تغذیه مناسب برای گروههای خونی
با توجه به وجود گروههای خونی متفاوت در افراد، در این شماره قصد داریم شما را با 4 گروه خونی از نظر خصوصیات كلی، خوراكیهای بسیار سودمند (دارویی) و خوراكیهای قابل پرهیز آشنا نمائیم.
گروه خونی A
شخصیت و خصوصیات رفتاری
از نظر طبایع با طبع سودا مطابقت دارد. علاقه به زندگی جمعی، پاك نهاد، مرتب، منظم، باهوش، حساس، پرشور، صبور، صلح طلب، شكاك و كینه توز، زودرنج، میانجی و گره گشا از خصوصیات بارز آنهاست. شكوفایی گروه خونی A در پیروی از رژیم غذایی گیاهی است. این افراد مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی، سرطان و دیابت هستند. همچنین اسید معده كمی دارند. مصرف لبنیات و تخممرغ هم بهتر است محدود شود. شیر و پنیر سویا بهترین جانشین لبنیات برای آنهاست. آنها میتوانند ماهی و حبوبات راجایگزین گوشت قرمز كنند.
غذاهای بسیار سودمند كه نقش دارویی دارند
انواع ماهی، پنیر و شیر سویا، روغن زیتون، تخم كدو، حبوبات (لوبیا، عدسو...)، نان برنجی، جوانه گندم، كاهو، كلم برگ سبز، سیر، پیاز، ترب كوهی، شلغم، كدو حلوایی، كاسنی، اسفناج، زردآلو، انجیر، آلو، كشمش، توت سیاه، زغال اخته، لیمو، گیلاس، آناناس، آب كرفس و هندوانه، زنجفیل، سس سویا، بابونه، زالزالك، چای سبز و ...
خوراكیهای قابل پرهیز (مگر اینكه با مصلحشان خورده شوند)
گوشت گاو، گوساله، كبك و سایر گوشتهای قرمز، دل، جگر، لبنیات پر چرب، كره، پنیر خامهای، بستنی، بادام هندی، لوبیا قرمز، ماكارونی، كلوچه، نان گندم، بادمجان، كلم قرمز و سفید، گوجه فرنگی، قارچ، موز، نارنگی، پرتقال، انبه، سركه، سس مایونز، گزنه و چای.
گروه خونی B
شخصیت و خصوصیات رفتاری گروه خونی B: از نظر طبایع با طبع ملایم مطابقت دارد:انعطافپذیری و سازشكاری، خلاق، دارای ثبات روانی مناسب، صلحطلب، بین جسم و روح آنان هماهنگی خاصی وجوددارد تمایل به چاق شدن دارند. گروه خونی B از بسیاری جهات شبیه گروه خونی O میباشد. رژیم غذایی این گروه قلمرویی از حیوانات (گوشت) و سبزی، لبنیات و غذای دریایی است. این گروه بیشتر مستعد بیماریهای عجیب مثل MS ضعیف و مزمن میباشند.
در حالات بیمارگونه به علت افت قندخون دچار تمایل شدید به شیرینیجات و تجمع مایع در بدن (ادم) هستند. بنابراین پرهیز از خوردن مایعات و آب در این گروه بسیار مفید است. بسیاری از این گروه تمایل به ناخنك زدن و خردهخواری دارند. این گروه خونی باید از خوردن مایعات زیاد، عدس، ذرت، بادام زمینی، گوجهفرنگی و جوجه كباب پرهیز كنند. زنجفیل، نعناع فلفلی و جین سینگ برای آنها مفید است (زنجفیل و نعناء فلفلی برای تسكین گوارش و جینسینگ تسكین اعصاب). شیرینبیان خاصیت ضدویروس و تنظیمكننده قندخون بوده و از اشتهای كاذب و ورم معده جلوگیری میكند.
خوراكیهای بسیار سودمند (جنبه دارویی دارد): گوشتها، ماهی، لبنیات، روغن زیتون، دانههای غذایی (بادام و گردو) و حبوبات (لوبیای قرمز و سویا) آرد برنج، سبزی نظیر، چغندر، هویج، سیبزمینی، گل كلم، جعفری، كلم قرمز و سفید، بادمجان، موز، انگور، آناناس، آلو، توت، ادویه كاری، زنجفیل، گل سرخ، جینسینگ، مریم گلی، چایسبز و شیرینبیان
خوراكیهای مضر: گوشتهایی نظیر جوجه، مرغ، كبك، ماهی دودی، میگو، بستنی، روغن كانولا، روغن ذرت، روغن آفتابگردان، بادام هندی، پسته، بادام زمینی، تخمه كدو و آفتابگردان، بذر خشخاش، عدس، لوبیای سیاه، سبوس گندم، كورن فلكس، آرد جو، آرد گندم، چاودار، زیتون، كدو حلوایی، ذرت (بلال)، تربچه، نارگیل، انار، ریواس، خرمالو، گوجهفرنگی، سس گوجهفرنگی، صبر زرد، سنا، دارچین و فلفل سیاه البته با دانستن سطح هر یك از خوراكیهای فوق میتوان از ضرر آنها كاست؛ مثلاً بستنی زعفرانی خورده شود، پسته با آبلیمو، شیر با عسل و ...).
گروه خونی AB
آنچه كه مهم است اینكه موضوعاتی كه در زیر آمده به هیچوجه مطلق و قابل تعمیم روی تمام افراد دارای این گروه خونی نمیباشد. این گروه خونی معما نام دارد و با طبع صفرا مطابقت دارد و شخصیت و خصوصیات رفتاری این گروه خونی تلفیقی از روحیه حساس و زودرنج گروه A و روحیه سازشكار گروه B است. اینان عموماً شخصیت جنجالی و پرهیاهو دارند تمام جنبههای زندگی را میپذیرند. كینهتوزی نمیكنند. به این گروه از آن جهت معما گفته میشود كه شناخت آنها در نگاه اول مشكل است مگر اینكه مدتی با آنها زندگی یا مسافرت كرده باشید.
شخصیت و خصوصیات رفتاری: كمیاب ترین گروه خونی در جهان هستند، گیرنده جهانی به حساب میآیند و دارای خاصیت سمزدایی در خون میباشند ولی غلیظترین گروه خونی را دارا میباشند. خوردن نان برای آنان ضرر ندارد. مهمترین منبع پروتئینی آنان منابع دریایی است گوشت، حبوبات، لبنیات ماست و خامه كمچرب برای آنها ضرری ندارد. به دلیل پایین بودن اسید معده، بهتر است گوشت را همراه سبزی استفاده كنند. امكان ابتلا به سرطان معده و بیماریهای قلبی را دارند.
چون سدیم بدنشان پایین است، بهتر است به جای نمك، از نمك دریایی استفاده كنند. سویا، سیر، زالزالك، عرق كیالك، سبزی و شربت صبحگاهی (آب، لیموترش و عسل) برایشان مفید است. باید از خوردن انواع فلفل، شور، سركه، ترشیجات، مركبات و جوانه گندم اجتناب كنند.
بیماریهای كبد و كیسه صفرا (كبد چرب، سیروز، سنگ صفراوی) در اینها شایعتر است.
خوراكیهای سودمند: گوشتها نظیر بره، گوسفند، بوقلمون، ماهی، ماست، پنیر، گوسفند یا بز، خامه كمچرب، روغن زیتون، بادام زمینی، گردو، لوبیای سویا، عدس، ارزن، جو دوسر، نان برنجی- نان چاودار، نان سویا، نان گندم، برگ چغندر، گل كلم، كلم پیچ، خیار، زردك، چغندر، كرفس، بادمجان آبپز، سیبزمینی، سیر، جعفری، گیلاس، انگور، انجیر، آناناس (آناناس در این گروه به بهتر كار كردن دستگاه گوارش كمك میكند). آلو، كیوی، لیمو، آلوچه، چای یونجه، زنجفیل، ریشه شیرینبیان، بابا آدم، چای سبز، بابونه، عرق كیالك، گلسرخ
خوراكیهای مضر
گوشت گاو و گوساله، جوجه و مرغ، ماهی دودی، میگو، كره، شیر پر چرب، بستنی، دوغ، روغن ذرت، روغن آفتابگردان، كنجد، تخم كدو و آفتابگردان، لوبیا قرمز، آرد ذرت، تربچه، موز، انبه، خرمالو، نارگیل، مركبات، انار، ریواس، آب پرتقال، فلفل دلمهای، انواع فلفل، سركه، سس گوجهفرنگی، انواع شور، ترشیجات، نوشابه، چایهای گیاهی (صبر زرد، ریواس، سنا).
توضیح: با دانستن مصلح هر یك از خوراكیهای فوق میتوان از ضرر آن كاست مثلاً سركه با عسل خورده شود، انار با گلپر و بستنی با زعفران
گروه خونی O
به علت وجود گروههای خونی متفاوت در افراد، نمیتوان برای همه یك نسخه غذایی واحد پیچید. چه بسا گوشت قرمز كه اینقدر از مضرات آن گفته میشود در سلامت فردی كه گروه خونی O دارد، نقش كلیدی ایفا میكند.
همان طوری كه میدانید، این گروه خونی دهنده عمومی است، یعنی به تمام گروههای خونی میتواند اهدا شود؛ ولی از هیچ یك جز O نمیگیرد.
خصوصیات گروه خونی O: معمولا از نظر طب سنتی با طبع دم مطابقت دارد. مثبت نگری ذاتی، شجاعت، خصوصیات رهبری، روحیه تهاجمی، دارای انرژی و توانمند، صبور، اتكا به نفس. به طور خلاصه افراد گروه خونی O بایستی گوشتخوار باشند، ورزشهای مداوم و نیمه سنگین انجام دهند و نان و لبنیات كمتر مصرف كنند. خون این گروه رقیق است؛ بنابراین بیماریهای خونریزی دهنده، مثل كولیت اولسرو، زخم معده، بیماریهایی مثل سرطان پوست، بیماریهای عروقی حاد و كم كاری تیروئید در آنان بیشتر دیده میشود.
نكته مهم: البته این موارد را نمیتوان به همه افراد تعمیم داد، و به آن استناد كرد. ولی میتوان به عنوان یك فرضیه پذیرفت.
خوراكیهای بسیار سودمند (كه نقش دارویی در بدن دارند): گوشت گوسفند، جگر، انواع ماهیهای روغنی، روغن زیتون، تخم كدو، گردو، كدو حلوایی، سیبزمینی، بامیه، اسفناج، سیر، جعفری، شلغم، پیاز، كاسنی، فلفل قرمز، انجیر، آلو، ادویه كاری، زردچوبه، نعنا، گل سرخ، زنجبیل و شنبلیله.
خوراكیهای قابل پرهیز: میگو، ماهی دودی، بستنی، شیر، ماست، روغن ذرت، بادام زمینی، بادام هندی، پسته، عدس، ماش، ذرت پخته، آرد گندم، نان معمولی، انواع شیرینی، ماكارونی، انواع كلم، ذرت، بادمجان، دارچین، فلفل، انواع سركه، قهوه، چای، نوشابه گازدار، پرتقال، موز، طالبی، گرمك و ...
توضیح: با دانستن مصلح هر یك از خوراكیهای فوق میتوان از ضرر آنها كاست؛ مثلا پرتقال با خرما خورده شود.