دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
گیاه شناسان معتقدند كه دم كرده ریحان خشك یا تازه، داروی خوبی برای درمان تهوع، انقباضات شكمی، سوء جذب و نفخ شكم است.
ریحان به خروج جفت از رحم بعد از زایمان كمك میكند. گیاه مریم گلی برای عمل هضم مفید است. محققین معتقدند كه این گیاه به هضم غذاهای چرب كمك میكند.
نعنا، گیاهی است که از آن برای آرام كردن دل پیچه و حالت تهوع ناشی از حرکت استفاده میكنند. جویدن دانه رازیانه نیز برای کمک به عمل هضم توصیه میشود و دم كرده برگهای رازیانه میتواند به درمان دردهای حاد شکمی کمک کند.
مادران شیرده با نوشیدن چای رازیانه میتوانند علائم دردهای حاد شکمی (كولیك) را در شیرخواران خود كاهش دهند؛ در واقع خاصیت نفخزدایی رازیانه از طریق شیر مادر به شیر خوار منتقل میشود.
گیاه شناسان نوشیدن چای رزماری را برای درمان سرماخوردگی، آنفلوانزا و دردهای روماتیسمی توصیه میكنند.
بعلاوه معتقدند كه رزماری خاصیت تحریك كنندگی و انرژیزایی نیز دارد. از چای بابونه به عنوان آرام بخش و مسكن استفاده میشود و برای درمان بیخوابی بسیار مفید است.
همچنین تصور میشود که بابونه برای كاهش ناراحتیهای پیش از قاعدگی، اضطراب و استرس مفید است.
فواید خاص گیاهان دارویی
رزماری و مسمومیت غذایی
در شرایط آزمایشگاهی مشاهده شده است که رزماری باعث برطرف شدن مسمومیتهای غذایی با منشاء باكتریایی نظیر سالمونلا و اشرشیا كلی میشود.
آویشن و سالمندی
تحقیقات نشان میدهند كه گیاه آویشن خاصیت آنتیاكسیدانی قوی دارد.
نتایج یك سری تحقیقات بر روی موشها نشان داده است موشهای سالمندی كه با روغن آویشن تغذیه میشوند نسبت به سایر موشها سرحالترند، تصور میشود كه گیاه آویشن از تخریب اسیدهای چرب بلند زنجیر موجود در دیواره سلولی جلوگیری میكند.
آویشن با کمک به مقاومت چربیها در برابر اكسیداسیون چربیها، افراد را در برابر اثرات تخریبی نور خورشید و آلودگی هوا محافظت میكند.
شنبلیله و دیابت
به نظر میآید که تركیبات فعال موجود در شنبلیله به كاهش قندخون در برخی افراد دیابتی كمك میكنند.
مطالعات نشان دادهاند كه مصرف روزانه 25 گرم پودر دانه شنبلیله میتواند سطح قند خون و ادرار را كاهش دهد.
این امر به کاهش دوز مصرفی انسولین در مبتلایانی که باید بهطور منظم انسولین دریافت کنند کمک میکند.
برگ قاصدک و تجمع مایعات در بدن
خاصیت دیورتیك برگ تازه قاصدك شناخته شده است و از آن برای درمان احتباس مایعات در بدن و كاهش فشار خون استفاده میكنند.
ضمناً هر 100 گرم برگ تازه قاصدك حاوی 297 میلیگرم پتاسیم است، كه این امر نیز در كاهش فشار خون موثر است.
پیاز، پیازچه و سیر و بیماری قلبی و سرطان
پیازچه نیز مانند پیاز و سیر در بردارنده تركیبات سولفوره است كه بنظر میآید، میتوانند سطح كلسترول و تری گلیسیرید خون را پایین آورند و احتمالاً در كاهش خطر انعقاد خون نیز مؤثر است.
از طرف دیگر نتایج مطالعات انجام شده نشان میدهند كه در شرایط آزمایشگاهی این مواد از سرطانی شدن سلولها جلوگیری میكنند.
از اینرو برخی متخصصین معتقدند افزایش مصرف پیازچه به همراه سیر و پیاز، خطر بیماری قلبی عروقی و همچنین سرطان را كاهش میدهد.
در ادامه باهم خواص چند گیاه دارویی را مرور می کنیم:
مریم گلی (Sage)
نام این گیاه از کلمهای لاتین به معنای «در سلامت خوب» گرفته شده است.
از گذشته تصور میشد مصرف با افزایش طول عمر مرتبط است و ضمنا این گیاه باعث تقویت حافظه میشود.
مصرف آن همراه با غذاهای گوشتی چرب مانند اردک و غاز مناسب است.
جعفری
این گیاه بسیار مغذی که معمولا به صورت خام مصرف میشود سرشار از ویتامین C است، که علاوه بر بسیاری از خواص آن به حفظ ساختار پوست و ساخته شدن کلاژن کمک میکند.
ریحان
این گیاه در اصل بومی کشور هند است اما امروز مصرف آن در کشورهای مدیترانه بسیار رایج است.
برگهای تازه ریحان را با 2 دقیقه مایکروویو کردن میتوان خشک نمود. ریحان خشک باید در ظروف دردار نگهداری شود.
رزماری (اکلیل کوهی)
این گیاه همیشه سبز تا 1/5 متر بلند میشود.
برگهای سوزنی شکل آن با روغن فراری پوشیده شدهاند که باعث حفظ رطوبت در گیاه میشود.
استفاده از رزماری به علت طعم تند آن، همراه با مرغ و گوشت گوسفند مناسب است.