آشپـزخانه را برای نوروز آماده كنید
آشپزخانه محیطی برای پختوپز و شستوشو است و میتوان این انتظار را داشت كه در این محیط انواع بوها و باكتریها پراكنده باشند، ولی شما نباید اجازه دهید كه این محیط به فضایی امن و راحت برای رشد و پرورش انواع باكتریها و میكروبها تبدیل شود. سری به آشپزخانهتان بزنید و این موارد را چك كنید. همچنین برخی از مواد غذایی را در آشپزخانه دوباره بچینید، برخی از آنها را حذف كنید و در فكر خرید و تهیه برخی دیگر باشید. با یك برنامهریزی غذایی میتوانید غذاهای اصلی و موردنیاز را همواره در دسترس خود قرار دهید.
روشنایی
نور و روشنایی بسیار مهم است، روشنایی آشپزخانه شما از یك لامپ الكتریكی تأمین میشود یا از نور تابیده شده از پشت پنجرهها؟
نور خورشید گزینه خوبی است، چرا كه باعث كشتن و از بین رفتن بسیاری از باكتریها میشود، پس اجازه دهید تا نور كافی وارد آشپزخانه شود. اگر خانهتان را خودتان میسازید، حتماً به اندازه پنجرهها توجه كنید و از پنجرههای بزرگتر استفاده كنید.
اگر نور كافی وارد آشپزخانه میشود، نیازی نیست كه در طول روز چراغ یا لامپی روشن كنید و از این طریق نیز میتوانید در مصرف انرژی صرفهجویی كنید.
لطافت و پاكیزگی
مهمترین بخش تولید كننده آشغال و زباله در خانه، آشپزخانه است. برای آنكه آشغالها ایجاد بیماری یا بوی بد نكنند، باید با شستوشو آشپزخانه را تمیز نگه دارید. بعد از هر بار پخت و پز، ظروف را بشویید، سطوح را تمیز كنید، آشغالها و مواد زائد را دور بریزید و ... . كیسه زباله را زود به زود عوض كنید تا از رشد و تكثیر باكتریها و قارچهای سمی جلوگیری كنید.
به خاطر داشته باشید كه محیط آشپزخانه نباید تاریك و كثیف باشد، بلكه باید تمیز و روشن باشد. آشپزخانه باید تمیزترین و سالمترین بخش خانه باشد تا از پختن غذاهایی كه میخورید در آنجا لذت ببرید.
به دنبال خرید ظرفهای شیشهای باشید
با انتخاب كردن ظروف شیشهای در واقع خود را از شر آسیبهای ناشی از بیسفنول (مثل BPA) نجات میدهید. در واقع ظروف شیشهای این مواد شیمیایی را ندارند، ظروف پیركس بهترین انتخاب هستند، اما برخی از آنها درپوش پلاستیكی دارند. پس به خاطر داشته باشید كه این ظروف با درپوشهای پلاستیكی را هرگز در مایكروویو نگذارید.
جریان هوا
به هنگام آشپزی كردن، ممكن است غذا را بسوزانید یا اینكه بهطور كلی غذایی كه درست میكنید بو و دود زیادی داشته باشد. اگر در محیط اطرافتان دود بسیار پخش شده باشد، احساس راحتی نخواهید كرد و به جریان داشتن هوا نیاز پیدا میكنید.
باید پنجره یا منافذ كافی باشد تا در اینگونه مواقع هوای داخل به خارج راه یابد، اما اگر به طور كلی ساختار آشپزخانه شما اینگونه نباشد، از هود آشپزخانه استفاده كنید تا دود و بوی بیشتری را جذب كند.
ظروف استیل ضد زنگ را انتخاب كنید
بهتر است از ظروف استیل ضد زنگ و چدن به جای ماهیتابه و قابلمههای تفلون استفاده كنید. مواد شیمیایی و خطرناك موجود در تفلون با وجود تمام مزایایی كه ماهیتابهها و قابلمههای تفلون دارند، باز هم آنقدر مضر هستند كه ارزش این ریسكپذیری را ندارند. ظروف استیل و چدن این خطرات را به حداقل میرسانند، مطمئن و بیخطرند و در واقع خرید آنها مقرون به صرفهتر نیز میباشد.
خود را از شر تمام ظروف پلاستیكی موجود در آشپزخانه رها كنید
كفگیر، ملاقه، قاشق و. . . نباید از جنس پلاستیك باشند، چرا كه با حرارت بالا در ارتباط هستند. این وسایل پلاستیكی برای بدن ما مضر هستند، برعكس انواع چوبی و استیل آنها بسیار مناسب و بیخطرند.
اصلا از پاك كنندههای سمی استفاده نكنید
وقتی كه در مورد داشتن آشپزخانهای سالمتر و پاكیزهتر حرف میزنیم، باید بسیاری از اصول را در نظر داشته باشیم. اگر از مواد شیمیایی سمی برای تمیز كردن سطوح استفاده میكنید، دیگر نباید روی این سطوح مواد غذایی را خرد كرده و یا آنها را آماده پخت كنید. جایگاهی كه مخصوص تهیه و آماده كردن غذا است، اصلا نباید سمی باشد و یا اینكه به مواد سمی آغشته شده باشد. بهتر است برای تمیز كردن و نظافت از مواد طبیعی و بیخطر استفاده كنید مثل سركه و جوش شیرین.
از محصولات پاك كننده مناسب استفاده كنید
5 دقیقه از وقت خود را برای یك كار ضروری اختصاص دهید. در كابینت را باز كنید و روی برچسب كلیه محصولات پاك كننده كه مورد استفاده قرار میدهید را بخوانید. برخی از آنها حاوی خوشبو كنندههای مصنوعی میباشند كه فتالیت دارند. فتالیتها نیز باعث ایجاد اختلال در غدد درونریز میشوند، سیستم هورمونی را بر هم میزنند، باعث بروز اختلالات تناسلی میشوند، مشكلات مربوط به ناباروری را به بار میآورند و خطر به وجود آمدن دیابت را افزایش میدهند. این محصولات را كنار بگذارید و دیگر از آنها استفاده نكنید.
یك پارچ پر از آب خنك
آب نوشیدنی نیروبخش و طراوت دهندهای است كه كالری آن صفر میباشد. هفتاد درصد از وزن بدن را نیز آب تشكیل میدهد. آب به انتقال پروتئین، ویتامینها و سایر املاح به جریان خون كمك میكند و دمای بدن را كنترل میكند.
به این دلایل و هزاران دلیل دیگر باید بدن خود را در طول روز مرطوب نگه داریم. برای این منظور همواره یك پارچ پر از آب در وسط یخچال بگذارید، جایی كه خوب دیده میشود و به راحتی میتوانید آن را بردارید و آب بنوشید.
اینكار باعث میشود در مصرف آب نیز صرفهجویی شود و با باز كردن شیر آب مجبور نباشید چند ثانیه صبر كنید تا آب خنك شود.
یك لیست غذایی برای روزهای هفته داشته باشید
اینكار باعث میشود كه غذاهای اصلی و ضروری را كه در لیست دارید، همواره تهیه كرده و سعی كنید طبق برنامه پیش بروید و سالمتر غذا بخورید. علاوه بر آنكه میتوانید برای خود غذاهای سالم تهیه كنید، از نظر مالی نیز خواهید دید كه در طول یك هفته چقدر هزینههایتان كاهش مییابد، چرا كه فقط آن چیزهایی را خریداری كردهاید كه نیاز دارید.
از بطریهای پلاستیكی مخصوص آب استفاده نكنید
برخی از بطریهای آب از جنس استیل و یا شیشه هستند، این بطریها برای نگهداری آب مناسباند، ولی بطریهای پلاستیكی بسیار خطرناك میباشند.
پاك كنندههای مطمئن و بیخطر
یكی از مهمترین شویندهها و پاككنندهها كه در تمام آشپزخانهها موجود است، مایع ظرفشویی میباشد. شاید فكر كنید این شویندهها هر چه باشند، با آبكشی ظرفها پاك میشوند و دیگر اثری از آنها روی ظرفها بر جا نمیماند.
با توجه به تمام معیارهایی كه هنگام خرید این نوع محصولات دارید، سعی میكنید سالمترین آنها را انتخاب كنید، ولی لازم است به یك مسئله دیگر نیز اهمیت دهید و آن مسئله تأثیر آن شوینده روی محیط است. انتخاب مایع ظرفشویی مطمئن و بیخطر نه تنها برای سلامت خود شما مهم میباشد، بلكه برای سلامت محیط زیست (حیات وحش و گیاهان) نیز مهم است.
یك سبد میوه روی میز
هیچ چیز به اندازه یك سبد زیبا پر از میوههای رنگی در وسط یك میز، جلب توجه نمیكند و شما را به برداشتن یكی از میوهها و خوردن آن تحریك نمیكند. وقتی میوهها دم دست شما باشند، بهطور ناخودآگاه تحت تأثیر قرار میگیرید كه یكی را انتخاب كنید. این كار را انجام دهید و به جای آن ظرف حاوی چیپس و پفك را از روی میز بردارید. بعد از خرید میوه آنها را به خوبی بشویید و خشك كنید و داخل سبد میوه بچینید و روی میز بگذارید. سعی كنید همیشه میوه و سبزیجات تازه در آشپزخانه داشته باشید.
میوههای كنسروی نیز حاوی شهد و شكر بسیار بالا هستند. سبزیجات و میوههای تازه مثل انگور، سیب، پرتقال، موز و. . . سرشار از ویتامینها هستند. حتی بهتر است كه از میوههای فریزری استفاده كنید، ولی سراغ میوههای كنسروی نروید.
مواد غذایی ارگانیك سالمترند
زندگی سالم داشتن، به معنی انتخاب غذاهای سالم است. مواد غذایی كه تهیه میكنید از كجا میآیند و چه راهی را طی میكنند تا وارد آشپزخانه شما شوند. گاهی اوقات مواد غذایی سفری بسیار دور و دراز را طی میكنند تا به دست ما برسند.
در این میان خرید مواد غذایی ارگانیك در جهت داشتن تغذیه زندگی سالم مؤثرتر است. مسیر دور و دراز انتقال میوهها و مواد غذایی باعث میشود كه آلودگیها روی آنها اثر بگذارند و از خواص مفیدشان بكاهند و در عین حال گرانقیمتتر شوند.
اگر بتوانید تا حد امكان برخی از خریدهای خود را از مغازههای نزدیك محل زندگی خود انجام دهید، میتوانید از انواع سالمتر و تازهتر آنها بهرهمند شوید.
از ظروف كوچكتر استفاده كنید
هر چه بشقابها، كاسهها و لیوانهای شما بزرگتر باشند، شما نیز دچار پرخوری مضاعف میشوید. اغلب ما عادت داریم تمام غذایی كه در ظرف غذایمان است را بخوریم و چیزی از آن باقی نماند. بنابراین انتخاب ظرفهای كوچكتر به ما كمك میكند تا دچار عادت نادرست پرخوری نشویم. پس اگر امكان خرید دوباره دارید، ظرفهای بزرگ دم دستی را بردارید و به جای آنها از ظرفهایی با اندازههای كوچكتر استفاده كنید.