سيده سارا حكيم؛ دانشجوی كارشناسی ارشد؛ دانشگاه علوم پزشکی تهران
هندوانه میوه بومی جنوب آفریقا است. كه امروزه تقریبا در همه كشورها كشت میشود. این میوه دارای پوستی كلفت بوده، اما درون آن گوشتی مانند است. هندوانه دارای پنج گونه میباشد كه تفاوت آنها در سایز و رنگشان میباشد.
هندوانه حاوی مقدار زیادی آب است كه مصرف آن بسیار سودمند میباشد.
6 درصد وزن هندوانه را ماده جامد و بقیه وزن آن را تقریبا آب تشكیل میدهد. هندوانه منبع قابل توجه ویتامین C است و سایر ویتامینها و مواد معدنی آن اندك میباشد، مگر آنكه چندین كیلوگرم آن در روز مصرف گردد.
هندوانه حاوی بتا‑كاروتن بالایی نیز میباشد. ویتامین C و بتا‑كاروتن جزء آنتی اكسیدانهای قوی هستند. رادیكالهای آزاد، موادی هستند كه موجب آسیب سلولی در بدن میشوند.
رادیكالهای آزاد موجب اكسید نمودن كلسترول و چسبیدن آن به رگهای خونی میشوند كه این حالت زمینه ایجاد سكته را فراهم مینماید. رادیكالهای آزاد موجب افزایش شدت آسم، آبریزش بینی، افزایش التهاب در استئوآرتریت و روماتوئید میشوند. ویتامین C و بتا‑كاروتن با اثر بر روی رادیكالهای آزاد، از ایجاد این عوارض جلوگیری مینمایند.
یك فنجان هندوانه 3/24 درصد مقدار توصیه شده دریافت در روز (RDA) ویتامین C دارد.
در هندوانه، میزان كاروتنوئید لیكوپن نیز بالا میباشد. یك بررسی جدید نشان داد محتوی لیكوپن هندوانه حتی از گوجه فرنگی هم بالاتر است.
لیكوپن دارای توانایی كاهش خطر ابتلا به انواع سرطانها به ویژه سرطانهای پروستات، ریه و معده میباشد. تعدادی از بررسیها نیز بیان نمودهاند كه هندوانه برای سرطانهای پانكراس، كولون، ركتوم و سینه نیز مفید است.
ویتامینهای B1 و B6 نیز از اجزای تشكیل دهنده هندوانه میباشند. پتاسیم موجود در هندوانه به كاهش فشار خون و خطر تشكیل سنگ كلیه كمك قابل توجهی میكند.
اسیدآمینه سیترولین نیز از هندوانه استخراج شده است. هندوانه حاوی مقدار قابل توجهی سیترولین میباشد كه بعد از مصرف چندین كیلوگرم هندوانه، غلظت آن افزایش مییابد و حتی ممكن است با سیترولینمیا یا سایر اختلالات سیكل اوره اشتباه شود.
همچنین هندوانه فاقد كلسترول و یا سایر چربیها (فاقد چربیهای اشباع) است. این میوه در تقویت سیستم ایمنی و دفاع بر علیه عفونتها نقش موثری دارد. تحقیقات نشان دادهاند كه مصرف هندوانه در كاهش علایم استئوآرتریت و روماتیسم نقش داشته است.