تحریریه ماهنامه دنیای تغذیه
سیب زمینی یكی از فراوانترین نوع سبزیجات است و خیلی هم طرفدار دارد. بیش از 80 نوع سیبزمینی در جهان یافت میشود. در اصل این ماده غذایی از آمریكای جنوبی به اروپا آورده شد، ولی اروپاییها تا پیش از قرن هجدهم توجه قابل ملاحظهای به این محصول نكردند. تا پیش از آن سیبزمینی را به دلیل زیبایی گلهای بوتههایش در بین باغهای گل میكاشتند.
در واقع، اروپاییها فكر میكردند كه خوردن جسم زیر خاك این گیاه خطرناك است و باعث بیماری میشود، ولی در مقابل ایرلندیها خیلی زود به ارزش سیبزمینی پی بردند، به گونهای كه به یكی از محصولات عمده غذایی آنها تبدیل شد؛ چرا كه در خاكی كه چندان هم حاصلخیز نبود، به خوبی رشد میكرد. زمانی كه سیبزمینی به آمریكای شمالی برده شد، به اسم «سیبزمینی ایرلندی» شناخته میشد تا از سیبزمینی شیرین باز شناخته شود. در حال حاضر، هر ساله آمریكاییها مقدار بسیار فراوانی سیبزمینی مصرف میكنند.
سیبزمینی سرشار از ویتامینهای B و C است و پتاسیم فراوانی دارد. یك سیبزمینی متوسط 80 تا 90 كیلوكالری انرژی دارد. بیشتر مواد غذایی مفید موجود در سیبزمینی درست در زیر پوست آن قرار دارد. اگر پیش از پختن سیبزمینی آن را پوست بكنید، مقدار بسیاری از مواد مغذی خود را از دست خواهد داد. بنابراین، وقتی میخواهید سیبزمینی را آبپز كنید، آن را با پوست آبپز كنید و وقتی كه پخت پوستش را بكنید.
شما میتوانید از نشاسته سیبزمینی به جای آرد به عنوان غلظتدهنده در سوپها و سسها استفاده كنید و همچنین، از آن به جای آرد در پختن كیكها و شیرینیها بهره ببرید. امتحان كنید تا ببینید كدام یك مزهای بهتر خواهند داشت. برای اینكه نشاسته سیبزمینی تهیه كنید، سیب زمینی خام را پوست كنده و رنده كنید. سپس، آن را در یك پارچه دو لایه كتانی قرار داده، فشار دهید تا آب سیبزمینی خارج شود. بعد آن را در یك كاسه بریزید. بگذارید قدری بماند و سپس، آب آن را در كاسه دیگری بریزید. آنچه در ظرف اول باقی میماند، نشاسته سیبزمینی است.
اگر میخواهید سیبزمینی بخرید، هر كدام را امتحان كنید. چرا كه یك سیبزمینی فاسد همه سیبزمینیها را خراب میكند. اگر فروشنده اجازه میدهد هر كدام را تكتك انتخاب كنید. به نرمی هركدام را فشار دهید، باید سفت و پوستشان صاف باشد. دقت كنید كه شكسته و فاسد نباشند.
سیبزمینیها را جایی نگه دارید كه هوا در آن جریان داشته و تاریك و مرطوب باشد. آنها را باید در جای تاریك نگهدارید تا جوانه نزنند و سبز نشوند. سیبزمینیها را پیش از زمان مصرف نشویید، چرا كه سطح مرطوب باعث فساد سیبزمینی میشود. آنها را كنار پیاز یا سیب هم نگه ندارید، چرا كه هر كدام گازی از خود متصاعد میكنند كه عمر محصول دیگر را كوتاه می كند.
برای اینكه آب سیبزمینیها را بگیرید، آنها را بشویید و ریز خرد كنید. حتی تا زمانی كه نمیخواهید از آنها استفاده كنید، لازم نیست پوستشان را بكنید. سیبزمینیهای خرد شده را در ظرف پر از آب جوش بریزید و 5 دقیقه حرارت دهید. سپس آنها را در یك دوم فنجان آبلیمو و 2 تا 5/2 لیتر آب سرد خیس كنید. این كار آنها را از اكسیده شدن حین خشك شدن محافظت میكند. سیبزمینیهای خرد شده را به هر روشی كه میخواهید خشك كنید تا به طور كامل رطوبت از آنها گرفته شود. این سیبزمینیهای خشك شده را در یك كیسه پلاستیكی كلفت قرار دهید و در مكانی تاریك بگذارید.
برای استفاده، آنها را به مدت 25 دقیقه در آب خیس كنید. همانطور كه سیبزمینی خام معمولی را میپزید، این سیبزمینیها را هم بپزید. خشك كردن سیبزمینی از خطر فاسد شدن آنها در زمانی كه استفاده نمیشوند و انبار میشوند، میكاهد.
اگر میخواهید مقداری از سیبزمینیهایی كه خریدهاید را فریز كنید، راههای گوناگونی برای این كار وجود دارد:
آنها را سرخ كنید
سیبزمینیها را بشویید، پوست بكنید و به صورت خلال ببرید. آنها را به مدت 5 دقیقه در آب سرد خیس كنید، سپس آبشان را بگیرید و روی یك حوله تمیز قرار دهید تا به طور كامل خشك شوند. آنها را تا زمانی كه طلایی شوند، در روغن سرخ كنید. سپس سیبزمینیهای سرخ شده را روی یك سینی بچینید و در یخچال بگذارید تا سرد شوند. بعد آنها را در كیسههای فریزری قرار دهید و درشان را ببندید. هر كیسه را تا سر پر نكنید. به اندازه 3 سانتیمتر جای خالی بگذارید. بیش از 6 هفته سیبزمینیهای فریز شده را نگه ندارید.
سیبزمینیها را پوره كنید
شما میتوانید پوره سیبزمینی را بین 4 تا 6 ماه در فریزر نگهدارید و بدون اینكه بگذارید یخ آن باز شود، گرم كنید.
سیبزمینیها را بپزید
سیب زمینیهای پخته خوب فریز نمیشوند، چرا كه بافت و قوام اولیه خود را از دست میدهند. ولی آنهایی كه دوبار پخته میشوند، بهتر در فریزر میمانند.