نکات مهـم در خريد گوشت شتر مرغ
پرورش شتر مرغ بزرگترین پرنده دنیا مدتی است که در کشور ما شروع شده و گوشت آن در بازار عرضه میشود. این پرنده دارای گوشت قرمز کمچرب با طبیعتی گرم و حاوی آهن است که جایگاه گوشت این پرنده را در بین سایر گوشتها متمایز میسازد. این پرنده رشد سریعی دارد بطوریکه در 10 ماهگی آماده کشتار است.
لاشه شتر مرغ تازه باید به رنگ طبیعی (قرمز تیره) و دارای رشد لازم و كافی باشد.گوشت شترمرغ سالم باید بدون هرگونه تغییر رنگ، خون مردگی و آثار تورم باشد. كاملاً تمیز و عاری از ذرات خارجی و هرگونه آلودگی و علائم بیماری باشد. دارای سفتی و قوام طبیعی باشد.
هیچگونه بوی غیر طبیعی، مانند بوی ترشیدگی، تعفن و یا بوی گندیدگی، نباید از آن به مشام برسد. چربیها به رنگ طبیعی بوده و به صورت یكنواخت بدن را پوشانده و بدون هر گونه بوی غیر طبیعی باشد.
اندرونههای شکمی و سینهای باید بهطور كامل تخلیه شده باشد، بهطوریكه حفره سینهای و شكمی آن كاملاً تمیز باشد. كاملاً تمیز و عاری از هرگونه پارگی، تورم، له شدگی یا تغییر رنگ باشد. دارای رنگ، سفتی و قوام طبیعی بوده و هیچگونه بوی غیر طبیعی نظیر بوی ترشیدگی یا تعفن از آن به مشام نرسد.
ویژگیهای ظاهری
گوشت قطعهبندی شده منجمد شترمرغ علاوه بر ویژگیهای ظاهری گوشت تازه خنك شده شترمرغ، باید دارای ویژگیهای زیر نیز باشد:
پس از انجماد زدایی، عضلات سختی و قوام طبیعی خود را حفظ كرده و سطح آن لیز و لزج نباشد.
بدون آثار و نشانههای سوختگی ناشی از انجماد و نیز علائم كپكزدگی (لكههای رنگی ناشی از رشد قارچ) باشد. بهصورت كاملاً منجمد بهدست مصرفكننده برسد.
گوشت شترمرغ باید پس از قطعه بندی منجمد شود (انجماد لاشه كامل شترمرغ مجاز نیست). گوشت چرخکرده تازه شترمرغ باید از گوشت تازه خنك شده شترمرغ (صفر تا 4 درجه سانتیگراد) تهیه شده و از نظر ظاهری دارای مشخصات زیر باشد:
رنگ گوشت چرخ شده باید به رنگ طبیعی باشد و هیچگونه تغییر رنگ غیرطبیعی در آن مشاهده نگردد.
هیچگونه بوی غیر طبیعی مانند بوی ترشیدگی یا تعفن نباید حس شود.
استفاده از اندامهایی مانند طحال، ریه، مثانه، نخاع، بافتهای غضروفی و غدهای، رگ و پی، چربیهای صفاقی و... و اندامهایی كه از نظر شرعی مصرف آنها منع شده است، در تولید گوشت چرخكرده ممنوع است.
تهیه سنگدان چرخكرده شترمرغ، صرفا دركشتارگاههای صنعتی مجاز دارای امكانات لازم و بستهبندی و نشانهگذاری آن با همین عنوان، بلامانع میباشد.
گوشت و آلایش خوراكی شترمرغ تازه و منجمد باید در پوشش مناسب بستهبندی شده كه خواص حسی- ظاهری و سایر ویژگیهای محصول را حفظ كند و فرآورده را در برابر آلودگیهای میكروبی و سایر آلودگیها و نیز در برابر تبخیر سطحی و خشك شدن محافظت نموده و از نفوذ طعم، بوی غیر طبیعی و سایر عوامل خارجی حفظ نماید.
در داخل بستهبندی گوشت و آلایش خوراكی شترمرغ تازه و منجمد نباید آب یا خونابه وجود داشته باشد.
گوشت و آلایش خوراكی شترمرغ تازه و منجمد باید در بستههای سالم، دست نخورده و دارای نشانهگذاری مربوط برابر ضوابط عرضه گردد.
باقیمانده دارو، سموم و میكروبها
میزان باقیمانده دارو، سموم و سایر مواد شیمیایی در گوشت شترمرغ مهم است. بهترین راه کنترل اینگونه مواد مضر در گوشت، کنترل تغذیه، محیط و درمان پرندگان در دوران پرورش آن میباشد. میزان و وجود میکروبها در گوشت شترمرغ حائز اهمیت است. معمولا آزمونهای میکروبشناسی در آزمایشگاههای کنترلی صورت میگیرد تا از سلامت و بهداشت مناسب گوشت اطمینان حاصل شود. شمارش کلی میکروبها و جستجوی باکتریهای سالمونلا و ایکولای در گوشت شترمرغ و شمارش کلی میکروبها و جستجوی باکتریهای سالمونلا و ایکولای و استافیلوکوکوس در گوشت و سنگدان چرخکرده شترمرغ و دل، جگر، سنگدان و پای تازه و منجمد شترمرغ مهمترین مواردی هستند که باید کنترل شوند.
ماندگاری
ماندگاری گوشت شترمرغ به نوع بستهبندی آن، کیفیت گوشت، شرایط بهداشتی کشتارگاه و محل بستهبندی و بار میکروبی آن بستگی دارد. ماندگاری گوشت شترمرغ، گوشت و سنگدان چرخکرده، چربی خوراکی، جگر، دل، سنگدان و پای شترمرغ در جدول ذیل ذکر شده است.
گوشت شترمرغ را از مراکز عرضه معتبر و مطمئن که ملزم به رعایت موارد بهداشتی و حفظ زنجیره سرد در نگهداری و عرضه فرآوردههای گوشتی و فاسد شدنی میباشند، خریداری نمایید. فروشگاههای غیر معتبر ممکن است بدلیل بیتوجهی، عدم آگاهی یا صرفهجویی در مصرف برق، دمای یخچال خود را بالاتر از حد توصیه شده تنظیم نمایند. به تاریخ تولید و انقضا و موارد مندرج برروی برچسب بستهبندی توجه نمایید. اصول صحیح نگهداری گوشت و رعایت بهداشت پس از خرید تا هنگام مصرف در منزل، همچنان باید ادامه یافته و رعایت شود.