سیده بهاره غفاری؛ کارشناس تغذیه
مقدمه
اهمیت تقویت سیستم ایمنی بدن در زمان گسترش بیماریهای واگیر بیش از پیش مشخص میشود، مصرف برخی غذای سالم و غنی در تقویت سیستم ایمنی بدن ما بسیار مهم هستند.
رعایت برخی از نکتههای تغذیهای و داشتن رژیمهای غذایی سالم و مناسب، میتواند کمک چشمگیری به ارتقای سطح ایمنی بدن بکند.
این در حالی است که برخی از عوامل هم میتوانند باعث کاهش قدرت دفاعی بدن در برابر بیماریهای مختلف بشوند.
تقویت سیستم ایمنی بدن برای دور شدن از بیماری آنفلوآنزا تنها خوردن ویتامین سی و میوههای نارنجی رنگ کافی نیست.
بخش مهمی از رژیم غذایی که به حفظ و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند، پروتئینها را شامل میشود.
مصرف پروتئینهایی از قبیل غذاهای دریایی, گوشت، مرغ، لوبیا، نخود، آجیل بدون نمک، دانهها و سویا بخصوص در بیمارانی که تحت جراحی قرار گرفتهاند منجر به تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوآنزا میشود.
فلفل قرمز نیز حاوی ویتامین سی فراوان حتی بیشتر از پرتقال است.
گفته میشود سیر آنتی بیوتیکی قوی برای مبارزه با آنفلوآنزا است.
سیر حاوی آلیسین است که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی باکتریهای مضر را از بین میبرد.
کدو حلوایی نیز حاوی ویتامین آ و بتاکاروتن بوده و منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
مواد غذایی مفید برای تقویت سیستم ایمنی
* نوشیدن روزانه یک لیوان چای سبز
* خوردن روزانه سبزیجات خانواده کلم
* خوردن منابع زینک (صدف، گوشت گاو، ماست، تخممرغ و بادام)
* خوردن منابع سلنیوم (آجیل برزیلی، ماهی سالمون، تن و جگر)
* خوردن منابع اسیدهای چرب امگا 3(روغنهای گیاهی مثل روغن سویا، ماهی و سایر غذاهای دریایی و سبزی خرفه)
* خوردن منابع اسیدهای چرب امگا 9 (روغنهای گیاهی مثل روغن کانولا و روغن زیتون)
* گنجاندن سویا در برنامه غذایی
* مغز بادام، سیب، عدس قرمز، اسفناج، دانه گندم و گیاه و میوه قره قاط
همچنین دوری از استرس و حفظ تنوع در رژیم غذایی اساس داشتن سیستم ایمنی کارآمد است.
همانطور که ذکر شد دریافت امگا 3 و 9 از روغنهای گیاهی همچون روغن کانولا، سویا و آفتابگردان میتواند در کاهش التهاب و حفظ عملکرد سیستم ایمنی مؤثر باشد
چند ماده غذایی که ایمنی بدن را تضعیف میکنند!
الکل: جای تعجب نیست که مصرف الکل برای سیستم ایمنی بدن خطرناک است.
الکل حاوی قند بالایی است و مصرف آن یکپارچگی مخاط روده را تغییر میدهد. ضمن این که میکروارگانیسمهای روده را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
نوشابههای کافئین دار: مقدار کافی از خواب برای حفظ سیستم ایمنی سالم ضروری است و مصرف نوشابههای کافئین دار به ویژه قهوه و نوشابههای گازدار درست اثر برعکس برای سیستم ایمنی بدن دارد. سطوح اسیدیته در قهوه ممکن است منجر به افزایش التهاب در بدن شود.
سوپهای کنسرو: سوپ غذایی است که به راحتی میتواند فیبر و پروتئین مورد نیاز بدن را فراهم کند با این حال مصرف کنسرو شده این غذا اگرچه راحت است اما بهترین گزینه نیست. بسیاری از این سوپها حاوی مواد تشکیل دهنده مصنوعی و سطوح بالای سدیم هستند.
غذاهای شور: در حالی که غذاهای شور مانند کلم ترش عطر و طعم زیاد و کالری کمی دارند، اما سدیم بالای موجود در آنها میتواند منجر به کم شدن آب بدن و احتباس مایعات شود.
حتی در شرایطی مانند بیماریهای کلیوی مصرف این غذاها اصلاً مناسب نیست.
غلات پردازش شده: انتخاب غلات سبوس دار بهتر از دانههای پردازش شده است چون این دانهها اثر سوء بر قند خون دارند و عملکرد سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکنند.
روغنهای فرآوری شده: این روغنها شامل روغن سویا، ذرت، کلزا، آفتاب گردان، بادام زمینی و ... سبب کاهش سطوح کلسترول میشود که از بیماریهای قلبی جلوگیری میکند.
با این حال بسیاری از مطالعات در مورد این روغنها نشان میدهد روغنهای گیاهی، امگا ۶ اسید لینولئیک بسیار بالایی دارند، اسید لینولئیک سبب تقویت غشای سلولی میشود، خوردن اسید لینولئیک استرس اکسیداتیو را افزایش میدهد، در روغنهای گیاهی سطح کلسترول بد پایین است اما سطح کلسترول خوب نیز پایین است.
این روغنها التهاب را در بدن افزایش میدهند و منجر به تضعیف عملکرد سیستم ایمنی بدن میشوند.
ماستهای طعم دار: ماستهای حاوی شکر اضافه و غیر پروبیوتیک منجر به ایجاد مشکلات گوارشی میشوند.
قند موجود در این ماستها مهار عملکرد سیستم ایمنی را به همراه دارد و مواد تشکیل دهنده مصنوعی آنها خالی از ریزمغذیها است.
میوههای خشک: اگرچه میوهها یک میان وعده بسیار ضروری هستند اما نوع خشک شده آنها و حتی میوههای کنسرو شده حاوی قند اضافی هستند که سالم بودن آنها را زیر سؤال میبرد.