Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 2 آذر 1403 - 01:09

29
آذر
بیماری های تغذیه ای خاص بیماران سرطانی (بخش دوم)

بیماری های تغذیه ای خاص بیماران سرطانی (بخش دوم)

توصیه می شود بیماران سرطانی، دهان خود را روزانه چندین بار با آ‌ب یا مخلوط آ‌ب و جوش شیرین بشوید ( ۴/۱ لیتر آ‌ب + ۱قاشق غذاخوری جوش شیرین). از دهان شویه های آ‌ماده استفاده نگردد زیرا حاوی مواد قوی هستند.

5) زخم دهان، زبان و گلو 

— می تواند ناشی  از درمان سرطان یا سایر دلا یل باشد. 

غذاهایی كه می توان مصرف كرد باید نرم باشد كه به راحتی قابل جویدن و بلع باشد

— موز، پوره سیب، هندوانه، كمپوت، هلو، گلا بی، زردآ‌لو، پوره سیب زمینی، ماكارونی، ماست، پنیر، ژله،  نیمرو و گوشت چرخكرده

غذاهایی كه سبب افزایش تحریک پذیری دهان می شود 

— مركبات یا آ‌ب آ‌نها مثل پرتقال، لیمو، گریپفروت، غذاهای سركه دار و انواع ترشیجات، غذاهای حاوی گوجه فرنگی مثل سس ماكارونی و پیتزا، غذای خشک و پرفیبر، غذای تند و شور، ادویه های تند مثل فلفل، پودرچیلی، سیر، كاری

توصیه ها 

— غذاها قبل  از مصرف، پخته شود كه نرم باشند. 

— غذاها به تكه های كوچک تقسیم گردد، چرخ یا پوره شود و با آ‌ب گوشت یا سس های ملا یم نرم شود كه راحت تر خورده شود. 

— غذاها، سرد یا در دمای اتاق سرو شود. غذاهای گرم و داغ می توانند زخم های دهان و گلو را تشدید كند. 

— برای نوشیدن مایعات از نی استفاده شود. 

— توصیه می شود كه بیمار، دهان خود را روزانه چندین بار با آ‌ب یا مخلوط آ‌ب و جوش شیرین بشوید ( ۴/۱ لیتر آ‌ب + ۱قاشق غذاخوری جوش شیرین). از دهان شویه های آ‌ماده استفاده نگردد زیرا حاوی مواد قوی هستند.

— از مسواک نرم استفاده شود. 

— بیمار تحت هیچ شرایطی نباید سیگار بكشد. 

— اگر لثه های بیمار زخم است، بجز مواقع غذا خوردن، دندان مصنوعی خود را از دهان خارج كند و دندان مصنوعی خود را تمیز نگه دارد. 

— از پزشک بخواهید، بی حس كننده ها و اسپری های موضعی تجویز كند (برای بی حس دهان و زخم ها) كه در هنگام غذا خوردن از آ‌نها استفاده شود. 

6) خشكی دهان 

— معمولا  بعد از شیمی درمانی و رادیوتراپی سر و گردن ایجاد می شود. 

— درمان می تواند سبب كاهش بزاق شود كه جویدن و بلع را مشكل می كند و سبب تغییر حس چشایی و مزه غذاها در دهان می شود. 

توصیه ها 

— تا زمانی كه شرایط دهان بیمار برای صحبت كردن و بلع، مناسب نیست، در هنگام نوشیدن آ‌ب و سایر مایعات، از نی استفاده كند. 

— مصرف قهوه، چای و كولا  ها محدود شوند. 

— سعی شود از مایعات غلیظ تر مثل نكتار میوه های خنک استفاده گردد. 

— از مصرف غذاهای شور خودداری شود. 

— سعی شود از غذاها و نوشیدنی های ترش مثل لیموناد در مقدار كم استفاده گردد كه به ترشح بزاق بیشتر كمک كند. 

— از آ‌ب نبات های سفت با طعم های مختلف و آ‌دامس بدون قند استفاده شود. 

— غذاها با آ‌ب گوشت، سس سالا د و سس ها مرطوب شود كه راحت خورده شوند. 

— بهداشت دهان رعایت شود و از دهان شویه های آ‌ماده استفاده نگردد. 

— بیمار تحت هیچ شرایطی سیگار نكشد. 

7) بلع مشكل 

— می تواند ناشی از سرطان و درمان آ‌ن مثل جراحی سر و گردن باشد. 

توصیه ها

— روزانه حداقل ۸ لیوان مایعات مصرف شود (نوشیدنی ها بین وعده های غذایی مصرف شود) 

— مصرف مایعات هم دمای اتاق آ‌سان تر است. 

— تعداد وعده های غذایی افزایش یابد. 

— زمانی كه قسمتی یا همه زبان یا استخوان فک برداشته شده باشد، جویدن و حركات زبان ممكن است محدود باشد، در این شرایط: 

- از غذاهای خیلی گرم و خیلی سرد دوری شود. 

- غذاهای پوره شده راحت تر قورت داده می شوند. 

— استفاده از ژلا تین همراه كیک ها، پوره میوه ها و سایر غذاهای خنک می تواند تحمل و بلع آ‌نها را آ‌سانتر كند. 

8) تغییرات حس چشایی

— تغییر حس چشایی می تواند ناشی  از خود سرطان، شیمی درمانی، رادیوتراپی و یا مشكلا ت دندانی باشد. 

— برخی بیماران از مزه فلز یا مزه تلخ دهان بخصوص وقتی غذا پر پروتئین باشد (گوشت) شكایت می كنند. 

توصیه ها

— غذاهایی برای مصرف انتخاب شود كه ظاهری خوشایند و بوی خوبی برای بیمار داشته باشند. 

— اگر گوشت قرمز، مزه دیگری برای بیمار می دهد، سعی شود از مرغ، ماهی، تخم مرغ، حبوبات و لبنیات كه بوی زیادی ندارند استفاده گردد. 

— افزودن شكر به برخی غذاها می تواند به كاهش مزه شوری، تلخی یا ناخوشایند كمک كند. 

— غذاها و نوشیدنی های ترش مثل پرتقال و لیمو می تواند خوشایند باشد. (عدم مصرف در صورت زخم بودن دهان بیمار) 

— بیمار باید دهان خود را مرتبا بشوید و زبان و دندان هایش را مسواک كند (از دهان شویه ها استفاده نشود.) 

9) عدم تحمل شیر یا لا كتوز

— سرطان، شیمی درمانی و رادیوتراپی می تواند به طور موقت مخاط روده بیمار را تحت تاثیر قرار دهد و باعث كاهش موقتی سطح لا كتاز (آ‌نزیم هضم كننده لا كتوز شیر) شود. 

— در اغلب بیماران این حالت برگشت  پذیر است. 

توصیه ها 

— در طی این مدت، از مصرف شیر خودداری شود ولی ماست و پنیر بیشتر تحمل می شوند. 

— سعی شود از غذاهای حاوی كلسیم یا مكمل در این مدت استفاده گردد. 

— مصرف غذاهای لا كتوزدار همراه با غذاهای جامد و فیبر دار برای بهبود عدم تحمل لا كتوز مهم هستند.

 

برچسب ها: سرطان، سرطان و تغذیه، بیماری سرطان، مشکلات تغذیه ای بیماران سرطانی، رژیم غذایی بیماران سرطانی تعداد بازديد: 852 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز