نگار بلور فروشان؛ زیرنظر: دكتر فرزاد شیدفر
مصرف غذاهای تند در بسیاری از فرهنگها و كشورها متداول میباشد، از این میان میتوان هند باستان و مكزیك را نام برد. حس تندی در انتهای زبان حس میگردد. حس تندی یا از ماده غذایی تند مانند سیر، پیاز یا فلفل ساطع میگردد و یا ادویهجات تند مانند فلفل قرمز و كاری و یا انواع سسهای تند مانند توباسكو یا سس خردل.
هر یك از این مواد غذایی و یا ادویهجات خواص خود را دارا میباشند؛ سیر و پیاز خاصیت ضدسرطان و میكروبكشی دارند، پودر كاری خاصیت ضدالتهاب و ضددرد دارا میباشد و دانه خردل با دارا بودن منیزیم و سلنیوم بالا محافظ قلب و ضدسرطان است و برای رفع درد مفاصل و آرتروز مفید بوده و بهدلیل دارا بودن ویتامین B3 كاهنده كلسترول خون میباشد. اكثریت فواید غذای تند از ماده کاپسایسین است.
فوایـد غذاهای تند
بازكننده سینوس
كاپسایسین سبب باز شدن عروق بینی و سینوسها میگردد و جریان خون را در سینوس افزایش داده و سبب رفع التهاب آن میگردد.
بهبود برونشیت
غذای تند تعریق را زیاد كرده و سبب سرفه و خروج موكوس بد از طریق سرفه میگردد، دمای بالای غذاهای دارای ادویه تند باعث باز شدن لولههای برونش گردیده و سبب بهبود سرماخوردگی میگردد.
تقویت حافظه
تحقیقات اخیر در استرالیا نشان داده است افرادی كه در هفته حداقل یكبار غذای ادویهدار و تند مخصوصاً دانه خردل استفاده میكنند از تحلیل سلولهای مغزی جلوگیری كرده و سیستم اعصاب قویتری دارا هستند و در میانسالی از ابتلا به آلزایمر در امان هستند (یكی از دلایل آن وجود ویتامینهای گروه B مخصوصا ویتامین B1 میباشد).
افزایش متابولیسم و لاغری
تمامی ادویهجات تند اعم از كاری و فلفل قرمز سبب تحریك تیروئید و افزایش ضربان قلب شده و متابولیسم را بالا برده و سبب چربیسوزی و كاهش وزن میگردند.
رفع التهاب
كاپسایسین در انواع فلفل با دارا بودن خاصیت ضدالتهابی سبب كاهش درد، مخصوصاً درد عضلات و مفاصل میگردد.
باز شدن عروق
ادویهجات تند، سیر و پیاز سبب افزایش نیترات خون و باز شدن عروق میگردد، فشار خون را كاهش داده و رسوبات داخل عروق را از بین میبرد و برای قلب و عروق بسیار مفید میباشد.
ضدسرطان
غذاهای تند دارای آنتیاكسیدان هستند و با رادیكالهای آزاد كه سبب بروز سرطان میگردند مبارزه كرده و از پخش شدن سرطان جلوگیری میكنند. در تحقیقات اخیر ثابت شده است غذاهای تند رشد انواع تومور را كاهش میدهد.
خطــرات غذاهای تند
بوی بد دهان
اغلب ادویهجات تند و یا سیر و پیاز دارای بوی تند و زننده هستند و میبایست بعد از مصرف آنها دهان شسته شود.
از بین بردن حس چشایی
ثابت شده است مصرف ادویهجات بسیار تند بیشتر از هفتهای 3-2 بار پرزهای چشایی را از بین برده و به مرور زمان مزه غذاها درست حس نمیشود.
ایجاد مشكلات ادراری
مواد تند بعد از تصفیه وارد مثانه و كلیه میشود و به مقدار زیاد به بافت میتواند لطمه بزند.
برای افراد حامله و شیرده خطرناك میباشد
مواد تند وارد مایع آمنیوتیك رحم و شیر مادر شده و سبب ایجاد تحریك عصبی در جنین و نوزاد میگردد.
مشكلات اولسریك (معده)
غذاها و ادویهجات تند میتوانند سبب تحریك بافت معده و التهاب آن گردند و دیواره معده را تخریب كرده و اسید معده را افزایش داده و سبب ایجاد زخم در طولانی مدت شوند.
اثر بر روی زبان
ادویهجات تند مخصوصاً هالوپینو و توباسكو میتوانند آلرژی بر روی زبان ایجاد كنند و سبب كهیر بر روی زبان شوند و فرد تا یكماه هیچ طعمی را حس نمیكند.
بیخوابی
غذاهای تند برای خواب آرام مناسب نمیباشد. مصرف این غذاها قبل از خواب سبب افزایش دمای بدن و حتی تعریق در افراد میگردد و میتواند سیكل خواب را در افراد به هم بزند.
رفلاكس معده
غذاها و ادویهجات تند با افزایش اسید معده میتوانند سبب نفخ و ترش كردن در افراد شوند.
نكته
بطور كلی مصرف غذاهای تند و ادویهجات بصورت متعادل با مقدار كم به افرادی كه دچار مشكلات گوارشی نیستند توصیه میگردد.