پوست، غشاء مخاطی بینی و گلو و اسید موجود در سیستم گوارش از جمله سدهای دفاعی بدن محسوب میشوند.
سیستم ایمنی دارای گلبولهای سفید خاصی است كه در مایعات بدن جریان دارند و بدن را در برابر عفونت محفاظت میكنند.
رژیم غذایی و سیستم ایمنی
امروزه ارتباط بین غذاها و نوشیدنیهایی كه انسان بهطور منظم مصرف میكند و توانایی بدن در مبارزه با بیماریها كاملا روشن شده است، و روز به روز یافتههای علمی قابل توجهی در ارتباط با این موضوع مطرح میشوند.
تحقیقات نشان دادهاند که رژیمهای غذایی که دارای مقدار کمی ویتامین C، بتاکاروتن و روی هستند، توان دفاعی سیستم ایمنی بدن را در برابر حملات میکروارگانیسمها و مواد تخریبی خارجی بسیار ضعیف میکنند.
همچنین به نظر میآید که مواد مغذی خاص میتوانند خطر ایجاد سرطان را کاهش دهند.
كمك به ایمنی بدن
پرهیز از كشیدن سیگار برای حفظ سلامت سیستم ایمنی ضروری است.
کاهش استرس به همراه افزایش فعالیت فیزیكی و استفاده از رژیم غذایی غنی از مواد مغذی گیاهی، امکان عملکرد سیستم ایمنی را در بالاترین سطح فراهم میكنند.
بروکلی و سیستم ایمنی
فواید: از فعالیت مواد سرطان زا قبل از آنكه بتوانند به سلولهای بدن آسیب برسانند و باعث رشد تومور شوند، جلوگیری میكند.
مفید برای: كاهش خطر سرطان كولون و ریه
مواد مغذی: ویتامین C و ویتامین E
سیر و سیستم ایمنی
فواید: خطر ابتلا به عفونتهای ویروسی، باكتریایی و قارچی را كاهش میدهد.
مفید برای: تقویت سیستم ایمنی در كودكان و بزرگسالان خصوصا در فصل زمستان
مواد مغذی: آلاسین
سیب زمینی شیرین و سیستم ایمنی
فواید: حاوی بتاكاروتن است كه در بدن به ویتامین A تبدیل میشود و بدن را در برابر عفونت مجاری تنفسی محافظت میكند.
مفید برای: افرادی كه سطح ویتامین A دریافتی آنها پایین است؛ مانند گیاهخواران
مواد مغذی: بتاكاروتن
گوشت قرمزو سیستم ایمنی
فواید: گوشت قرمز بدون چربی دارای مواد معدنی است كه برای عملكرد طبیعی بافت لنفاوی مورد نیاز است.
مفید برای: افرادی كه به منبع غنی پروتئین و مواد معدنی بعد از ابتلا به عفونتهای مكرر نیاز دارند
مواد مغذی: آهن، روی و پروتئین
نان سبوسدارو سیستم ایمنی
فواید: غنی از فیبر محلول است كه میتواند به مواد سرطانزا متصل شده و آنها را از طریق مدفوع دفع كند.
مفید برای: كاهش خطر سرطان كولون و بهبود حركات روده
مواد مغذی: كربوهیدرات و آهن
آب پرتقال و سیستم ایمنی
فواید: یك لیوان آب پرتقال مقدار زیادی آنتی اكسیدان علیه آلایندههای هوا برای پوشش مجرای گوارشی فراهم میكند.
مفید برای: مبتلایان به آسم یا سرماخوردگی، افراد سیگاری
مواد مغذی: ویتامین C
دانه آفتابگردان و سیستم ایمنی
فواید: حاوی اسیدهای چرب ضروری است که باعث تقویت دفاع آنتیباکتریال موکوس غشاء گوارشی میشود.
مفید برای: تقویت عملکرد سیستم ایمنی
مواد مغذی: حاوی اسیدهای چرب امگا 6، ویتامین E و پروتئین
برنج و سیستم ایمنی
فواید: برنج فاقد گلوتن است.
عدم تحمل این پروتئین كه در گندم و برخی دیگر از غلات یافت میشود در بسیاری از افراد وجود دارد.
مفید برای: افراد مبتلا به بیماری سلیاک
مواد مغذی: كربوهیدرات
دانه آفتابگردان و سیستم ایمنی
فواید: افزایش سطح استروژن گیاهی در بدن.
مفید برای: پیشگیری از سرطان سینه
مواد مغذی: فیتونوترینتهای دیادزئین و جنیستئین
گوشت بوقلمون و سیستم ایمنی
فواید: منبع خوب پرتئین كم چربی كه اثر حساسیتزایی بسیار كمی دارد.
مفید برای: مبارزه با سرطان سینه
مواد مغذی: پروتئین بعلاوه مقداری آهن
پیاز و سیستم ایمنی
فواید: پیاز، به ویژه پیاز فصل بهار بدن را در برابر عفونت ویروسی، باكتریایی و قارچی محافظت میكند.
مفید برای: مبارزه و پیشگیری از ابتلا به عفونت در زمستان
مواد مغذی: آلیسین
هویج و سیستم ایمنی
فواید: مبارزه با باکتری لیستریا که باعث مسمومیت غذایی میشود.
مفید برای: افرادی که در معرض خطر بیشتر مسمومیت با لیستریا هستند مانند زنان باردار
مواد مغذی: بتاكاروتن
مواردی که باید پرهیز شوند
گوشتهای ذغالی یا کبابی سوخته و سیستم ایمنی
کبابی کردن بیش از حد گوشتها باعث ایجاد ترکیبات سرطانزا در آنها میشود.
این موضوع در مورد ماهیها نیز صدق میکند.
از مصرف غذاهایی كه بیش از حد کبابی یا سرخ شدهاند و حتی آب گوشتهایی كه زیاد پخته شدهاند پرهیز نمایید.
گوشتهای فرایند شده و سیستم ایمنی
گوشتهای فراینده شده بسیار متنوعند؛ اما از آنجایی که حاوی مقدار زیادی نیتریت هستند نباید در مصرف آنها زیاده روی کرد. نیتریتها ترکیبات سرطانزایی، خصوصا برای سلولهای معده هستند.
الكل و سیستم ایمنی
شواهد نشان میدهند که مصرف زیاد الکل نه تنها باعث سرطان كبد میشود بلكه خطر ابتلا به سرطان مجاری تنفسی فوقانی را نیز افزایش میدهد.
ژله و مواد غذایی حاوی تارترازین و سیستم ایمنی
تارترازین رنگ مصنوعی است كه در تهیه غذاهای نارنجی رنگ، ژلهها و گاه بیسكویتها از آن استفاده میشود.
تحقیقات نشان دادهاند که این ماده باعث بروز واكنشهای آلرژیك در برخی افراد میشود.
بنابراین خواندن برچسب مواد غذایی به افرادی كه به این ماده حساسیت دارند توصیه میشود.