا مضر؟
مطالعه بر روی افرادی که آجیل را در رژیم غذایی خود به طور مستمر دارند، نشان میدهد که از سلامت قلبی بهتری نسبت به سایر افراد برخوردار بودند. آجیل از جمله بهترین منابع گیاهی پروتئین است و همچنین منبع فیبر، آهن، منیزیم و آنتیاکسیدانهایی همچون ویتامین A، سلنیوم و روی است. آجیلها مملو از چربیهای مفید بوده که از مهمترین آنها میتوان به امگا-3 اشاره کرد. لازم به ذکر است که اکثر چربیهای داخل آجیلها غیراشباع هستند. آجیلها به عنوان یکی از بهترین میان وعدهها برای کودکان محسوب میشوند.
مغزها پس از ورود به بدن و جذب شدن باعث رفع خستگی، کاهش التهابات سینوزیت و همچنین افزایش قدرت مغزی میشوند. میتوان با افزودن مغزها در انواع غذاها، میزان مفید بودن آن غذا برای رشد مغزی را بیشتر نمود.
آجیلها منبع خوبی از فیبرهای غذایی هستند و به عمل اجابت مزاج در افراد کمک میکنند.
آجیلها میتوانند به عنوان یک جایگزین خوب برای لبنیات پرچرب، کیک و شیرینی باشند.
انواع آجیل
گردو: گردو یکی از منابع خوب امگا-3 است که در افرادی که قادر به دریافت ماهی نمیباشند، جایگزین بسیار مناسبی است و سبب بهبود عملکرد قلب و عروق میشود. این روزها در کاسه آجیل عیدنوروز ایرانیان جای آن خالی است.
گردو دارای مقادیر قابل ملاحظهای از کلسیم، فسفر، آهن، پتاسیم، ویتامین A و چند نوع ویتامینB است و منبع خوبی برای تامین انرژی در کودکان و بزرگسالان میباشد.
پسته: پسته نیز از بروز بیماریهایی از جمله سرطان مقابله میکند. ماده معدنی و ویتامین موجود در پسته باعث تقویت استخوان میشود، بینایی را تقویت میکند، به سیستم عصبی و قلبی- عروقی کمک و خون را تصفیه میکند. مصرف پسته به كاهش استرس كمك مینماید.
ارزش غذایی پسته به نسبت سایر آجیلها و نیز مواد پروتئینی همانند گوشت، شیر، تخممرغ و نیز حبوبات در خور اهمیت و توجه میباشد. در موارد درمان كمخونی ناشی از فقر آهن مصرف مغز پسته نیز بسیار مفید است.
فندق: فندق سرشار از فیبر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و ویتامین E است. فندق بسیار مغذی و خوش طعم بوده و در برخی غذاها نیز از آن استفاده میشود.
بادام: بادام از نظر میزان کلسیم، بسیار غنی است و به همین دلیل، مصرف آن میتواند نقش زیادی در رشد استخوان، جلوگیری از بروز پوکی استخوان و حفظ سلامت دندانها داشته باشد.
بادام در انواع سرطانها، به خصوص سرطانهای روده و پروستات، نقش پیشگیرانه دارد. آنتیاکسیدانهای موجود در بادام، از تخریب دیوارههای سلولی جلوگیری میکنند و به اینترتیب است که نقش پیشگیرانه بادام در بروز سرطانها، اعمال میشود.
تخمه کدو: این دانهها به رنگ سبز کمرنگ هستند و میتوان آنها را به صورت خام یا بو داده مصرف کرد. تخمه كدو حاوی مقدار بالایی پروتئین، آهن، روی و فسفر است...
برای خواندن بخش دوم- در مصـرف آجیل افراط نكنید- اینجا كلیك كنید.