دکتر محمد رستمینژاد؛ ایمونولوژیست
غذاهای رژیمی و تغییر روش زندگی میتواند افسردگی در درجات مختلف را ایجاد نماید.
همراهی با گروههای حمایت کننده خصوصاً برای نوجوانان میتواند کمک کننده باشد.
آنها در این گروهها، میتوانند احساساتشان را با سایرین در میان بگذارند و بیاموزند که چگونه بر مشکلات فائق آیند.
در موارد نادری مراجعه به مشاور ضروری است.
مهمترین نکتهای که باید به خاطر داشته باشید، این است که باید خوشحال باشید که از بیماری سلیاک خود اطلاع دارید.
میلیونها نفر از بیماری خود اطلاعی ندارند، ولی شما میتوانید بیماری را از طریق رژیم غذایی از بدن خود برانید.
مشاوره غذایی
مراجعه به متخصص تغذیهای که به بیماری سلیاک احاطه کامل داشته باشد، بسیار مهم است.
ممکن است نیاز به چندین جلسه مشاوره با متخصص تغذیه جهت بالا بردن اعتماد به نفس در مورد مواجهه با رژیم غذایی فاقد گلوتن داشته باشید.
ملاقاتهای دورهای با متخصص تغذیه مورد نیاز است، خصوصاً اگر تکرار آزمایش سرولوژی دریافت گلوتن را نشان دهد.
پیگیریهای گوارشی
تعداد مراجعه به متخصص گوارش به سن بیمار، سرعت تحلیل علائم و طبیعی بودن نتایج آزمایشات سرولوژی بستگی دارد.
اگر پاسخ مناسبی به رژیم غذایی مشاهده گردید و آزمونهای خون طی ۶ - ۹ ماه طبیعی شد، مراجعه به متخصص گوارش میتواند معمولاً کمتر و به طور سالانه پیگیری شود.
انتظار میرود سطح آنتی بادیها بعداز ۶ ماه از زمان شروع رژیم غذایی فاقد گلوتن مناسب کاهش یابد. بارژیم مقبول، آنتی بادیها باید سرانجام از بین بروند.
پایداری آنتی بادیها، اشکال عمدی یا سهوی رژیم را نشان میدهد.
در این حالت، مراجعه منظم و ادواری به متخصص جهت شناسایی منابع گلوتن در رژیم غذایی، ضروری است.
احتیاج به آهن در رژیم غذایی
آهن یکی از مهمترین اجزا در خون سازی و رشد فرد میباشد.
در برخی از بیماران سلیاکی آهن مورد نیاز بدن جذب نمیگردد، لذا در این افراد آنمی (کمخونی) ایجاد میشود.
بهترین منابع تأمین کننده آهن موردنیاز بدن گوشت قرمز، گوشت مرغ، روغن ماهی، میوه خشک، لوبیا پخته و عدس است.
احتیاج به کلسیم در رژیم غذایی
دریافت مقدار مناسب کلسیم در رژیم غذایی بیماران سلیاکی در حفظ سلامت استخوانها و دندانهای آنها مؤثر است.
بهترین منابع تأمین کننده کلسیم، شیر، ماست و پنیر است.
مصرف کلسیم در جیره غذایی کودکان و افراد جوان خطر ابتلا به پوکی استخوان را در ادامه زندگی آنها کاهش میدهد.
حمایت خانواده
حمایت خانواده از رژیم فاقد گلوتن امری حیاتی میباشد.
بسیار مهم است که تمام اعضاء خانواده از رژیم فاقد گلوتن آگاهی داشته باشند تا در خرید از مغازه و تهیه غذا شریک باشند.
حمایت خانواده برای قبول رژیم غذایی فاقد گلوتن به همان میزان مهم است.
در منزل، غذاهای فاقد گلوتن و آرد باید به طور جداگانه نگهداری شوند تا از آلودگی آنها بخصوص توسط کودکان جلوگیری شود.
فقط غذاهای فاقد گلوتن باید به راحتی در دسترس باشند.
جنبههای احساسی رژیم فاقد گلوتن
برخی بیماران بعد از تشخیص بیماری سلیاک، از درد و رنج آسوده میشوند، زیرا این بیماری تنها با رعایت رژیم غذایی کنترل میشود.
ترس از خوردن، خصوصاً در بیرون ازمنزل میتواند اتفاق بیافتد و منجر به جدایی از جامعه شود. این نگرانیها باید بامتخصص تغذیه وگوارش درمیان گذاشته شود.
آموزش مناسب رژیم غذایی فاقد گلوتن میتواند آرامش را حتی در زمان صرف غذا در بیرون از منزل به همراه بیاورد.