دکتر زهرا عبداللهی، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت
یکی از مواد غذایی مهم و حساس آب مصرفی است. از آب چشمه، نهر و رودخانه براي آشاميدن استفاده نكنيد. همیشه آبهای بطری بسته بندی شده همراه داشته باشید و باقيمانده آب بطريهاي را در پشت شيشه وزير تابش نورخورشيد قرار ندهيد. اگر از سلامت آب در جایی بیاطلاعید، آن را بجوشانید و بعد مصرف کنید.
خوردن غذاهاي شور كه غالبا دررستوران هاي بين راهي، غذاهاي كنسروي، انواع فست فودها وجود دارد ميتواند سلامت شما را به خطر بیندازد. اگر به مسافرت میروید، سعی کنید غذای بیرون را خیلی کم مصرف کنید. اما اگر مجبور شدید در رستوران غذا میل كنید رستورانی را انتخاب کنید که ظاهر رستوران، وضعیت كاركنان آن و شرایط بهداشتی محیط مناسب و کارکنان ان کارت بهداشتی معتبر داشته باشند.
در صورت مصرف مواد غذایی کنسروی قبل از مصرف 20 دقیقه بجوشانید و از مصرف کنسروهای بادکرده یا زنگزده جداً خودداری کنید. توصیه میشود به جای سالاد و سبزی خوردن در رستورانها که احتمال آلودگی آن زیاد است، ماست بخورید.
یک راه ساده و مطمئن ان است که از منزل با خود گوجه فرنگی و خیار و لیمو ترش شسته شده همراه داشته باشید ودر رستوران در کنار غذایی که سفارش میدهید، از گوجه فرنگی وخیار خرد شده كه همراه خود داريد استفاده کنید.
غذاهایی را كه با خود به سفر میبرید نیم پز نكنید، یا از همان اول غذا را كامل بپزید یا اینكه در مقصد اقدام به پخت آن كنید. غذاهایی مثل كتلت و كوكو یا تخم مرغ پخته برای سفر مناسب هستند و غذاهایی مثل الویه و کباب کوبیده، کالباس و سوسیس بسیار حساس و فساد پذیر هستند.
غذایی که برای بین راه تهیه میکنید، نباید آبکی باشد. غذاهای آبکی مثل انواع خورشها، سریعتر فاسد میشوند چون میکروبها و باکتریها در فضای مایع، محیط مناسبتری برای رشد وتکتیر دارند. غذایی را که برای سفر اماده میکنید، در طول راه کاملا خنک نگهدارید.
به جای نوشابههای گازدار، همراه با غذا دوغ کم نمک و بدون گاز سفارش دهید. نوشابههای گازدار حاوی مقدارزیادی قند هستند مقدار زیادی کالری وارد بدن میکند که نتیجهاش اضافه وزن و چاقی است. ممکن است بگویید از نوشابههای بدون قند و یا رژیمی استفاده میکنیم، ولی باید بدانید که حتی نوشابههای بدون قند هم حاوی مقادیر زیادی فسفات هستند که از جذب کلسیم غذا که برای استحکام استخوانها ضروری است، جلوگیری میکند و نتیجهاش در دراز مدت پوکی استخوان خواهد بود.
درطول راه، به عنوان تنقلات، مقداری آجیل مثل نخودچی، کشمش، خرما، انجیر خشک، گردو، بادام، پسته و فندق کم نمک و یا تخمههای کم نمک به همراه داشته باشید. این تنقلات بسیار سالمتر وکم ضررتر از چیپس، پفک و نوشابههای گازدار هستند.
از خرید ومصرف چیپسهایی که به صورت فله عرضه میشوند خودداری کنید. این نوع چیپسها معمولا حاوی مقدارزیادی نمک و روغن است و ممکن است روغن مورد استفاده در تهیه آنها کیفیت مطلوبی نداشته باشد، به این دلیل، مصرف انها حتی میتواند سرطانزا باشد.
بسیاری از افراد مایلند در طول مسیر، بساط پختن کباب و جوجه کباب برپا کنند که غذای سالم، مطبوع و با کیفیتی خورده باشند؛ باید توجه داشت که گوشت و مرغ را از منزل و در ظرف یخ گذاشته و دقت کنید در طول راه و قبل از کباب کردن، کاملا سرد نگهداری شود. از گوشتهایی که در هوای آزاد آویزان شده و به فروش میرسند استفاده نکنید.
انواع میکروبها و تخم انگلها با مصرف این گوشتها که ممکن است خوب هم پخته نشوند، به بدن منتقل میشود. درموقع تهیه کباب و جوجه کباب، مواظب باشید که تمام قسمتهای آن و بخصوص داخل آن کاملا حرارت دیده و به خوبی پخته شود تا در صورت وجود آلودگی احتمالی، با پختن از بین برود.
کبابی که خوب پخته شده باشد، قهوهای رنگ است و اگر قسمت داخل کباب هنوز قرمز رنگ است، به این معنی است که پخته نشده و آلودگی احتمالی ان از بین نرفته است که نتیجهاش مسمومیت غذایی همراه با اسهال، استفراغ، دل درد ودل پیچه خواهد بود.