11- در هنگام استرس و عصبانیت نباید غذا خورد چراکه از یک طرف آنزیمهای دستگاه گوارش از جمله آنزیمهای مترشحه از پانکراس و غدد موجود در روده کوچک به خوبی ترشح نمیشوند و از طرف دیگر استرس موجب اسپاسم معده و روده میشود.
12- برای داشتن دستگاه گوارشی سالم باید وقتی وعده اصلی غذایی خورد که در ناحیه زیر سینه تا ناف احساس سبکی کنیم و کمی در قسمت زیر ناف احساس سنگینی داشته باشیم.
از دیگر علامات گرسنگی واقعی این است که حس شامه، بینایی و شنوایی تیزتر میگردد و آب دهان کم میشود. در غیر اینصورت غذاخوردن به دستگاه گوارش لطمه میزند.
13- مصرف شیر یا دوغ با میوه ممنوع است (کاکائو و قهوه هم نوعی میوه محسوب میشوند).
14- خوردن همزمان باقلا با ماهی، پلوزرشک با مرغ، ماست با تربچه، پیازو سیر، پیازو تره، پیاز و اسفند، گردو با فندق و پسته، خربزه شیرین و موز، عسل و خربزه، تخممرغ و موز بسیار خطرآفرین هستند.
15- بعد از غذای شورنباید آب گرم یا هرنوع دمنوشی نوشید و همچنین خوردن آب سرد با میوههای تر ممنوع میباشد.
با رعایت نکات فوق روده کوچک که مسئول اصلی هضم وجذب پروتئینها، چربیها و کربوهیدراتها میباشد از آسیب مصون میماند و اما برای سلامت روده بزرگ میبایست بیشتر از غذاهای تخمیرشده نظیر نانهای حاوی خمیرترش، سرکههای طبیعی و لبنیات پروبیوتیک استفاده نمود.
اکثر ادویجات بخصوص هل و اکثر سبزیجات بهویژه تره، دوست روده بزرگ محسوب میشوند و نانهای بدون سبوس، مصرف زیاد سرخ کردنیها و نوشیدنیهای کافئین دار برای سلامت روده بزرگ مطلوب نیستند.
نظر به اینکه آنزیمهای گوارشی مهمی توسط غدد اثنی عشر و سایر قسمتهای روده کوچک و غده پانکراس به داخل روده ترشح میشود و بدون آنها هضم و جذب مواد غذایی غیرممکن است، توصیه میشود که گهگاهی یک قاشق مرباخوری تخم بارهنگ در یک لیوان آب جوشانده ومیل نمود تا ترشح آنزیمهای دستگاه گوارش تنظیم شود.
برخی از رایج ترین مشکلات و بیماری های رودهها و درمانهای طبیعی آنها
1- اسپاسم روده (خواه منشأ غذایی داشته باشد خواه منشأ عصبی): صبح و ظهر وشب هر دفعه نصف قاشق چایخوری پودر رازیانه با نصف قاشق عسل تا حصول بهبودی میل شود.
2- نفخ روده: یک قاشق چایخوری پودر زنیان با کمی عسل بعد از غذا میل گردد (انواع کلم و تفاله سیب نفاخ محسوب میشوند).
3- اسهال: یک قاشق غذاخوری پودر سماق با کمی آب سرد مصرف شود.
4- یبوست: یک قاشق غذاخوری دانه اسفرزه را شب خیس نموده و صبح ناشتا، آب آن میل گردد. برای یبوست کودکان نیز میتوان یک قاشق چایخوری ترنجبین را شب در یک لیوان آب خیساند و صبح به خورد کودک داد.
در ضمن باید دانست که سیب زرد ضد یبوست و سیب قرمز قدری یبوست آور است.
5- سستی و تنبلی رودهها: گلاب و آب عسل و همچنین پاچه گوسفند سستی رودهها را برطرف و فعالیت آنها را بیشتر میکند.
6- سنبلالطیب: صبح و شب هر بار یک قاشق چایخوری پودر سنبلالطیب در یک لیوان آبجوش دم کرده و میل نماید.
7- انگلهای دستگاه گوارش: باید به مدت یک هفته، هرروز یک قاشق مرباخوری از پودر آویشن برگ پهن به غذای مصرفی اضافه کرد. و هر شب نصف قاشق مرباخوری از پودر آویشن برگ باریک را در یک استکان آبجوش دم نمود و نوشید.
8- کرم کدو: 30 گرم برگ تازه یا خشک گردو را در 4 لیوان آب جوشانیده سپس صاف نموده و صبح، ظهر، عصر و شب هربار یک استکان میل کند و این کار را تا حصول بهبودی ادامه دهد. طب اسلامی برای مبارزه با انگلها و کرمهای روده ایی خوردن 7 عدد خرما در صبح به صورت ناشتا توصیه میکند که برای اثربخشی نباید تا ظهر چیز دیگری مصرف نمود.
در ضمن یکی دیگر از روشهای از بین بردن انگلهای روده ایی جویدن و خوردن هسته سیب و مرکبات است.
9- بواسیر: علت اصلی بواسیر یبوست مزاج است بنابراین میبایست برای مبارزه با یبوست تا مدتی از خوردن ماست، سیب قرمز، برنج سفید، نانهای سفید و میوههای نارس خودداری کرد و درعوض سبزیجاتی نظیر تره و کاهو و میوجاتی همچون سیب زرد، گلابی، گیلاس، انگور، هلو، لیموشیرین، هندوانه و خربزه بیشتری میل نمود.
در ضمن باید توجه داشت که ورزش منظم روزانه بخصوص پیادهروی از اهمیت زیادی برای جلوگیری از یبوست برخوردار است.
10- شقاق مقعد: هفت روز پشت سرهم صبح ناشتا، افراد بالغ یک لیوان عناب در دو لیوان آب و کودکان یک استکان عناب را در دو استکان آب جوشانده و پس از نرم شدن عنابها، آنها را فشرده و هسته و تفالهها را جدا نموده و بقیه را میل کند.
11- عفونت آپاندیس: تحقیقات حاکی از آن است که افرادی که عادت به خوردن گوشتهای نیمه خام و خوب پخته نشده دارند و همچنین مواد فیبردار مثل سبزیجات و میوهجات کمتری مصرف میکنند، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به آپاندیسیت قرار دارند.
در این رابطه، حکمای طب سنتی- اسلامی برای تناول مخلوط سیاه دانه در عسل، نقشی پیشگیرانه و حتی درمانی قائل شدهاند.
در پایان نکته مهمی برای داشتن دستگاه گوارشی قوی و سالم یادآورمی شوم: با توجه به اینکه هرچه هوا گرم تر شود، قدرت هضم دستگاه گوارش کمتر میشود و همچنین گرما در وسط روز به اوج خود میرسد لذا توصیه میشود که در ایام گرم سال صبحانه و شام کاملی خورده شود اما وعده ناهار یا بکلی حذف شود یا مقداری میوه و سالاد به عنوان ناهار میل گردد.
برای خواندن بخش اول -سلامت رودهها در طب سنتی- اسلامی- اینجا کلیک کنید.