دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
در مصر باستان از زیره برای مومیایی کردن اجساد استفاده میكردند. در یونان باستان نیز زیره یك ماده اشتهاآور محسوب میشد.
امروزه نیز معتقدند زیره به عمل هضم غذا كمك میكند. سالها است كه از دارچین برای درمان سرماخوردگی، دل پیچه، آرتریت وتقویت جریان خون استفاده میشود.
در طب چینی نیز از دارچین برای كاهش علائم یائسگی و آسم استفاده میكنند.
گیاه شناسان غربی نیز مصرف آن را در موارد سوءهاضمه و اسهال توصیه میكنند.
در طب هندی نیز از ادویههای گوناگون استفادههای زیادی میكنند.
برای مثال از زردچوبه برای بهبود جریان خون، افزایش جریان صفرا و در نتیجه افزایش تجزیه چربی خون استفاده میكنند.
از خاصیت ضدعفونی كنندگی زردچوبه در درمان زخمهای عفونی استفاده میشود.
زنجبیل خاصیت گرم كنندگی دارد و در طب چینی از آن برای درمان اختلالات تنفسی به هنگام سرماخوردگی و سرفههای طولانی مدت استفاده میكنند.
در طب چینی از جوز هندی برای تسكین اختلالات مربوط به هضم و همچنین برطرف كردن ضعف عمومی استفاده میشود.
در كشورهای غربی از عصاره جوز هندی برای درمان اسهال استفاده میكنند.
سالها است كه گیاه شناسان غربی از خاصیت بیحس كنندگی موضعی گل میخک استفاده میكنند، این خاصیت مربوط به وجود روغنهای فراری به نام اگنول است.
از روغن گل میخک برای درمان كولیت و دندان درد نیز استفاده میشود.
زردچوبه
خواص زردچوبه بیشتر از سایر ادویهها توسط دانشمندان مورد مطالعه قرار گرفته است. زردچوبه حاوی تركیب فعالی به نام كوركومین 1 است.
خاصیت ضد التهابی این ماده از طریق اثر مستقیم آن بر توقف فرآیندهای التهابزا شناخته شده است.
به همین جهت در طب آیورودیک هندی از زردچوبه در موارد پیچ خوردگی اعضاء و درمان آرتریت استفاده میشود.
تحقیقات اخیر نشان میدهند که احتمالا كوركومین موجود در زردچوبه میتواند خطر بروز سرطان را كاهش دهد.
به نظر میآید چندین عامل در ایجاد خاصیت ضدسرطانی این ادویه مؤثرند.
یكی از این عوامل، پپتید فعالی موسوم به تورمرین 2 است كه خاصیت آنتیاكسیدانی دارد.
تورمرین، DNAرا در برابر آسیبها محافظت میكند.
برخی مطالعات نشان دادهاند كه مصرف منظم زردچوبه با كاهش ابتلا به سرطان مثانه مرتبط است.
هنوز شواهد کاملی مبنی بر توانایی کومینها 3 در مبارزه با سرطان وجود ندارد.
احتمالا استروژن گیاهی موجود در زردچوبه به كاهش علائم دوران یائسگی كه ناشی از افت سطح استروژن هستند كمك میكند.
جوز هندی
دانه میوه درختی همیشه سبز است و طعمی گرم، شیرین و تند دارد.
از مغز این دانه بهطور موفقیتآمیزی برای درمان بیماری كرن (crohn’s disease) استفاده میشده است.
روغن ضروری موجود در این گیاه نیز به تخفیف درد لثهها کمک میکند.
زنجبیل
زنجبیل در بدن اثر گرمازایی و تحریككنندگی دارد.
در طب آیورودیك هندی و طب چینی از آن برای بهبود عملكرد بسیاری از بافتها از جمله مجرای تنفسی، مجرای گوارشی و همچنین برطرف کردن گرفتگی عروق استفاده میشد.
در بسیاری از نقاط دنیا، از روغن زنجبیل برای درمان نفخ شكم و همچنین چرب كردن مناطق دردناك بدن جهت كاهش درد استفاده میشد.
در طب سنتی چینی از زنجبیل بو داده برای درمان اسهال استفاده میكنند.
مصـرف ریشه بدون پوست زنجبیل برای درمان تجمع آب در بدن و برطرف شدن نفخ شكم توصیه میشود.
پودر زنجبیل با اثر بر معده و افزایش فعالیت معده باعث حذف سموم و اسیدهایی میشود كه در صورت تجمع در بدن مركز تهوع در مغز را تحریک میکنند.
مشاهده شده است كه زنجبیل باعث بهبود علائم سرگیجه، تهوع و بیماری صبحگاهی زنان باردار میشود.
همچنین تصور میشود كه زنجبیل در درمان حالت تهوع ناشی از مصرف زیاد الكل نیز موثر است.
به دنبال مصرف پودر زنجبیل، شدت درد و التهاب در بیش از 75 درصد مبتلایان به آرتریت روماتوئید كاهش مییابد.
همچنین زنجبیل در كاهش شدت درد بیماریهای عضلانی موثر بوده است.
محققین معتقدند که زنجبیل تولید مواد التهابزا نظیر پروستاگلاندینها (خصوصاً PGE24) و لكوترینها (LTB45) را مهار مینماید.
این مواد از عوامل بسیار مهم در بروز نشانههای آرتریت هستند.
گروه دیگری از مطالعات نیز نشان دادهاند که مصرف زنجبیل خام میتواند در بهبود علائم آرتریت موثر باشد.