فرجاد عباسی؛ کارشناس ارشد طب سنتی-اسلامی، محقق و مدرس طب سنتی- اسلامی و عضو انجمن حجامت ایران
امروزه تأثیر برخی از گیاهان در ضد عفونی کردن و میکروب زدایی از محیط، غذا و بدن انسان در عمل اثبات شده است.
در میان گیاهان گوناگون، آن دسته که بو ومزهایی تند دارند یا معطر میباشند، قدرت گندزدایی بیشتری دارند.
باید دانست که میکروبها و قارچهای مضری ممکن است روی پوستمان تجمع کنند یا از طریق آب و غذا وارد معده و روده فرد شوند و یا اینکه هوای پیرامونمان را آلوده نموده و از راه مجاری تنفسی به بدن انسان وارد شوند.
ممکن است معده و رودهها بر اثر خوراکیهای ناسالم یا زیادی غذا خوردن و گاهی در اثر غذاهای مانده، عفونی و بدبو شوند.
البته باید توجه داشت که اسید معده نقش بسیار قدرتمندی در ضد عفونی کردن محتویات معده دارد ولی اگر پرخوری صورت بگیرد، بدیهی است که اسید معده حداقل به بخش کوچکی از غذا نمی رسد و در نتیجه بخشی از میکروبها آسیبی ندیده و وارد روده میشوند.
در برخی موارد، استفاده بیجا و غیر ضرور از ضد عفونی کنندههای شیمیایی به مراتب ضرر بیشتری نسبت به خود میکروبها بر شخص تحمیل میکند و بعید نیست که انسان را از چاله عفونتها به چاه سرطانها بیاندازد.
شیوههای مبارزه طبیعی با میکروارگانیسمهای زیانبخش
1- زیره: با مصرف زیره پودر شده، از معده گندزدایی میشود.
2- پوست پرتقال ارگانیک: نوشیدن پوست پرتقال برای از بین بردن عفونت معده و روده بسیار مفید است.
3- خاکشیر: اگر بمدت 5 دقیقه جوشانده شود و سپس به همراه دانههایش میل گردد، به بهترین شکل معده و روده ضد عفونی میشوند.
4- سیر: اگر خام باشد یا حرارت کمی دیده باشد، نقش ضد عفونی کننده دارد.
5- زنجبیل: پاک کننده معده وروده میباشد.
6- انار ترش: اگر دچار زخم معده نباشید، میتوان از آب انار ترش برای ضد عفونی کردن معده و رودهها بهره برد.
7- برگ بو: اگر به غذاهای گوشتی در حال پخت کمی برگ بو اضافه کنیم، به گندزدایی از گوشت کمک کردهایم.
8- گل ختمی: جوشانده گل ختمی، درمان کننده عفونت معده میباشد.
9- پوست سیب قرمز ارگانیک: جوشانده پوست سیب قرمز برای عفونت روده مفید است.
10- پیاز: پیاز ضدعفونی کننده قوی معده و روده میباشد البته باید توجه داشت که پیازموجود در خورشهای گوشت دار، نباید خورده شود، چرا که میکروبهای گوشت و محیط را به خود جذب کرده است.
لذا بهتراست هنگام خوردن غذاهای گوشتی، پیازهای پخته شده را جدا کرد و دور ریخت. همچنین به کسانی که عادت به خوردن پیاز خام دارند توصیه میشود که درست وقت مصرف، آن را پوست گرفته و برش دهند.
در غیر اینصورت با گذر زمان، پیاز پوست گرفته شده، میکروبهای محیط را به خود جذب مینماید و ممکن است سبب مسمومیت شود.
11- پوست پیاز: قدرت ضد عفونی کنندگی پوست پیاز از خود پیاز بیشتر است. بنابراین بهتر است پوست پیاز رابه خورشها یا سوپها اضافه نمود و هنگام سرو کردن، پوستها را دور ریخت.
12- خیار رسیده: خیاری که رسیده باشد و رنگش متمایل به زردی گردیده، ضد عفونی کننده رودهها محسوب میشود.
13- کاهو: اگر کاهو با روغن زیتون مصرف شود، معده و رودهها ضد عفونی میشوند.
14- در میان سبزیهای سبز رنگ: مرزه و تره اثر گندزدایی برای معده و رودهها دارند.
15- گل محمدی : گل محمدی و مشتقاتش نظیر گلاب، هم سرعت عبور مواد غذایی را از دستگاه گوارش افزایش میدهند و هم نقشی عفونت زدا دارند.
16- انار حرارت داده شده: هنگام ابتلا به عفونت گلو و معده بهتر است که یک انار را قدری در معرض شعله قرار دهیم تا پوستش سوخته، سپس محتویات داخلش بطور کامل خورده شود.
راهکارهای پاکسازی نمودن هوای یک مکان
1- بطور کلی سوزاندن انواع عودهای معطر و طبیعی در یک محیط موجب کم شدن آلودگی میکروبی آن محیط میشود.
2- دود کردن اسفند راه دیگری برای کشتن میکروبهای موجود در هوا است.
3- برای تصفیه هوا توصیه میشود که تعدادی برگ اکالیپتوس را ریز ریز کرده و داخل ظرف آبی ریخته و سپس سه قاشق سرکه طبیعی سیب به آن اضافه نمود و در نهایت ظرف را روی بخاری قرار داد.
4- آلوئه ورا، یکی از بهترین گیاهان برای تصفیه هوای منزل است. برگهای گوشتی این گیاه، گازهای سمی هوای خانه را جذب میکند، هرچه برگ آن گوشتی تر باشد، قدرت جذبش بیشتر میباشد.
5- گیاه شمشیری یا همان زبان مادر شوهر که شبها بر عکس دیگر گیاهان، دی اکسید کربن جذب نموده و اکسیِژن تولید میکند. گذشته از این، برخی از گازهای سمی موجود در هوای اتاق را از بین میبرد.
6- اسطوخدوس: بخوراین گیاه یا دمنوش آن اثر ضد میکروبی وضدعفونی کننده دارد.
راهکارهای ضد عفونی کردن پوست
1- در وان حمام قدری جوشانده غلیظ برگ اکالیپتوس ریخت و مدتی در آن ماند.
2- عسل: نقش عسل طبیعی در تسریع بهبودی زخم و از بین بردن باکتریها انکارناپذیر است. البته باید توجه کرد که به عسل نباید حرارت داد چون بخشی از آنزیمهای مفیدش حین حرارت از بین میروند.
3- سیب زمینی خام رنده شده: میتوان روی زخمها سیب زمینی خام رنده شده را ضماد نمود که در اینصورت هم از التهاب و هم از عفونت جلوگیری میشود و زخم زودتر بهبود مییابد.
در ضمن بهتر است هر شش ساعت این ضماد را عوض کرد و با آب مقطر شستشو داد و دوباره ضمادی تازه از سیب زمینی بست.
در خاتمه تأکید میکنم که یکی از روشهای تقویت سیستم دفاعی و خارج کردن اخلاط اضافه از بدن، انجام اصولی حجامت در پایان فصول میباشد.
چرا که انجام حجامت برای سلولهای دفاعی همانند انجام رزمایش برای نظامیان میباشد و حین حجامت، بدن انسان به اشتباه تصور میکند که بشدت زخمی شده، لذا تعداد گلبولهای سفید را افزایش میدهد و همین مسئله باعث تقویت بدن در برابر عوامل عفونت زا میشود.