کولین و بیماریهای كبدی
کولین و كبد چرب
همانطور كه قبلا اشاره شد، برخی از مطالعات ارتباط بین كبد چرب غیر الكلی و كولین را اثبات كردهاند.
کولین و سرطان كبد
در مدلهای حیوانی كاهش سطوح كولین با افزایش و قوع سرطان كبد مرتبط است مكانیسمهای متعددی از قبیل بازسازی سلولهای كبدی و حساسیت بافتها به مواد شیمیایی، تنظیم فعالیت ژنها، بازسازی DNA و آپوپتوز، آسیب DNA به دنبال استرس اكسیداتیو و فعالیت پروتئین كیناز C در این امر دخیل هستند.
لازم به ذكر است باید مطالعات بیشتری به منظور اثبات نقش كولین و سرطان كبد در نمونههای انسانی انجام شود.
کولین و کاهش نقص لولههای عصبی
همانطور كه مطالعات نشان دادهاند فولات در كاهش نقص لولههای عصبی جنین موثر است اما پارهای از مطالعات نقش سایر فاكتورها از قبیل بتائین و كولین را متذكر شدهاند.
یكی از مطالعات انجام شده بر روی زنان باردار نشان داد كه در بین زنانی كه دریافت بالاتری از كولین داشتند در مقایسه با گروه كنترل، ریسك ابتلا به نقص لولههای عصبی 51 كاهش یافته است.
مطالعه دیگری كه روی زنان آمریكایی انجام شده بود ثابت كرد كه در زنانی كه غلظت سرمیكولین پایین است 4 تا 2 برابر ریسك ابتلا به نقص لولههای عصبی افزایش مییابد.
از سوی دیگر برخی از مطالعات این ارتباط را تایید نمیكنند و نتایج ضد و نقیضی وجود دارد. مسلماً اثبات فرضیه نقش كولین در كاهش بروز نقص لولههای عصبی نیازمند مطالعات بیشتری است.
کولین و سلامت شناختی – سلامت روان شناختی
به نظر میرسد به دلیل اهمیت میتلاسیون DNA در سلامت و توسعه مغزی، عملكرد نورونی مغز و فرایند شناختی، نقش تركیبات مغذی دهنده متیل از قبیل كولین ضروری به نظر میرسد.
از دیگر بیماریهایی كه میتوان به ضرورت دریافت كولین اشاره كرد آلزایمر، پاركینسون و برخی از بیماریهای روانی است.
از سوی دیگر مشاهده شده دریافت مكمل كولین در درمان بیماری گلوكوم یا آب سیاه كه آسیب اعصاب بینایی است، بیتاثیر نیست.
دریافت كافی و منابع غذایی کولین
در سال 1998 برد غذا و تغذیه انستیتو پزشكی DRI مربوط به كولین را تعیین نمود اما از آنجائیكه شواهد علمی كافی به منظور تعیین RDA در دسترس نبود میزان دریافت كافی برای كولین تعیین نشد.
مهمترین شاخص به منظور تعیین AI برای كولین، پیشگیری از آسیب كبدی بیان شده است.
در آمریكا میزان دریافت متوسط كولین از مقادیر توصیه شده AI پایینتر است تخممرغ جگر و بادامزمینی از منابع غذایی غنی از كولین هستند.
گوشتها، ماكیان، ماهی، لبنیات، پاستا، مرغ و غذاهای تشكیل شده از تخممرغ منابع اصلی تامین كننده كولین در بین مردم آمریكاست.
اسفناج، چغندر، گندم منابع خوبی از متابولیتهای كولین هستند. گاهی اوقات لسیتین كه در واقع مخلوطی از فسفاتیدیل كولین و سایر فسفولیپیدهاست، در فرآیندهای غذایی، به برخی از مواد غذایی اضافه میشود.
گیاهخوارانی كه گوشت، شیر، تخممرغ مصرف نمیكنند در معرض خطر كمبود كولین قرار دارند.
3 اونس جگر گوساله، 1 فنجان گندم، 1 عدد تخممرغ بزرگ، 3 اونس گوشت گوساله، 3 اونس سالمون، 3 اونس گوشت مرغ به ترتیب حاوی 356، 202، 147، 75 و 73 میلگرم كولین هستند.
مكمل كولین
CDP-Cholines یا Citicoline و تركیباتی از قبیل choline chlonide و Choline bitartrate به عنوان مكمل، كولین شناخته میشوند.
مسمومیت زایی کولین
مصرف دوزهای بین 10000 تا 16000 میلیگرم در روز كولین باعث بروز عوارضی از قبیل افزایش تعریق، افزایش ترشح بزاق، تهوع و ایجاد بوی ماهی میشود.
ایجاد بوی ماهی به دلیل تولید و ترشح بیش از حد تری متیلآمین یكی از متابولیتهای كولین است.
حداكثر مقدار قابل تحمل كولین UL برای بزرگسالان 35000 میلیگرم در روز است.
برای خواندن بخش اول -كولین چیست؟- اینجا کلیک کنید.