Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
شنبه 3 آذر 1403 - 01:37

12
بهمن
تقلب‌های رايج در مواد غذايی (3)

تقلب‌های رايج در مواد غذايی (3)

قیمت بالای زعفران موجب شده که این ماده مورد تقلب‌های زیادی قرار گیرد. زعفران از پرچم گل‌های گیاه آن تهیه می‌شود. برای تقلب در زعفران، عده‌ای از متقلبین از پرچم گیاه گلرنگ و گیاهان مشابه استفاده می‌کنند و آن را با زعفران مخلوط می‌کنند.

تقلب در زعفران
زعفران یکی از گرانبهاترین محصولات کشاورزی است که از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است. در این میان عده‌ای از افراد سودجو در این محصول دست برده، در آن تقلب می‌نمایند. قیمت بالای زعفران موجب شده که این ماده مورد تقلب‌های زیادی قرار گیرد. زعفران از پرچم گل‌های گیاه آن تهیه می‌شود. برای تقلب در زعفران، عده‌ای از متقلبین از پرچم گیاه گلرنگ و گیاهان مشابه استفاده می‌کنند و آن را با زعفران مخلوط می‌کنند.

عده‌ای دیگر از ریشک‌های اطراف ذرت استفاده کرده و آن را با رنگ‌های مصنوعی متمایل به رنگ زعفران رنگ می‌کنند. البته در این تقلب چون ریشک‌های بلال مستقیم است و پرچم زعفران انحنا دارد، به تشخیص تقلب کمک می‌شود. گاهی زعفران را با روغن آغشته می‌کنند تا افزایش وزن پیدا كند.

برای تشخیص تقلب در زعفران از روش‌های زیر استفاده می‌شود
هنگام فشردن با دست، زعفران باید کاملا خشک و شکننده باشد. با قرار دادن زعفران بین کاغذ صافی و فشار دادن آن نباید لکه‌های چربی بر روی کاغذ مشاهده شود. زعفران حقیقی و خالص آب را به رنگ زرد درمی‌آورد، ولی در مورد زعفران تولیدشده از رنگ تقلبی غالبا قرمز میخکی یا نارنجی است.

تقلب در خردل
پودر خردل از نرم کردن دانه خردل سیاه یا سفید و یا از مخلوط این دو به دست می‌آید و گاهی آن را با آبغوره یا سرکه مخلوط کرده، خردل خمیری به‌دست می‌آورند. متقلبین از نشاسته و آرد غلات استفاده كرده و برای ایجاد رنگ مورد نظر، مقداری خردل طبیعی و زردچوبه به آن اضافه می‌کنند.

تقلب در مربا
برای جلوگیری از کپک زدن مربا که حاصل عدم رعایت اصول و موازین بهداشتی و فنی در تهیه، بسته‌بندی و نگهداری است، از نگهدارنده ماده ضد کپک به نام بنزوات سدیم استفاده می‌کنند که مصرف بیش از حد مجاز آن در کشورهایی که مصرف این ماده مجاز است، تقلب محسوب می‌شود. گاهی نیز تقلب با اضافه کردن کربوکسی متیل سلولز (cmc) که در مربا جهت ایجاد استحکام بافت و غلظت استفاده می‌شود، انجام می‌‌گردد.

تقلب در فلفل
برای تقلب در فلفل از موادی نظیر خاک اره نرم، نرم‌کرده پوست فندق و گردو، آرد نخودچی، نرم‌شده هسته خرما، تفاله زیتون و مواد مشابه به عنوان پایه استفاده می‌شود و برای ایجاد تندی، رنگ و مزه، آن را با پودر فلفل فرنگی یا خردل سیاه مخلوط می‌کنند.

تقلب در آبلیمو
یک نوع آبلیموی تقلبی به این ترتیب تهیه می‌شود که مقداری کاه زبر را با آب ولرم مخلوط کرده و مدتی به حال خود قرار می‌دهند که در این صورت پس از مدتی، مایع زردرنگی حاصل می‌شود که آن را روی لیموی آب گرفته و گاه چرخ شده قرار می‌دهند و سپس پوست لیمو‌ها را جدا می‌كنند و مقداری اسید سیتریک یا جوهر لیمو به آن می‌افزایند.

در پاره‌ای موارد، تنها مقداری آب به لیموی آب گرفته و چرخ شده اضافه کرده و پس از مدتی مخلوط را به هم زده، قسمت مایع را جدا می‌كنند و مقداری جوهر لیمو به آن می‌افزایند.

تقلب در رب گوجه فرنگی
در تولید رب گوجه‌فرنگی تقلبی، مقداری پوره کدو و یا کدوی پخته و له شده را با رب گوجه فرنگی مخلوط می‌کنند و می‌جوشانند و برای تنظیم رنگ از مواد رنگی مصنوعی استفاده می‌کنند.
در پاره‌ای از موارد نیز مقداری سیب زمینی پخته و له شده به آن اضافه می‌کنند. به علاوه مقداری نشاسته نیز به رب گوجه فرنگی می‌افزایند تا نشاسته مقداری از آب رب را جذب كند و در نتیجه رب سفت و غلیظ به نظر برسد.

تقلب در آبغوره
برخی از فروشندگان، جوهر لیمو را با آب و کمی‌آبغوره مخلوط کرده، به عنوان آبغوره به فروش می‌رسانند.

تقلب در چای
متقلبین با اضافه کردن مرکوکروم و یا پرمنگنات پتاسیم به تفاله‌های چای و یا چای درجه 2 و 3 و همچنین اضافه کردن مواد معطر، چای تقلبی تهیه می‌کنند.

تقلب در قهوه
برخی از افراد سودجو مخلوطی از قهوه، نخودچی سوخته و آرد سوخته را به عنوان قهوه خالص و مرغوب به فروش می‌رسانند.

تقلب در کاکائو
متقلبین با افزودن خاک رس و اسانس به کاکائو در آن تقلب کرده و این تقلب را با افزودن مقداری نشاسته، اکسید فرو و رنگ غیر مجاز تکمیل می‌کنند.

تقلب در کنسرو
اقدام عجیب متقلبین در این مورد، سلامت عمومی‌ را به مخاطره می‌اندازد. این افراد قوطی‌های باد کرده و انواع کنسرو و کمپوت را جهت خروج گاز سوراخ می‌کنند و مجدداً قوطی را لحیم می‌کنند.

تقلب در حبوبات و غلات
خاک و سنگ را با حبوبات و غلات جهت سنگین نمودن آنها مخلوط می‌کنند.

 

 

برای خواندن بخش اول -تقلب‌های رايج در مواد غذايی- اینجا کلیک کنید.

برای خواندن بخش دوم -تقلب‌های رايج در مواد غذايی- اینجا کلیک کنید.

 

 

برچسب ها: تقلب در مواد غذایی، تقلب در زعفران، تقلب در مربا، تقلب در فلفل، تقلب در آبلیمو، تقلب در رب گوجه فرنگی، تقلب در آبغوره، تقلب در چای، تقلب در کاکائو، تقلب در قهوه تعداد بازديد: 682 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز