تحریریه زندگی آنلاین : به ازای هر گرم چربی دریافتی 9 کالری انرژی در بدن تولید میشود؛ این مقدار دو برابر مقدار کالری است که از همین میزان پروتئین یا کربوهیدرات تولید میشود. به همین دلیل است که رژیمهای غذایی حاوی مقدار زیاد چربی، کالری زیادی نیز دارند و میتوانند منجر به افزایش وزن شوند. چنین تصور میشود که هر چه چربی بیشتری مصرف شود تولید هورمونی به نام گالانین در مغز بیشتر میشود که خود میل خوردن به چربیها را افزایش میدهد. هرچه چربی بیشتری خورده شود، بدن گالانین بیشتری تولید میکند و بنابراین میل فرد به خوردن چربی بیشتر میشود. وقتی مقدار زیادی کالری به صورت چربی یا روغن مصرف میشود، بدن به جای سوزاندن آنها و تولید انرژی، چربی را در سلولهای چربی ذخیره کرده و باعث افزایش وزن میشود.
مصرف برخی چربیها به میزان مناسب، جزء ضروری یک رژیم غذایی سلامت هستند بهویژه زمانی که چربیها از منابع گیاهی و یا دریایی مانند آجیل آلات، دانههای روغنی و ماهی مشتق شوند چرا که این مواد، اسیدهای چرب ضروری را برای بدن فراهم میکنند. چربیها بخصوص زمانی که با مواد قندی مخلوط شوند لذیذ میشوند، بنابراین باعث افراط در مصرف موادی چون کیک، بیسکویت و انواع شیرینی میگردند. نتایج پژوهشها نشان داده است چربیها مرکز سیری در مغز را فعال نمیکنند، در نتیجه شخص ناخودآگاه بیش از اندازه چربی مصرف میکند. به نظر میرسد مصرف بیش از حد چربیها در بسیاری کشورها نقش مهمی در افزایش چاقی مرضی در همه سنین دارد. شایان ذکر است که با کاهش تدریجی میزان مصرف چربی در رژیم غذایی، جوانههای چشایی سرانجام به وضعیت قبلی برمی گردند و فرد علاقه کمتری به غذاهای چرب پیدا میکنند.
بیشتر بخوانید:
روغن کنجد ؛ معجزه ای برای سلامت استخوان ها
چگونه میل به چربی را کاهش دهیم؟
الف 9) شیر و پنیر
1- به جای شیر و پنیر پرچرب از شیر متوسط یا کم چرب استفاده کنید.
2- به جای پنیر پرچرب از پنیر با چربی متوسط یا کم چرب استفاده کنید.
3- در تهیه سس، به جای خامه و مایونز از ماست استفاده کنید.
4- مصرف بستنی را محدود کنید.
ب) میوه و سبزیجات
1- برای تهیه سالاد به انواع سس چرب از آبلیمو، سرکه و روغنزیتون استفاده کنید.
2- با افزودن کمی آب یا آبلیمو و یا سرکه، سس سالاد غلیظ را رقیق کنید.
3-علاوه بر سالاد، همراه با غذا از سبزیجات نیز استفاده کنید.
4- به جای دسرهای چرب، از میوهجات استفاده کنید.
5- به جای انواع سس تجاری، سس را در منزل تهیه کنید.
بیشتربخوانید:
فواید روغن نارگیل برای پوست
ج) گوشت، مرغ، ماهی
1- بیشتر از گوشت مرغ و ماهی استفاده کنید. چربی موجود سینه مرغ خیلی کمتر و از نوع کم ضررتر از چربی موجود در ران و سایر قسمتهای مرغ است.
2- پوست مرغ و چربی متصل به گوشت را جدا کرده و در پخت غذا از آن استفاده نکنید.
3- به جای سرخ کردن، از روشهای دیگر پخت (مثل آب پز کردن، کباب کردن و...) استفاده کنید.
اگر در برخی موارد مایلید حتماً مواد غذایی را سرخ کنید، مقدار کمی روغن مایع مخصوص سرخکردنی کف ماهیتابه بمالید و مواد غذایی را با حرارت ملایم در آن تفت دهید.
بیشتربخوانید:
11 خاصیت شگفت انگیز روغن زیتون برای سلامتی