رعایت بهداشت
عدم رعایت نکات بهداشتی لزوما به این معنی نیست که شما به سرعت بیمار شده و علائم آن را مشاهده میکنید، بلکه ممکن است در طولانی مدت اثرات سوء آن گریبان شما را بگیرد، بنابراین در کنار توجه به موارد میکروبشناسی گفته شده رعایت بهداشت شیمیایی نیز از اهمیت فوق العادهای برخوردار است.
خرید نمك
همواره از نمکهای یددار تصفیه شده موجود در مراکز فروش معتبر استفاده نموده از مصرف نمکهای فله یا سنگ نمک خودداری نمایید. نمک باید دارای پروانه ساخت از وزارت بهداشت و دارای تاریخ تولید و انقضا باشد. نمک را دور از نور آفتاب نگهداری نمایید.
وجود ناخالصیهای نامحلول در آب در نمک از جمله مواردی است که در نمکهای با کیفیت پایین و غیر استاندارد دیده میشود. یک راه ساده برای تشخیص این مواد در منزل وجود دارد. 5 قاشق غذاخوری نمک (حدود 50 گرم) را در 250 سی سی آب (حدود یک لیوان پر آب) ریخته و آنقدر هم بزنید تا نمک حل شود.
سپس به ظرف محتوی آب نمک نگاه کنید. اگر رنگ محلول شفاف و بدون رسوب باشد میزان مواد نامحلول نمک در حد قابل قبول میباشد. اگر رنگ محلول کدر و حاوی رسوباتی است که در آب حل نمیشود از مصرف نمک صرف نظر نمایید.
خرید زولبیا و بامیه
زولبیا و بامیه حاوی مقادیر زیادی روغن میباشد و استعداد زیادی برای فساد پذیری دارد، بنابراین ترجیحا زولبیا و بامیه را از مراکز پرفروشی خرید نمایید که شیرینی برای مدت زیادی روی پیشخوان فروشگاه نمیماند و معمولا تهیه و فروش شیرینیهایشان روزانه است. زولبیا و بامیه اگر در سینیهای بدون پوشش برای مدت زیادی در معرض هوا قرار گیرد فاسد میشود.
از طرف دیگر تماس با مگس و گرد و غبار هوا آن را ناسالم میکند. تاحدامكان از خرید زولبیا با رنگ بسیار زرد و چشمنواز خودداری نمایید. بدلیل گرانی زعفران، استفاده از رنگهای مصنوعی بسیار متداول است.
خرید آش
اگر غذاهای آماده مثل آش خریداری میکنید، ترجیحا از خانه با خود ظرف ببرید. اگر مجبور به خرید آش در ظروف یکبار مصرف هستید مواظب باشید که فروشنده آش را در ظروف مخصوص غذاهای گرم بریزد. عدم رعایت این نکته بیشتر در اماکن عمومی که هنگام افطار، چای داغ توزیع میکنند به چشم میخورد.
از نوشیدن چای در لیوانهای شفاف خودداری نمایید. ظروف با جنس پلیاستایرن فومدار و ظروف پلیاستایرن سفید رنگ برای مواد غذایی گرم و مرطوب قابل استفاده میباشند. حتما شما این ظروف را که مخصوص توزیع نذورات میباشند بسیار دیدهاید. ظروف با جنس پلیاستایرن بیرنگ و شفاف فقط جهت نوشیدنیهای سرد مناسب میباشند و استفاده از آن برای مواردی كه دمای محتوای ظروف بیش از 65 درجه سانتیگراد بوده و یا اینكه لایه خارجی مواد غذایی محتوای آن چربی باشد كه در تماس با ظرف قرار میگیرد ممنوع میباشد.
غذاهای در معرض آفتاب
از خرید فرآوردههایی که برای مدت طولانی در برابر نور آفتاب قرار گرفتهاند خودداری نمایید، چرا که احتمال فساد میکروبی و شیمیایی در فصول گرم سال به حداکثر میرسد. نور آفتاب ویتامینهای موجود در دوغ را از بین برده سبب اکسید شدن چربی آن میشود. همچنین میتواند بر کیفیت انواع نوشابه و آب آشامیدنی نیز تاثیرگذار باشد. با اینکه بسیاری از مغازهداران این نوشیدنیها را در برابر نور آفتاب قرار میدهند، از خرید این محصولات از این گونه مغازهها خودداری نمایید.
اگر برای تزیین غذای خود از چیپس سیب زمینی استفاده میکنید بدانید که گرما و نور آفتاب فساد روغن آن را تسریع میکند، بنابراین از خرید چیپسهای در آفتاب مانده خودداری نمایید.
خرید فرآوردههای پروتئینی
هنگام خرید توجه نمایید که فرآوردههای پروتئینی آخرین محصولاتی باشند که خرید میکنید. تا حدامكان از خرید جوجه کبابهای خام رنگی که به اسم زعفرانی فروخته میشوند خودداری نمایید. استفاده از رنگهای مصنوعی بجای زعفران بسیار متداول است.
نتیجهگیری
دانستن نکات بهداشتی و رعایت آنها، اهمیت دادن به سلامتی و مدیریت و برنامهریزی در خرید مواد غذایی به ما کمک میکند تا زمان و هزینه اضافه برای درمان بیماریهای ناشی از مصرف غذاهای ناسالم صرف نشود. همچنین توجه به بهداشت و پیگیری نابسامانیهای بهداشتی توسط مردم، تولیدکنندگان و عرضه کنندگان مواد غذایی را به رعایت خواستههای مصرفکنندگان بیش از پیش وادار میکند.
برای خواندن بخش اول- راهنمای خرید مواد غذایی در رمضان- اینجا کلیک کنید.