تحریریه زندگی آنلاین : شیوع کرونا در یکساله گذشته باعث شده تا در شیوه زندگی و بهتبع آن عادات غذایی و رفتارهای تغذیهای ما تغییراتی ایجاد شود که گاهی خوب و به نفع سلامت و گاهی به ضرر سلامتمان بوده است. برای شناخت و تصحیح این تغییرات به نفع سلامت جامعه چگونه آنها را بشناسیم و در برابر آنها چه کنیم؟از سال گذشته با شیوع مرگبار کرونا و استمرار بحرانی که ایجاد کرد بسیاری از ارکان و شیوههای زندگی ما تغییر کرد. بدون شک تغییر گسترده در روش تغذیه و زندگی همچنین عادات غذایی در این بین بسیار چشمگیر بوده است. در ابتدای پاندمی و با الزام به ماندن در خانه و با روبرو شدن با سیل اطلاعات بهداشتی و پزشکی برای مقابله با این ویروس توجه افراد به اهمیت نوع غذا و تغذیهای که دارند متمرکز شد.بیشترین آمار جستجوی این دوره در موتورهای جستجو پیدا کردن مواد غذایی بوده است که بتواند بدن را در برابر بیماری مقاوم کند.
بیشتربخوانید:
تغذیه در دوره نقاهت کرونا؛ پس از بهبودی چه بخوریم؟
غذا برای تقویت ایمنی
توجه به اهمیت تغذیه در تقویت سیستم ایمنی که خود منجر به افزایش توان بدن در مقابله با بیماریهای عفونی میشود در دوران خانهنشینی بالا گرفته و رفتهرفته منجر به تغییر عادات غذایی و تغذیه افراد گردیده است.
افزایش مصرف میوهها و سبزیها در این دوره با وجود مشکلاتی که برای ضدعفونی آنها وجود دارد باعث شده که مصرف این اقلام غذایی که پیشازاین در سبد غذایی مردم وجود نداشت کمی بیشتر شود. اگرچه افزایش قیمت این مواد غذایی بهخصوص میوهها باعث شد ه که افراد احساس کنند که برای سلامتشان کوتاهی کردهاند.
بازار داغ مکملها
با ارسال پیامهای بهداشتی در زمینه نقش مؤثر ریزمغذیها در تقویت سیستم ایمنی نقش، توجه و تمایل افراد به مصرف مکملها افزایش یافت. شاخصترین ریزمغذی ویتامین D بوده است. به هرحال با اینکه قیمت این مکملها بهخصوص نمونههای ایرانی برای بیشتر اقشار قیمت مناسبی است و با توجه به اینکه پیش از پاندمی هم کمبود ویتامین D یکی از مشکلات بهداشتی کشور بوده است میتوان این افزایش آگاهی و مصرف را خوب ارزیابی کرد اگرچه هجوم همگانی برای خرید این مکمل باعث شد که مدتی در بازار نایاب شده و قیمت آنهم کمی افزایش پیدا کند. نکته خوب این توجه، کاهش شیوع کمبود ویتامین D در بخشهای بزرگی از جامعه بود.
بیشتربخوانید:
کدام میوه بهاری در پاندمی کرونا خورده نشود
خانهنشینی ناگزیر و تبعات آن برای سلامت
ماندن در خانه و کاهش تفریحات دیگر خوردن غذا را به اصلیترین روش گذران وقت تبدیل کرد. همهی ما فیلمهای مربوط به پخت نان، شیرینی و انواع غذاهای مختلف را دیدهایم. خانهنشینی و تمایل به خوردن غذا برای رفع کسالت از یکطرف و کاهش فعالیتهای فیزیکی باعث شد که با افزایش آمار اضافهوزن و چاقی در جامعه مواجه شویم. امری که پیش از این هم از مشکلات بهداشتی جامعه به شمار میآمد و این موضوع باعث وخیمتر شدن اوضاع در دوران کرونا شده است.
کرونا و تهدید سلامت روان
بعد دیگر شیوه زندگی ما که متأثر از پاندمی دچار تهدید بوده است بعد روانی است.اختلال خواب، ترس از بیماری و استرس شدید باعث شدهاند که سلامت روانی بسیاری از افراد دچار اختلال گردد. روشهای مقابله با این استرس برای افراد مختلف متفاوت بوده و از طیف پرخوری عصبی تا بیاشتهایی عصبی را در بر گرفته است.تاکید بر اهمیت سلامت روان و دوری از استرس در مقابله با ابتلا به بیماری، جامعه را به سمت همه روشهای معقول و نامعقول مقابله با استرس سوق داده است در زمینه غذا و تغذیه ترویج انواع مواد غذایی که درست یا نادرست آرامبخش نامیده شدهاند، استفاده از داروهای آرامبخش و سایر مواد مانند الکل که متأسفانه در برخی از موارد منجر مرگ افراد شده است. پیامد استفاده نامناسب غذا و مصرف خودسرانهی داروها باعث افزوده شدن اضافهوزن و چاقی بوده است.
نتیجه اینکه
نتیجه اینکه بسیار مهم است که این تغییرات در فرهنگ کلی غذا و تغذیه در کشور مورد بررسی قرار گیرند. از فرصتها به نفع سلامت جامعه استفاده شده و از حالا فکر و برنامهای برای موارد تهدید در نظر گرفته شود.این آیندهنگری میتواند از عوارض مخرب شیوع ویروس در فردای بدون کرونا پیشگیری نموده و باعث شود مانند همیشه با بحرانهای سلامت پسا کرونا مواجه نشویم.