متخصصان تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی ایران، زیر نظر دکتر فروغ اعظم طالبان و دکتر تیرنگرضا نیستانی
نشانههای بیماری آلزایمر شامل ضعف، افسردگی،ترس، رفتار تهاجمی، بیقراری و اعمال و رفتارهای تكراری است.
تشخیص افتراقی صحیح حائز اهمیت است، زیرا برخی از دیگر بیماریها نیز همین نشانهها را دارند.
عامل بیماری آلزایمر ناشناخته است. آسیب اكسیداتیو تا حدودی مسؤول پیشرفت بیماری است.
بیماران غالباً دچار كمبود استیل كولین هستند. استیل كولین یك میانجی عصبی است كه در اعمال شناختی و استدلال نقش دارد.
تنها درمان موجود برای آلزایمر در حال حاضر، حفظ كیفیت زندگی است. آرامسازی (relaxation) و تنفس عمیق به گردش خون و حافظه كمك میكند.
ثابت شده است كه گیاه دولپهای چهل سكه (Ginkgo biloba) با افزایش جریان خون مغزی بر كاركرد شناختی آن تأثیر مطلوبی میگذارد.
سطوح بالای ویتامین E در خون با بهبود كاركرد مغزی در سالمندان ارتباط دارد.
همچنین ثابت شده كه موسیقی درمانی بسیار مفید است، چون دیگر تواناییها در بیمار كاهش مییابند، تحریك حسی از نظر عاطفی بیمار را شاد و به او در برقراری ارتباط با دیگران كمك میكند.
در بیماران با اختلالات حافظه كه تشخیص آلزایمر برای آنها داده نشده، ویتامین A، كمپلكس كاروتنوئید، ویتامین E، 800-400 واحد بین المللی به شكل مخلوط توكوفرولها، ویتامین C (1گرم)، سلنیوم (300-100 میكروگرم) و عصاره چهل سكه (2 فنجان دو بار در روز) مفید است.
الف) مواد مغذی مفید در آلزایمر
فسفاتیدیل سرین: 10میلیگرم سه بار در روز، یك تركیب طبیعی بافت مغزی است كه كاركرد ذهن را بهبود میبخشد.
استیل- ال- كارنیتین: 500 میلیگرم تا 1گرم سه بار در روز، پیشرفت بیماری را به تأخیر میاندازد، حافظه و كارآیی ذهنی را بهبود میبخشد و در تولید استیل كولین نیز نقش دارد.
ویتامین ای: 800-400 واحد بینالمللی با مخلوطی از توكوفرولها (آنتی اكسیدان هستند) ممكن است پیشرفت بیماری را كند نماید.
روی: 27 میلیگرم، در صورت كمبود، مصرف آن حافظه و مهارتهای ارتباطی را بهبود میبخشد.
ب) غذاهای مفید در آلزایمر
فهرست زیر شامل غذاهای حاوی لسیتین یا كولین است، یعنی دو مادهای كه بدن از آنها استیل كولین میسازد؛
مغز دانههای برزیلی؛ باقلا؛
حبوبات؛ غلات؛
لوبیای سویا؛ تخم مرغ؛
لوبیای هندی (مانگ)؛ ماهی
ج) گیاه درمانی مفید در آلزایمر
جینكو یا شجرالمعبد (Gingko biloba)- 80 میلیگرم عصاره سه بار در روز، حافظه را تقویت میكند، به ویژه در مراحل اولیه بیماری مفید است.
هوپرزین آ (huperzin A)- 200 میكروگرم دوبار در روز، پیشرفت بیماری را كند میكند و موجب تقویت حافظه و عملكرد رفتاری و ادراكی میگردد، تخریب و تجزیه استیل كولین را مهار میكند، تركیبی است كه در یك گیاه چینی به نام هوپرزیاسراتا (hoperzia serrata) یافت میشود.
رزماری یا اکلیل كوهی - یك آنتی اكسیدان و تقویت كننده حافظه و حاوی تركیباتی است كه مانع تجزیه و شكسته شدن استیل كولین میشود.
گلهای گیاه قاصدك - حاوی لسیتین است.
برگهای شنبلیله (fenugreek leaves)- و گیاه shepherds purse- حاوی كولین است.
عشقه یا جین سنگ - تمركز ذهنی، حافظه و توجه را بهبود میبخشد.
ه) سایر توصیه های مفید برای آلزایمر
رایحه درمانی مفید در آلزایمر
اکلیل کوهی؛ مرهم یا هر چیز شفابخش (balm)؛
رازیانه؛ مریم گلی؛
طب چینی
طب سوزنی - درمان روی پوست سر كه مسیرها را در مغز روشن میسازد.
عشقه- گیاهان معطر سنتی ، انرژی و توان حركتی را میافزایند.
طب فیزیكی
تمرینات آرام تای چی (tai chi)- به تیزی و چابكی ذهن كمك میكند.
تمرینات بدنی و ذهنی چی گونگ خون بیشتری را در مغز به جریان میاندازد، و به دلیل وجود تمركز و تجسم در حركات بدنی موجب تحریك فعالیت ذهنی میگردد.
درمان ذهنی- جسمی
یوگا – اثرات سودمند، ناشی از وارهیدن و تنفسهای عمیق است كه گردش خون و جریان اكسیژن را افزایش میدهد.