تحریریه زندگی آنلاین- گروه تغذیه
تمام انواع سبزیجات چلیپایی دارای خواص متعدد غذایی هستند و از طیف گستردهای از اعضای بدن حمایت میکنند. برگ شلغم، در واقع به برگ سبز گیاه شلغم گفته میشود که بیشتر به دلیل ریشه مزه دارش شناخته شده است. شلغم متعلق به خانواده گیاهان چلیپایی است که از جمله مهمترین اعضای این خانواده میتوان به کلم برگ، گل کلم، و کلم بروکلی اشاره کرد.برگ شلغم نسبت به هم خانواده خود که برگ گل کلم است نازکتر است. همچنین طعم آنها کمی تلخ تر است که در کل طعم خوبی است.
برگ شلغم در آشپزی سنتی میان مردم آمریکای جنوبی گیاهی رایج است.محققان معتقدند طعم تلخ برگ شلغم به دلیل وجود مقادیر زیاد کلسیم در این گیاه است. میزان کلسیم موجود در برگ شلغم حدود 4 برابر گیاهانی نظیر کلم است. حتی در مقایسه با گیاه خردل، میزان کلسیم برگ شلغم دو برابر است.
البته باید گفت که وجود کلسیم زیاد تنها علت تلخ بودن این گیاه نیست، اما یکی از مهمترین علل است. هرچند که تولید کنندگان مواد غذایی معمولا سعی میکنند طعم تلخ این گیاه را کاهش دهند، اما اگر شما قصد بهره بردن از خواص این گیاه را دارید، چنین کاری غیر منطقی و بیهوده به نظر میرسد.
راه بهتر این است که شما با این گیاه غذایی تهیه کنید که طی فرآیند پخت آن، طعم این گیاه بهبود پیدا کند و در عین حال خاصیت خود را نیز از دست ندهد. از نظر میزان کل گلوکوزینات، برگ شلغم از کلم، کلم پیچ، گل کلم و بروکلی ارزش بیشتری دارد. این محتویات گلوکوزینات با خود خواص ویژهای نیز به همراه میآورد.
گلوکوزینات موجود در برگ شلغم نوعی ماده مغذی گیاهی است که میتواند به ایزوتیوسیاناتها (sITC) تبدیل شود که دارای خواص ضد سرطانی است. تمام گیاهان مربوط به خانواده کلمها به عنوان منبعی از گلوکوزینات شناخته شده اند. اما برای درک ارزش واقعی برگ شلغم از این نظر، نیاز به تحقیقات بیشتری است.
توصیههای مصرف برگ شلغم
اگر میخواهید از خواص گیاهان مربوط به خانواده کلمها بهره بیشتری ببرید، بهتر است از برگ شلغم به طور مستمر و منظم استفاده کنید. حداقل این گیاه را 2 الی 3 روز در هفته مصرف کنید و اندازه هر وعده را 1 الی ½ پیمانه در نظر بگیرید. اگر به سلامت خود اهمیت زیادی میدهید، شلغم و سایر گیاهان گروه کلمها را 4 الی 5 وعده در هفته، هر بار میزان 2 پیمانه، مصرف کنید. برای بهبود طعم این گیاه با حفظ خواص آن، به شما پیشنهاد میکنیم آن را با روشهای سالم بخارپز کنید.
برگهای شلغم را در اندازههای یک سانتی متری برش دهید، اجازه دهید 5 دقیقه بماند تا خواص آن افزایش پیدا کند، سپس آن را به مدت 5 دقیقه بخارپز کنید. میتوانید این گیاه را به همراه سس مدیترانهای ما مصرف کنید. (بهترین روش پخت برگ شلغم در انتها ذکر شده است).
1 پیمانه (144 گرم) برگ شلغم پخته شده
کالری : 29، GI: خیلی کم
ویتامین K 588% ویتامین B2 8%
ویتامین A 61% منیزیم 8%
ویتامین C 53% اسید پانتوتنیک 6%
فولات 42% فسفر 6%
مس 40% ویتامین B1 5%
منگنز 25% چربیهای امگا 3 4%
فیبر 20% ویتامین B3 4%
کلسیم 20% پروتئین 3%
ویتامین ای 18% ویتامین B6 15%
پتاسیم 8%