Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
چهارشنبه 6 فروردین 1404 - 05:52

5
فروردین
پاسخ کارشناس به سوالات متداول تغذیه‌ای ( قسمت 8)

پاسخ کارشناس به سوالات متداول تغذیه‌ای ( قسمت 8)

چون ذائقه سالمندان مانند گذشته نیست، بنابراین می‌توانند کمی بیشتر از ادویه‌ها در غذای خود استفاده نمایند، مانند زعفران یا زردچوبه، ولی ذکر این نکته قابل توجه است، و آن این است که برخی از افراد سالمند به دلیل کاهش حس چشایی

به قلم : زهرا قنبری ، کارشناس ارشد علوم تغذیه

 

تحریریه زندگی آنلاین : برای سالمندانی که کاهش اشتها دارند، چه راه‌حل‌های تغذیه‌ای وجود دارد؟

برخی از افراد سالمند، در این سنین دچار کاهش اشتها می‌شوند که برای رفع کمک به این مشکل راه‌حل‌های زیر یشنهاد می‌شود:

1- افرادی که دچار کاهش اشتها می‌شوند، باید تعداد وعده‌های غذایی را افزایش و حجم وعده‌های غذایی را کاهش دهند.

2- برای سالمندان باید از دورچین‌های غذایی مانند ماست همراه با تزئین نعناع، سبزیجات پخته شده، زیتون بی‌نمک و ... داشته باشیم تا کمی اشتها بهتر شود.

3- چون ذائقه سالمندان مانند گذشته نیست، بنابراین می‌توانند کمی بیشتر از ادویه‌ها در غذای خود استفاده نمایند، مانند زعفران یا زردچوبه، ولی ذکر این نکته قابل توجه است، و آن این است که برخی از افراد سالمند به دلیل کاهش حس چشایی از نمک بیشتری استفاده می‌نمایند، این در حالی است که بیشتر افراد سالمند مبتلا به فشار خون، بیماری قلبی - عروقی، بیماری کلیوی و ... بوده که نمک مصرفی در این افراد حداکثر 3 گرم یا یک قاشق چایخوری می‌باشد و لذا این افراد در استفاده از چاشنی‌ها مثل نمک احتیاط لازم را داشته باشند و مقدار کمی از لیموترش تازه به جای نمک استفاده نمایند.

4- همچنین مصرف برخی از میوه‌ها مانند انار، آلو و انجیر در برنامه غذایی می‌تواند در بهبود اشتها مؤثر باشد.

بیشتربخوانید:

این نوشیدنی ها را هرگز داغ ننوشید

 

 

 

 

آیا تغذیه در کاهش ابتلا به سرماخوردگی نقش دارد؟

کمبود برخی از ریزمغذی‌ها و حتی درشت‌مغذی‌ها می‌تواند در ضعف سیستم ایمنی نقش داشته باشد.

1- کمبود آهن: ممکن است فرد کم‌خونی نداشته باشد، ولی کمبود آهن داشته باشد، بنابراین باید از وضعیت آهن بدن مطلع شود. از منابع غذایی آهن می‌توان به گوشت قرمز حداقل 4 بار در هفته، گوشت سفید و از منابع گیاهی آجیل‌ها و خشکبار را نام برد، که باید در برنامه غذایی افراد باشد.

2- روی: به بهبود سیستم ایمنی و پیشگیری از سرماخوردگی کمک می‌کند و عمدتاً منابع غذایی حاوی آهن، حاوی روی نیز می‌باشند.

3- منابع غذایی حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها مانند ویتامین C در میوه و سبزی‌ها، ویتامین E در جوانه گندم و سلنیوم در ماهی می‌توانند در پیشگیری از سرماخوردگی مؤثر باشند.

4- مصرف منابع امگا 3 مانند ماهی، گردو، کاهو و سبزی خرفه می‌تواند در پیشگیری از سرماخوردگی مؤثر باشد.

5- مصرف منابع غذایی پروبیوتیک مانند ماست و دوغ پروبیوتیک، البته اگر منع مصرف در برخی از بیماری‌ها، توسط پزشک نداشته باشند، می‌تواند در کاهش ابتلا به سرماخوردگی مؤثر باشد.

بیشتربخوانید:

تغذیه در ابتلا به آلزایمر چه نقشی دارد؟

 

 

 

 

آیا استفاده روزانه از کره و مارگارین در برنامه غذایی مشکلی دارد؟

بله، کره حاوی اسیدهای چرب اشباع است، که سبب افزایش کلسترول LDL شده و در نتیجه زمینه بیماری قلبی – عروقی و تصلب شرایین را فراهم می‌آورد. از طرف دیگر مارگارین چربی گیاهی هیدروژنه شده می‌باشد که برای ماندگاری طولانی‌تر و مصرف به فرم کره فرآیند هیدروژناسیون برای آن صورت گرفته و در نتیجه علاوه بر ایجاد فرم اسید چرب اشباع، در ضمن این فرآیند اسید چرب ترانس نیز که یکی از عوامل بیماری قلبی - عروقی است، افزایش میابد.

 

آیا مصرف زغال‌اخته برای رفع کم‌خونی خوب است؟

زغال‌اخته به دلیل داشتن ویتامین C می‌تواند در کنار غذا به جذب آهن غذا کمک کند، میوه‌های با رنگ قرمز و مایل به بنفش حاوی آنتی‌اکسیدان، آنتوسیانین هستند و زغال‌اخته نیز به دلیل داشتن آنتوسیانین، آنتی‌اکسیدان خوبی دارد، ولی منبع خوبی از آهن به شمار نمی‌آید و بنابراین نمی‌تواند به تنهایی در رفع مشکل کم‌خونی مؤثر باشد، نوع کم‌خونی فرد با انجام آزمایش خون باید تشخیص داده شود و بسته به نوع آن مکمل مورد نیاز توسط پزشک تجویز شود و منابع غذایی آن به افراد معرفی گردد.

 

با توجه به اینکه آبکش کردن برنج باعث هدر رفتن ویتامین‌های آن می‌شود، آیا این شیوه پخت صحیح است؟

برنج به دو صورت سبوس‌دار (قهوه‌ای) و سفید در بازار موجود است و با توجه به اینکه نوع برنج مصرفی اکثر افراد، برنج سفید است، باید این نکته را متذکر شد که اکثر ویتامین‌های برنج مخصوصاً ویتامین‌های گروه B، در سبوس برنج موجود است و لذا با فرآیند سبوس‌گیری بخش قابل‌توجهی از ویتامین‌های آن کاهش میابد و پخت برنج به صورت کته تأثیر چندانی در حفظ ویتامین‌های آن ندارد و از طرف دیگر اگر فردی مبتلا به دیابت باشد، برنج کته با شاخص قندی (نمایه گلیسمی) 91 و مقدار قند (بار گلیسمی) 35 به هیچ عنوان مفید نبوده و سبب افزایش ناگهانی و زیاد قند خون در فرد می‌شود. و توصیه به افراد دیابتی و حتی افراد سالم، مصرف برنج آبکش به صورت کمی دانه که نیاز به جویدن داشته باشد و از پرخوری فرد جلوگیری نماید، است، زیرا در پخت برنج به صورت کته دانه‌های برنج به هم چسبندگی پیدا کرده و هر یک قاشق برنج کته معادل دو قاشق غذاخوری برنج پخته به شیوه آبکش می‌باشد، همچنین برای افراد مبتلا به دیابت و چاقی توصیه می‌شود که به جای استفاده از برنج سفید در قالب چلو، مصرف برنج را به صورت پلو، یعنی مخلوط با سبزیجات و حبوبات داشته باشند.

بیشتربخوانید:

چگونه رژیم غذایی از زوال عقل جلوگیری می‌کند؟

 

 

تعداد بازديد: 30 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز