دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
این بیماری التهابی یكی از شایعترین انواع آرتریت است. التهاب معمولا در غشاء مفاصل ایجاد میشود که باعث تورم مفصلی میگردد شدت بروز این بیماری، از انواع بسیار خفیف تا درجات بسیار شدید بسیار متفاوت است.
درجات شدید این بیماری باعث آسیب دائمی مفاصل، غضروف و استخوانها میگردند. علت دقیق بروز این بیماری هنوز شناخته نشده است و نسبت به آن اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد.
البته به نظر میآید بین این عارضه و فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی ارتباطی وجود دارد. همچنین ممکن است که یك عامل میكروبی یا میكروارگانیسمی در ایجاد آن موثر باشد.
علائم آرتریت روماتوئید
غالبا اولین احساس درد در مفاصل انگشتان نواحی برآمده استخوان دست و مچ بدنبال درد در ناحیه زانو و پا گزارش میشود.
پس از گذشت زمان ممكن است سایر مفاصل از جمله آرنج، شانهها، لگن، مچ پا و حتی مفاصل فكی نیز دردناك شوند.
مفاصل غالبا متورم، سفت و دردناك شده و حركت آنها به سختی صورت میگیرد. آرتریت روماتوئید میتواند با علائمی مانند آنفلوانزا همراه باشد.
درمانهای رایج آرتریت روماتوئید
در درمان آرتریت روماتوئید غالبا از داروهای ضد التهابی برای كاهش التهاب و پیشگیری از التهاب غضروف و استخوان استفاده میكنند.
مبتلایان به آرتریت روماتوئید باید درمان خود را كامل كنند و هرگز بدون مشورت پزشك داروی خود را قطع نكنند.
موادغذایی مفید برای آرتریت روماتوئید
موادغذایی زیر دارای مواد مغذی هستند که با كاهش التهاب میتوانند برای مبتلایان به آرتریت روماتوئید مفید باشند.
امگا 3 و آرتریت روماتوئید
ماهی آزاد، ساردین، ماهی خال مخالی، توفو و سایر ماهیهای روغنی كه حاوی اسیدهای چرب امگا3 هستند.
این اسیدهای چرب با تبدیل به پروستاگلاندینهایی كه خاصیت ضد التهابی دارند به كاهش علائم آرتریت روماتوئید كمك میكنند.
دانه كتان و آرتریت روماتوئید
این منبع نیز حاوی اسیدهای چرب امگا 3 است. گیاهخواران میتوانند این اسیدهای چرب را از طریق مصرف دانه كتان و یا مكمل روغن دانه كتان دریافت كنند.
ویتامین C و آرتریت روماتوئید
توتها، پرتقال، آب پرتقال، انگور، گریپفروت، خربزه درختی، فلفل، سبزیهای سبز تیره، و سیبزمینی شیرین از منابع غنی ویتامین C هستند كه اثرات شفا بخشی مهمی دارند.
مصرف منظم این مواد غذایی برای مبتلایان به آرتریت روماتوئید خصوصا افرادی که به راحتی دچار کبودی میشوند، ضروری است.
کلسیم و آرتریت روماتوئید
شیر بدون چربی و محصولات لبنی كم چرب، دانه كنجد و توفو، شیرسویای غنی شده، دانه آفتابگردان، سبزیجات سبز تیره و مغز دانهها حاوی كلسیم هستند.
از آنجا كه مبتلایان به آرتریت روماتوئید بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند، دریافت كافی كلسیم برای آنها اهمیت ویژهای دارد.
بتاکاروتن و آرتریت روماتوئید
هویجها، سیبزمینی شیرین، سبزیجات برگی سبز رنگ، زردآلو، خربزه درختی و انبه از منابع خوب بتاكاروتن هستند که به کاهش اثرات تخریبی التهاب کمک می کنند.
ویتامین E و آرتریت روماتوئید
آواكادو، سبزیجات برگی سبز رنگ و غلات كامل تامینکننده ویتامین E هستند.
ویتامین E نیزاز آنتیاكسیدانهایی است كه به كاهش اثرات تخریبی ناشی از التهاب كمك میكند.
مواد غذایی كه باید در آرتریت روماتوئید پرهیز شوند
چربیهای اشباع و آرتریت روماتوئید
كره، گوشتهای چرب و فرآوردههای گوشتی، بیسكویت و شیرینیها كه غنی از چربیهای اشباع هستند، باید محدود شود.
غلات و آرتریت روماتوئید
ذرت و گندم باعث تشدید علائم آرتریت روماتوئید میشوند.
شیر پرچرب، جو دوسر و چاودار ممکن است باعث تشدید علائم شوند.
برخی متخصصین دریافتهاند که پرهیز از این مواد غذایی برای این بیماران مفید است.
سایر اقدامات
مصرف توام روغن ماهی و روغن گل مغربی برای مبتلایان به آرتریت روماتوئید مفید است.
كاهش اضافه وزن در صورت بالا بودن وزن، به منظور کاهش فشار اضافه بر مفاصل ضروری است.
کاهش مقدار چربی دریافتی به کاهش وزن کمک میکند ضمن آنکه اسیدهای چرب حاصل از ماهی روغنی، مغزدانهها و دانه برای این افراد بسیار مفید است.
استفاده از رژیمهای حذفی حتما باید تحت نظر و مراقبت رژیم شناس مجرب صورت گیرد.