دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
یونانیها و رومیان باستان از لبو برای كاهش تب استفاده میكردند.
مدتها است كه خاصیت تصفیه كنندگی لبو توسط درمان گران گیاهی شناخته شده است.
ضمنا معتقدند كه لبو باعث تحریك كبد، كلیه، مثانه، طحال، روده و تحریك سیستم لنفاوی میشود.
همچنین سیستم ایمنی را در مبارزه با ویروسها تقویت میكند.
در طب چینی لبو را برای تقویت عملكرد قلب و آرام كردن روح، تصفیه خون، درمان كم كاری كبد موثر میدانند.
همچنین لبو برای تنظیم هورمونها در دوران یائسگی زنان استفاده میشود.
رنگ قرمز لبو به علت وجود رنگدانهای به نام بتانین است که به طور گستردهای به عنوان رنگ غذا مصرف میشود.
فواید خاص لبو
لبو و کاهش خطر نقص لوله عصبی
زنان باردار و زنانی كه قصد بارداری دارند باید دریافت فولات خود را از طریق دریافت مكمل اسید فولیك و غذاهای غنی از فولات، نظیر لبو افزایش دهند.
دریافت فولات به مقدار كافی باعث كاهش خطر تولد نوزادان با نقص لوله عصبی میشود.
فرایند طبخ باعث كاهش مقدار فولات موجود در لبو میشود.
اما از آنجایی كه بعد از فرایند طبخ هر 100 گرم لبو میتواند تا 110 میكروگرم فولات را تامین كند، بنابراین لبوی پخته نیز به عنوان یكی از غنیترین منابع فولات برای انسان محسوب میشود.
لازم به ذكر است كه در ترشی لبو تقریباً تمامی فولات موجود در لبو از بین میرود.
لبو و کاهش خطر بیماری قلبی
از آنجایی كه مقدار اسید فولیك موجود در لبو بسیار بالاست، این سبزی میتواند در كاهش خطر بیماری قلبی عروقی بسیار مفید باشد.
در واقع دریافت كافی فولات باعث كاهش سطح هموسیستئین، كه از عوامل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی است، میگردد.
لبو و کاهش سطح كلسترول خون
لبو دارای فیبر محلولی است كه به كاهش سطح كلسترول LDL كمك میكند.
در ضمن كاروتنوئیدها و فلاونوئیدهای موجود در لبو نیز از تشكیل كلسترول LDL و تخریب دیواره سرخرگها كه به دنبال اكسیداسیون رادیكالهای آزاد ایجاد میشود جلوگیری میكنند.
بنابراین میتوان گفت كه مصرف لبو در كاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی و سكته قلبی مؤثر است.
لبو و تامین ذخایر عضلانی
از آنجا كه نمایه گلیسمی (GI) لبو 64 است، بنابراین به سرعت هضم و جذب جریان خون میشود و قند خون را بلافاصله افزایش میدهد.
از این رو، لبو از جمله مواد غذایی است كه برای ورزشكاران بعد از انجام تمرینات سنگین ورزشی و به منظور تامین ذخیره انرژی عضلات در كوتاهترین زمان ممكن بسیار مناسب است.
ارزش غذایی لبوی پخته در سوپ و یا ترشی لبو تفاوتی با انواع آب پز و كبابی شده ندارد.