به قلم : شکوفه قاسمی ، کارشناس ارشد صنایع غذایی ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
تحریریه زندگی آنلاین : از گلهای زعفرانی که خشک شده است، میتوان یک چای کاملاً گیاهی تهیه کرد. وجه تمایز چای زعفران با بسیاری از نوشیدنیهای هم نوع خودش در این است که چای زعفران سنتی هیچگونه کافئینی در خودش ندارد، ولی اگر بخواهید سراغ چای زعفرانهای مدرن یا همان کیسهای بروید، در داخل آن چای کیسهای ترکیبی از زعفران و چای سیاه است که اسانس و کافئین هم در آن موجود میباشد.
زعفران، چه ارزش غذایی دارد؟
ترکیباتی فوقالعاده مقوی در رشتههای زعفران وجود دارد؛ همچون بتاکاروتن، آلفاکاروتن، زاکسانتین و آنتوسیانین، ویتامین B و بقیه آنتیاکسیدانها و کاروتنوئیدها و این ترکیبات قدرتمند موجب پایین آمدن سطح استرس شخص میشوند و همچنین در درمان عفونتها نیز مفید هستند.
زعفران حاوی کلسیم، مس، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، سلنیوم و روی و حاوی الکترولیتها (سدیم و پتاسیم) نیز میباشد. ویتامین A، ویتامین C و نیز ویتامینهایی نظیر اسید فولیک، نیاسین، پیریدوکسین و ریبوفلاوین دارای ویتامینهای بسیار رایج هستند.
خاصیت چای زعفران
چای زعفران؛ معجون شادابی و آرامش
یافتههای یک مطالعه برجسته نشان میدهد که این گیاه قابلیتهایی مشابه با داروی فلوکستین، که در درمان افسردگی متوسط تا خفیف به کار میرود، دارد. این ویژگی زعفران آن را به یک جایگزین گیاهی مناسب برای داروهای ضد افسردگی تبدیل میکند، به ویژه برای افرادی که نمیتوانند از داروهای متداول استفاده کنند.
بیشتربخوانید:
7 فایده باور نکردنی چای زعفران برای سلامتی
سپری در برابر بیماریهای قلبی
زعفران دارای موادی شیمیایی است که در کاهش فشار خون نقش دارند و به نوبه خود خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهند. تحقیقات انجام شده بر روی حیوانات نشان دادهاند که این گیاه توانایی کاهش سطح کلسترول و تریگلیسیرید خون را دارد.
مطالعهای دیگر بر روی انسانها نیز نشان داده که زعفران میتواند آسیبهای ناشی از کلسترول مضر را کاهش دهد. علاوه بر این، خواص آنتیاکسیدانی زعفران میتواند در درمان بیماریهای قلبی بسیار مؤثر باشد.
زعفران؛ متحد قدرتمند در مقابله با علائم PMS
سندرم قبل از قاعدگی (PMS) با علائم متنوعی همراه است که شامل تغییرات خلقی و علائم جسمی متفاوت در زنان میشود. زعفران بهعنوان یک جایگزین طبیعی برای داروهای شیمیایی در تسکین این علائم به کار میرود. مطالعات انجام شده بر روی این گیاه نشان میدهند که زعفران در تسکین علائم اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی مؤثر است.
تقویتکننده حافظه و عملکرد مغز
کروسین و کروستین، دو ترکیب شیمیایی مهم موجود در زعفران، به بهبود عملکرد یادگیری و حافظه کمک میکنند. تحقیقات انجامشده روی حیوانات نشان دادهاند که زعفران قادر به بهبود حافظه و مشکلات یادگیری است. این یافتهها امیدوارکننده برای درمان بیماریهای مغزی نظیر آلزایمر و پارکینسون هستند.
محرک طبیعی در بهبود عملکرد جنسی
تحقیقات مختلف نشان دادهاند که چای زعفران خواص محرک جنسی دارد، و این خاصیت بهویژه در بیمارانی که از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنند، بسیار مؤثر است. استفاده از زعفران میتواند به افزایش تحریکپذیری جنسی و بهبود کیفیت زندگی جنسی این افراد کمک کند.
بیشتربخوانید:
خواص شگفت انگیز زعفران برای سلامتی
خلطآور
چای زعفران موجب تحریک و سرفه به منظور تسکین درد سینه و گلو میشود.
چای زعفران باعث کاهش درد در معده میشود. کشف شده است که در موارد خفیف و مصرف منظم به جلوگیری از ظهور چنین بیماریهایی کمک میکند. همچنین ممکن است به تسکین سینه کمک کند، چون میتواند برای کاهش استفراغ به کار رود، بنابراین به عنوان اخلاطآور عمل میکند که میتواند به آرام کردن شکم، سینه و گلو کمک کند. این به ویژه برای کودکان ایدهآل است، چون آنها را سالم نگه میدارد.
بیماریهای تنفسی و سرماخوردگی
به عنوان ادویه زعفران به تمیز کردن ریهها کمک میکند. وقتی که یک بیماری تنفسی یا سرماخوردگی دارید، ریهها ملتهب میشوند. خوردن زعفران میتواند خلط را از ریهها پاک کرده و به بهبودی سریعتر کمک کند. زعفران همچنین به کاهش تورم و تمیز کردن مجاری هوایی کمک میکند.
مسکن طبیعی
زعفران به تسکین حالت تهوع و به درمان بیماریهایی مثل زخم، یبوست و نفخ و همچنین به ترمیم جراحت و کوفتگی در بدن کمک میکند و درد ماهیچه را تسکین میدهد.
عوارض چای زعفران
این درست نیست که توسط زنان باردار مصرف شود، زیرا دارای ساختاری است که رحم را تحریک میکند.
استفاده افراد با اختلال دو قطبی توصیه نمیشود که ممکن است یک محرک برای فاز شیدایی باشد.
کاهش وزن با نوشیدن چای زعفران
طبق مطالعات صورت گرفته زعفران میتواند اشتها را کاهش دهد و میتواند به جلوگیری از خوردن میانوعدههایی که باعث افزایش وزن میشوند، کمک کند و یک مطالعه نشان داد زنانی که از مکملهای این گیاه استفاده میکنند، اشتها و مصرف مواد غذایی در آنها کاهش میابد و میزان وزنی که از دست دادهاند در مقایسه با افرادی که دارونما مصرف کردهاند افزایش یافته است، اما هنوز مشخص نیست که زعفران چگونه بر اشتها و وزن تأثیر میگذارد و تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.
بیشتربخوانید:
آشنایی با خواص شگفت انگیز طلای سرخ ایران
چطور چای زعفران درست کنیم؟
توصیه میشود که 1 قاشق چایخوری زعفران را به یک فنجان آب جوشیده اضافه کنید.
در فنجان را بگذارید و 6 تا 8 دقیقه زمان بگذارید. خواهید دید که آب یک رنگ زرد و مایل به قرمز میگیرد.
شما میتوانید با عسل چای خود را شیرین کنید. توصیه میشود که گرم یا داغ مصرف شود.
مراقب باشید که بیش از 8 دقیقه در آب نگذارید و یا در آب نجوشد. در غیر این صورت چای شما مزه تلخی خواهد داشت.