آیا رژیم خام خواری سالم است؟
بسیاری از رژیم های توصیه شده برای کاهش وزن از اصول اساسی یکسان پیروی می کنند. همه این رژیم ها شامل خوردن غذاهای کامل ( غذاهایی که بسته بندی یا فرآوری شده نیستند ) و پر کردن بشقاب با غذاهای سیر کننده از جمله پروتئین، چربی های سالم، کربوهیدرات های پیچیده و سبزیجات سرشار از ویتامین، مواد معدنی و فیبر می شوند اما هر کدام از این رژیم ها روشی خاص برای رساندن فرد به هدف دارند. در این مقاله رژیم غذاهای خام یا همان خام خواری را برایتان توضیح می دهیم و می خواهیم ببینیم آیا دنبال کردن چنین رژیمی درست است یا خیر؟
رژیم خام خواری چیست؟
رژیم خام خواری از یک دهه پیش مورد توجه قرار گرفت ودر سال های اخیر محبوبیت بیشتری یافت. طرفداران رژیم خام خواری بیشتر وگان ها هستند که معتقدند غذاهای گیاهی باید در طبیعی ترین حالت ( نپخته و فرآوری نشده ) مصرف شود چون آنزیم های طبیعی در غذاهای زنده مزایای فراوانی برای بدن دارند.
در رژیم خام خواری چه چیزی می خورید؟
این رژیم به طور کامل از غذاهای خام تشکیل شده است. این غذاها شامل میوه ها، سبزیجات، آجیل ها، دانه ها، غلات و حبوبات ( که معمولا خیس خورده یا جوانه زده هستند ) و جلبک دریایی است. به غذایی خام می گویند که به آن دمای بالاتر از 115 درجه فارنهایت داده نشده باشد. در رژیم خام خواری بیشتر از روش آب گیری، خشک کردن، خیساندن و جوانه زدن استفاده می شود.
در رژیم خام خواری چه چیزهایی را نمی توانیم بخوریم؟
در این رژیم نباید از گوشت، لبنیات، غذاهای دریایی یا هرگونه غذای گیاهی با دمای بالاتر از 115 درجه استفاده کنید اما تعداد کمی از تخم مرغ و لبنیات خام استفاده می کنند. دیگر افراد که اکثریت را تشکیل می دهند وگان هستند. غذاهایی که به شکل های دیگر ( غیر از حالت خام ) آماده می شوند را نباید بخورید. بسیاری از کسانی که رژیم خام خواری دارند، مصرف شکر تصفیه شده و قهوه را نیز قطع می کنند چون معتقدند غذاها را باید در اصلی ترین شکل خود استفاده کنند.
مزایای رژیم خام خواری
بزرگترین مزیت رژیم خام خواری این است که از میوه و سبزیجات به اندازه استفاده می کنید. در واقع فیبر و آنتی اکسیدان زیادی دریافت می کنید و مصرف قند و چربی را پایین می آورد. پختن بعضی غذاها مانند ویتامین C موجود در اسفناج و هویج، با توجه به نوع آنها سبب از بین رفتن بعضی از خواصشان می شود.
همچنین در رژیم خام خواری پرخوری نمی کنید بنابراین در بعضی افراد برای تثبیت و کاهش وزن جواب می دهد. اما مواد مغذی برخی دیگر از غذاها مانند لیکوپن در گوجه فرنگی هنگام پخته شدن بهتر جذب بدن می شود. البته محدود کردن رژیم غذایی سبب کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی مانند B12، ویتامین D و کلسیم در بدن می شود. دائما غذای خام خوردن بسیار دشوار است و دلتان برای بسیاری از طعم ها تنگ می شود. همچنین درست کردن غذا بدون پختن به زمان و ابزار خاصی نیاز دارد.
معایب رژیم خام خواری
رژیم خام خواری سه مشکل اساسی دارد که با توجه به آنها چنین رژیمی توصیه نمی شود:
سلامت تیروئید
بسیاری از سبزیجات در خانواده سبزیجات چلیپایی مانند کلم، بروکلی، گل کلم و کلم بروکسل دارای گواتروژن هستند. گواتروژن ها ترکیبات طبیعی در بعضی غذاها هستند که عملکرد تیروئید را مسدود می کنند و سبب ابتلای فرد به گواتر یا کم کاری تیروئید می شود. کسانی عملکرد تیروئیدشان ضعیف است و یا مبتلا به اختلال تیروئید هستند گواتروژن قابلیت تیروئید برای تولید هورمون های مهم را مختل می کند. گواتروژن با حرارت غیر فعال می شود بنابراین پختن سبزیجات سبب می شود این افراد سبزیجات چلیپایی را مصرف کنند. رژیم خام خواری از این لحاظ به هیچ وجه مناسب نیست.
رژیم خام خواری
هضم سبزیجات خام برای سیستم گوارش کار ساده ای نیست. گیاهان و سبزیجات دارای سلولز و دیگر ساختارهای فیبروزی هستند که معده انسان برای هضمشان باید به سختی کار کند. معده انسان مانند دیگر حیوانات گیاه خوار مثلا گاو ساخته نشده است. بسیاری از این حیوانات معده اضافی دارند که سبزیجات خورده شده را تجریه و هضم می کند.
متاسفانه انسان ها معده اضافی ندارند تا تمام فیبروزها و سلولز های موجود در سبزیجات را هضم کنند، به همین دلیل هضم فیبر موجود در سبزیجات برای ما بسیار دشوار است. وقتی مرتب غذاهایی بخوریم که سیستم گوارش قادر به هضم نیست قابلیت هضم غذای بدن به مرور ضعیف می شود. سیستم گوارش ضعیف شده احتمال ابتلای فرد به نفخ، سوء هاضمه، یبوست یا اسهال، افزایش وزن، سوء تغذیه، آلرژی به غذا و کاهش قدرت سیستم ایمنی را افزایش می دهد. سیستم گوارش بدن، عنصری کلیدی برای سلامت است. بنابراین مهم است مطمئن شوید سالم است و به خوبی کار می کند.
جذب مواد مغذی
اگر قادر به هضم غذا نباشیم احتمال جذب نکردن مواد مغذی موجود در غذاها بالا می رود. بسیاری از مواد مغذی موجود در سبزیجات در قسمت فیبرهای سخت آنها ذخیره شده اند. تنها در صورتی از فیبر سبزیجات استفاده می کنیم که خودمان از قبل آنها را تجزیه کنیم چون بدن قادر به انجام این کار نیست.
پختن سبزیجات با دمای کم یا متوسط معمولا برای شکستن فیبر سبزیجات کافی است و بدن در این شرایط قادر به جذب مواد معدنی و مواد مغذی آنها است. هرچند گاهی اوقات سالاد خوردن ضرری برای سیستم گوارش ندارد اما اگر به صورت روزانه از غذاهای خام استفاده کنید باید مواظب باشید تا با مشکلات احتمالی سلامتتان تداخل نداشته باشد و کار را برایتان دشوارتر نکند. همه غذاها نباید پخته شوند و بعضی از آنها به صورت خام مزیت های بیشتری برای بدن دارند اما اگر می خواهید به صورت جدی وارد خام خواری شوید بهتر است دوباره فکر کنید.
منبع : kermany.com