دکتر صدیقه نوبان؛ دکتر متخصص بیو شیمیفیزیک
نور خورشید، شیر و لبنیات، تخممرغ، ماهیهای چرب مثل سالمون، روغن کبد ماهی، جگر، مکملهای ویتامین D
نور خورشید و ویتامین D
وقتی نورخورشید به پوست برخورد میکند، تولید ویتامین D در بدن فعال میشود و فرمی از این ماده میسازد که تا ۲ برابر بیشتر درجریان خون دوام میآورد (درمقایسه با ویتامین D مکملها یا مواد غذایی) تنها مشکل، یک بیماری مهلک به نام سرطان پوست است. برای اینکه دربدن ویتامین D به حد کافی ساخته شود لازم است فرد در اوج شدت نورمستقیم آفتاب یعنی ساعات ۱۰صبح تا ۳ بعد ازظهر بدون ضد آفتاب درمعرض نور مستقیم خورشید قرارگیرد.
اما اگر سرطان را هم کنار بگذاریم مقدار ویتامین D تولید شده در بدن به واسطه تابش نور خورشید بستگی به موقعیت شما دارد. حتی زندگی درشهرهای پرنور نیز تضمینی برساخت مقدار کافی ویتامین D در بدن نیست چون آلودگی هوا جلوی رسیدن نور کافی به پوست را میگیرد.
لبنیات
اغلب فرآوردههای لبنی مثل شیر غنی از کلسیم و ویتامین D هستند زیرا کلسیم به کاهش ذخیره شدن چربی در بدن کمک میکند. همچنین لبنیات غنی از اسیدآمینه لوسین است که در تحریک عضلهسازی و چربیسازی نقشی اساسی برعهده دارد. دلیل همین ترکیب ویتامین D و لوسین است که منابع لبنی کلسیم ، ۲ برابر بیشتر از مکملهای کلسیم باعث کاهش وزن میشود.
تخم مرغ
تخممرغ مثل ماهی چرب حاوی ویتامین D، امگا ۳ و پروتئین است. تحقیقات نشان داده، خوردن تخم مرغ موقع صبحانه تا ۶۵ درصدباعث کاهش کالری دریافتی وکاهش کلی اشتها درطول روز میشود.
ماهی
ماهیهای چرب منبع غنی از ویتامین D هستند که بهترین آنها ماهی سالمون است. علاوه بر این ماهیهای چرب، سطح بالایی از اسید چرب امگا ۳ دارند. ترکیب امگا ۳ و ویتامین D باعث کاهش وزن و پیشگیری از ابتلا به سرطان میشود. سعی کنید ماهیهای غیر پرورشی و وحشی را انتخاب کنید چون تا ۲۵درصد بیشتر ویتامین D دارند.
روغن جگر ماهی و جگر
روغن جگر ماهی و جگر نیزغنی از ویتامین D است.
مکملهای ویتامین D
توصیه میشود، مصرف روزانه مقدار 1000 واحد ویتامین D به صورت مکمل در کنار یک رژیم غذایی غنی از ویتامین D مصرف شود و این موضوع بیشتر از دید هورمونی مورد حمایت متخصصان است.