تحریریه ماهنامه دنیای زنان
بررسیهای آماری تازهای نشان میدهد که میزان مصرف لبنیات و به طور خاص لبنیات پرچرب بین خانمهای جوان به شدت کاهش پیدا کرده و حتی کمبودهای ناشی از مصرف نکردن آن از سوی این قشر جامعه به چاقی ناشی از مصرف ترجیح داده میشود. این در صورتی است که تحقیقات اخیر دانشمندان، حاکی از تاثیر کلسیم بر تنظیم جذب انرژی و کاهش جذب چربی است، به گفته عبداللهی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، حدود نیمی از زنان بالای 45 سال و 90 درصد از زنان 75 ساله به بالا به بیماری پوکی استخوان مبتلا میشوند و بهطور تقریبی از هر 3 زن یک نفر و از هر 12 مرد یک نفر به پوکی استخوان مبتلا میشود. ماست منبعی غنی از پروتئین، کلسیم، فسفر و ویتامینهای گروه B محسوب میشود که مقدار قابل توجهی پروتئین قابل هضم دارد. یکی از مهم ترین ویژگیهای ماست این است که مواد معدنی و کلسیم را در یک ترکیب اسیدی با قابلیت دسترسی بالا به بدن میرساند تا امکان جذب کلسیم به بالاترین میزان برای بدن فراهم شود. از سوی دیگر اسیدلاکتیک موجود در ماست به هضم کلسیم شیر کمک میکند و با فراهم کردن محیط بیولوژیک مناسب برای جذب کلسیم و ویتامینها ماست را به منبع مناسبتری از شیر برای ذخیره تراکم استخوان تبدیل میکند. به اعتقاد برخی از دانشمندان، کلسیم موجود در ماست و باقی فرآوردههای لبنی (در مقایسه با مکمل تغذیهای کربنات کلسیم) موجب کاهش جذب چربی و کاهش سطح تری آسیل گلیسرول خون هم خواهد شد.از سوی دیگر چربی بیشتر با تغییر حرکت غذا در روده و کاهش سرعت حرکت آن، باعث افزایش زمان تماس با سطح جذب کننده روده میشود و زمان بیشتر برای جذب کلسیم و در نتیجه افزایش جذب کلسیم را در پی خواهد داشت. پس با خوردن ماستهایی چون ماست هم زده غنی شده با پروتئین میتوان هم از چاقی و هم از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری کرد.