دكتر رضا امانی، مهشید نقاشپور
سرطان پروستات دومین سرطان معمول در میان مردان در جهان است. عوامل رژیم غذایی، نقش موثری بر سرطان پروستات در مراحل مختلف بیماری دارند.
چربیها: دریافت زیاد چربی رژیم غذایی، رشد تومور سرطان پروستات را افزایش میدهد و دریافت كم چربی، به كاهش آن كمك میكند. از نظر نقش نوع چربی رژیم غذایی، اسید چرب امگا- 3 در ماهیهای چرب، خطر سرطان پروستات را كاهش میدهد.
ویتامین E: ویتامین E موجب كاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات میشود. آووكادو، مغزها، كره بادام زمینی، تخم مرغ و لوبیای سویا از منابع خوب ویتامین E میباشند.
سلنیوم: سلنیوم نیز با كاهش خطر ابتلا مرتبط است. غذاهای دریایی، قلوه، جگر، گوشت و ماكیان منابع غذایی عمده سلنیوم هستند.
روی: در سلولهای سرطانی پروستات سطوح روی كاهش مییابد. منابع عمده آن صدف (غنیترین منبع)، جگر، غلات كامل، حبوبات (لوبیای خشك) و مغزها هستند.
ویتامین D: سطوح بالای ویتامین D در گردش خون اثر حفاظتی در برابر سرطان پروستات دارد. غنیترین منبع ویتامین D روغن ماهی است. همچنین به مقدار كم و متغیری در كره، زرده تخم مرغ، خامه و جگر یافت میشود.
محصولات لبنی: لبنیات به علت داشتن كلسیم، چربی اشباع و مقدار چربی، خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش میدهند.
گوشت قرمز: گوشت قرمز خطر ابتلا را افزایش میدهد.
لیكوپن: مصرف 5 واحد گوجه فرنگی (معادل 5 عدد گوجه فرنگی متوسط) و فرآوردههای آن (انواع سس گوجه فرنگی) كه حاوی مقدار زیادی لیكوپن میباشد در هفته توصیه میشود.
پروتئین سویا: لوبیای سویا در برابر سرطان پروستات اثر محافظتی دارد.
كلم بروكلی: مصرف بیش از یك سهم از سبزیهای چلیپایی (همچون كلم برگ، گل كلم و كلم بروكلی) در هفته خطر شیوع سرطان پروستات را كاهش میدهد.
چای سبز: از بروز سرطان پروستات پیشگیری میكند. مصرف 5/3 تا 4 فنجان چای سبز، 3 بار در روز، به مدت حداقل 6 ماه قابل تحمل است.
آب انار: آب انار خصوصیات آنتی اكسیدانی بیشتری از خود میوه انار دارد و ما از مصرف آب انار سود بیشتری خواهیم برد.
بنابراین رژیم كم چرب (كمتر از 20 درصد كالری از چربی)، محدودیت مصرف لبنیات و گوشت قرمز به همراه افزایش مصرف سویا، چای سبز، 5 سهم در هفته از گوجه فرنگی و فرآوردههای آن، 3 سهم در هفته از سبزیهای چلیپایی همچون بروكلی و یك لیوان آب انار (و نه میوه آن به تنهایی) برای جلوگیری از سرطان پروستات توصیه میشود.