دکتر پیمان غلامنژاد : کارشناس آزمایشگاه کنترل مواد غذایی ؛ دانشکده علوم پزشکی ایران
تحریریه زندگی آنلاین : غذای ارگانیک یا طبیعی، به غذاهایی گفته میشود که بدون مصرف آفتکشها، کودهای شیمیایی و ترکیبات اصلاحشده ژنتیکی و مصرف داروها تولید شده باشد. در تولید مواد غذایی ارگانیک مدیریت آفات و بیماریها از طریق ارتباط متعادل بین شکارگر و آفت، افزایش جمعیت حشرات مفید، کنترل بیولوژیکی و زراعی، حذف مکانیکی آفات و قسمتهای آلوده گیاه، برقرار ميشود. بهعبارتدیگر بجای استفاده از انواع آفتکش و حشرهکش که باقیمانده آن در خوراکیها ميتواند سلامت انسان را به خطر بیندازد از روشهای طبیعی برای از بین بردن آفات استفاده ميکنند. اساس پرورش دام به روش ارگانیک، توسعۀ ارتباط مناسب بین زمین، گیاه و دام، با در نظر گرفتن نیازهای رفتاری و فیزیولوژیکی دام است. تولید دام ارگانیک با کاربرد خوراک دام باکیفیت مناسب و تولیدشده به روش ارگانیک، عملیات مدیریت حیوانات (که سبب کاهش استرس و بهبود وضعیت سلامت و آسایش حیوان ميشود)، پیشگیری از بیماریها و عدم کاربرد داروهای دامی و مواد شیمیائی (مورد استفاده در شیوههای درمانی رایج شامل آنتی بیوتیکها)، امکانپذیر است.
بیشتربخوانید:
غذای ارگانیک چیست؟
شرایط اخذ واژه ارگانیک برای محصولات
در برچسبگذاری و ادعاهای مربوط به محصولات کشاورزی و دامی فرآوری نشده فقط در صورت رعایت شرایط زیر ميتوان از عبارات ارگانیک استفاده نمود:
در برچسب، روش تولید کشاورزی و نام فرآورده مورد نظر بهوضوح مشخص باشد.
محصول بهوسیلۀ عاملی مورد بازرسی منظم قرار گرفته، تولید یا وارد شده باشد.
بر روی برچسبگذاری، باید نام و شمارۀ شناسۀ سازمان بازرسی کننده رسمی و سازمان گواهی کننده به عاملی که تولید یا آخرین فرآیند را انجام داده است، نوشته شده باشد.
اجرای سیستم ارگانیک و تولید محصولات با اجرای شرایط خاص و بهصورت تدریجی صورت ميپذیرد و شامل یک مرحله گذر از سیستم عادی به ارگانیک ميشود. در مرحلۀ تغییر به روشهای تولید ارگانیک، فقط درصورتیکه حداقل 12 ماه از کاربرد شیوههای تولید ارگانیک گذشته باشد و شرایط زیر را داشته باشد، عبارت "در حال گذار به ارگانيك" بر روی بستهبندی فرآورده، برچسبگذاری ميشود:
در مورد تفاوت محصولات بهدستآمده از مزرعه و یا بخشی از مزرعه که بهطور کامل دورۀ گذار را طی کردهاند، نشانههایی که به مرحلۀگذار اشاره ميکند، نباید سبب گمراهی خریدار شود. بنابراین استفاده از نشان ملی ارگانیک برای محصولات و فرآوردهها در دوره گذار، مجاز نمیباشد.
برچسب باید بهوضوح تفاوت بین محصولات بهدستآمده از مزرعه تحت مدیریت ارگانیک و محصولات بهدستآمده از مزرعهای که بهطور کامل دوره گذار را طی نکردهاند، نشان دهد. همچنین درصورتیکه محصول در حالتگذار به محصول ارگانیک ميباشد، باید روی برچسب عبارت "در حال گذار به ارگانيك"و زیر آن سال دوره گذار در برچسب قید شود.
مواد غذائی که از یک یا چند ماده با منشأ ارگانیک تشکیل شدهاند، بهشرط آنکه همه مواد تشکیلدهنده در یک مرحله از دوره گذار (مثال: دو سال از سه سال T2/3) باشند را ميتوان بهصورت در حال گذار به ارگانیک برچسبگذاری کرد.
شرایط افزودن مواد به محصولات ارگانیک
استفاده از هرگونه مواد غذایی یا افزودنی به محصولات در حال فرآوری بهشرط دارا بودن شرایط ذیل در محصولات ارگانیک مجاز ميباشد.
با اصول تولید غذاهای ارگانیک مطابق با استاندارد ملی ایران، تطابق داشته باشد.
از مواد ضروری و لازم استفاده شود.
تولید، کاربرد و دفع مواد، اثرات مضر بر محیطزیست نداشته باشند.
بر سلامتی انسان یا حیوان و کیفیت زندگی آنها، کمترین اثر منفی را داشته باشد.
مواد جایگزین تائید شده به مقدار کافی و باکیفیت مناسب، در دسترس نباشد.
درصورتیکه کاربرد مواد جدید برای حاصل خیزی و بهسازی خاک باشد، این مواد بهتر است برای حاصل خیزی خاک و حفظ آن و یا اجرای الزامات تغذیهای خاص محصولات، یا بهسازهای خاص خاک و اهداف تناوب ضروری باشد.
همچنین منشأ گیاهی، حیوانی، میکروبی یا معدنی داشته و ممکن است تحت فرآیندهای -فیزیکی (مانند: روشهای مکانیکی یا حرارتی)، آنزیمی و میکروبی (مانندکمپوست و تخمیر) قرار گرفته باشند. واردات محصولات ارگانیک واردات مواد غذایی ارگانیک فقط در صورت داشتن گواهی بازرسی از مراجع قانونی و ذیصلاح کشور مجاز است. این گواهی باید نشان دهد که بهر مشخصشده در آن، حداقل مطابق با الزامات این استاندارد تولید، فرآوری، بازار رسانی و بازرسی شده است. در طول دورۀ تبدیل یا گذار، اصول استاندارد ارگانیک باید در مزارع یا واحدهای زراعی حداقل به مدت زمان 2 سال پیش از کاشت بذر یا در مورد محصولات دائمی) به غیر از مراتع (حداقل به مدت زمان 3 سال پیش از اولین برداشت به کار رود. در برخی موارد) مانند کشت نکردن زمین به مدت زمان 2 سال یا بیشتر (سازمان یا نهاد گواهی کنندۀ رسمی ميتواند طول دورۀ تبدیل را کاهش یا افزایش دهد، درهرصورت این دوره باید حداقل مدت زمان 12 ماه یا بیشتر از آن باشد.
اقداماتي براي توليد محصولات ارگانيک
در زمینه مزارع کوچک تولید محصولات ارگانیک، که در جوار مزارع غیر ارگانیک قرار گرفتهاند، باید نوار مرزی مشخصی برای محدودیت دسترسی، یا جلوگیری از تماس با مواد غیرمجاز در تولید محصولات ارگانیک که در مناطق همجوار به کار ميرود، ایجاد شود. از بین بردن علفهای هرز با شعله افکن
استفاده از دشمنان طبیعی شامل رهاسازی شکارگرهای آفات، استفاده از ترکیبات بیودینامیکی حاصل از خاکسنگ، کود حیوانی یا گیاهان، پوشاندن با علف زنی، چرانیدن دامها، کنترل مکانیکی مانند تله گذاری، استفاده از موانع، نور و صوت