احسانه طاهری؛ كارشناس ارشد تغذیه
کلیهها با فیلتراسیون مداوم خون به حفظ تعادل آب و الکترولیتها در بدن کمک میکنند. به طور معمول، کلیهها روزانه 1800 لیتر خون را فیلتر میکنند که به غیر از 5/1 لیتر دفع ادراری، مابقی ان بازجذب و وارد جریان خون میشود. بیماریهای کلیوی به 4 دسته زیر تقسیم بندی میشوند که عبارتند از: 1) سنگهای کلیوی 2)آسیبهای کلیوی 3)بیماریهای مزمن کلیوی 4)ESRD. در ادامه به ذکر مختصری از توصیههای تغذیه ای در بیماران مبتلا به سنگهای کلیوی میپردازیم.
مصرف مایعات و نوشابهها
- در افرادی كه عادت به مصرف چای دارندٌ؛ توصیه میشود كه در طول روز از حدود 2 لیوان چای كمرنگ همراه با شیر استفاده كنند.
- از مصرف نوشابههای معمولی و كولاها كه حاوی اسید فسفریك هستند باید اجتناب شود. نوشابههای گازدار و كافئیندار نیز باعث افزایش دفع كلسیم در ادرار شده كه احتمال تشكیل سنگهای كلسیمی را افزایش میدهد و نباید مورد استفاده قرار گیرد. از سایر دمكردههای گیاهی كه در مقایسه با چای دارای اگزالات كمتری هستند نیز میتوان به عنوان جایگزین چای استفاده كرد.
انواع سنگهای كلیوی
سنگهای کلیوی به انواع زیر طبقه بندی میشوند. سنگهای كلسیمی، سنگهای اسید اوریكی، سنگهای سیستئینی و سنگهای استرویتی. بنابراین پیش از هر اقدام یا تغییر در رژیم غذایی باید بدانیم كه نوع سنگ كلیوی در افراد مبتلا به آن از چه نوعی است. هر چند توصیههای تغذیه ای كلی در مورد پیشگیری و درمان سنگهای كلیوی وجود دارد. در تمام انواع سنگهای كلیوی توصیه میشود تا دریافت مایعات به بیش از 5/2 لیتر در روز افزایش یابد.
این امر سبب میشود كه از تشكیل هستههای سنگ كلیوی جلوگیری شود. این میزان مایعات باید در مقادیر 250 میلی لیتری در طول روز و در بین وعدههای غذایی، در هنگام خواب و یك نوبت 250 میلی لیتری هم در طول زمان خواب شبانه تقسیم بندی شود. توصیه میشود كه بیش از نیمی از كل این مایعات دریافتی، به شكل آب باشد. باید توجه داشته باشید كه چای، نوشابهها، سوپها، میوهها و آب میوهها و آب موجود در مواد غذایی در تامین آب مورد نیاز بدن نقش دارند.
استفاده از سبزیجات
- برخی مواد غذایی مانند ریواس، اسفناج، توت فرنگی، شكلات، سبوس گندم، فرآوردههای غلات كامل، آجیلها شامل بادام و بادام زمینی و گردو، چغندر و چای (سبز و سیاه) باعث افزایش دفع اگزالات در ادرار میشوند. بنابراین مصرف این مواد غذایی در افراد مبتلا به سنگهای اگزالاتی باید محدود شود.
مصرف پروتئینها
- پروتئینهای حیوانی كه در گوشت قرمز، ماهی، ماكیان و تمام انواع پنیرها یافت میشود؛ اصطلاحا مواد غذایی با خاكستر اسیدی؛ هستند یعنی سبب اسیدی شدن ادرار میشوند كه این حالت احتمال تشكیل سنگهای اسید اوریكی و سنگهای اگزالات كلسیمی را افزایش میدهد. بنابریان توصیه میشود كه میزان مصرف پروتئینهای حیوانی كاهش یابد.
توصیههایی برای مصرف كلسیم
- در مورد مصرف كلسیم توصیه میشود كه حتی در بیماران مبتلا به سنگهای كلسیمی، میزان مصرف كلسیم در حد مقادیر توصیه شده برای افراد سالم باشد و نیازی به محدودیت شدید میزان دریافت كلسیم نیست. از سوی دیگر این بدین معنی نیست كه میزان دریافت كلسیم میتواند به هر میزان و بدون كنترل باشد.
بنابراین افراد زیر 50 سال باید در طول روز از 1000 میلیگرم و در افراد بالای 50 سال از 1200 میلی گرم كلسیم در روز استفاده نمایند. همچنین باید سعی شود كه مصرف مواد غذایی حاوی كلسیم به حداقل وعده و یا بیشتر در طول روز تقسیم شود تا به طور میانگین میزان كلسیم ادراری كمتر از 150 میلیگرم در روز باشد.
- در بیمارانی كه مبتلا به سنگهای اسید اوریكی هستند میزان مصرف پورینهای غذایی باید كاهش یابد. منابع غذایی غنی از پورین عبارت از پروتئینهای حیوانی موجود در گوشت قرمز، دل و جگر و قلوه، گوشت ماكیان، ماهیها و عصاره گوشت هستند كه باید از آنها اجتناب كرد.
استفاده از آب لیموترش
- سیترات: به طور طبیعی غلظت سیترات ادراری باید بیشتر از 640 میلی گرم در روز باشد. افزایش غلظت ادراری سیترات باعث میشود كه سیترات با كلسیم باند شود و احتمال تشكیل سنگهای كلسیمی كاهش یابد. مصرف لیموناد تهیه شده از آب لیمو به عنوان یكی از منابع تامین كننده سیترات در پیشگیری از تشكیل سنگهای كلیوی نقش دارد.
توصیههایی برای مصرف ویتامین C
- اسید اسكوربیك یا ویتامین C: یكی از پیش سازهای اگزالات در بدن است. به طور كلی، اگزالات از دو منبع تامین میشود: یكی از راه دریافت مواد غذایی حاوی اگزالات و دیگر ساخت اگزالات به طور داخلی دربدن كه ویتامین C یكی از پیش سازهای اگزالات در بدن است. توصیه میشود كه مصرف ویتامین C در بیماران مبتلا به سنگهای اگزالاتی از حداكثر 500 میلی لیتر در روز تجاوز نكند.
مصرف سدیم و مشكلات آن
- در افرادی كه مبتلا به سنگهای كلیوی هستند، اغلب میزان مصرف سدیم بیش تر و میزان مصرف پتاسیم كمتر از مقادیر توصیه شده است. افزایش مصرف میوهها و سبزیها به عنوان منابع غذایی پتاسیم میتواند خطر تشكیل سنگهای كلیوی را كاهش دهد. البته باید توجه داشت كه انواعی از میوهها و سبزیها باید انتخاب شوند كه محتوای اگزالات پایینی داشته باشند.
- سدیم: ارتباط مستقیمی میان دفع سدیم در ادرار 24 ساعته و افزایش دفع ادراری كلسیم وجود دارد. این بدان معناست كه هر چه میزان سدیم دفعی در ادرار بیشتر باشد، دفع ادراری كلسیم افزایش مییابد كه احتمال تشكیل سنگهای كلسیمی را افزایش میدهد. به همین دلیل خطر ابتلا به سنگ كلیه در بیماران مبتلا به فشارخون بالا بیشتر از افرادی است كه فشارخون طبیعی یا كنترل شده دارند.
مصرف سدیم در روز باید به كمتر از 2300 میلیگرم در روز برسد كه معادل با گرم یا نصف قاشق چایخوری نمك طعام است.