دكتر حسین صالحی سورمقی؛ دكتری فارماكوگنوزی - استاد دانشگاه تهران
بعد از آب، چای پرمصرفترین نوشیدنی در دنیاست و هر ساله 3 میلیارد كیلوگرم چای در جهان تولید میشود. هزاران سال است كه مردم چین، ژاپن و هند چای سبز مصرف میكنند و از خواص بیشمار آن بهره میبرند. آنها به هنگام سردرد و نفخ شكم نیز بلافاصله چای سبز مینوشند. چای سبز خطر مرگ در اثر بیماریهای قلبی را بیش از 25 درصد كاهش میدهد.
از فواید بیشمار این گیاه بسیار گفته شده است و حتی چای را بهترین نوشیدنی بعد از آب میدانند. چای محتوی مقدار كمی از رنگدانهها، مثل كافئین است. چای سبز و چای سیاه هر دو از یك گیاه به دست میآیند؛ به طور كلی عملیات بیشتری روی چای سیاه انجام میشود تا به دست مشتری برسد. چای برای كاهش خطر برخی بیماریهای مزمن مثل سكته، حملات قلبی و برخی سرطانها مفید است.
همچنین میتواند از پوسیدگی دندانها جلوگیری كند. با مصرف چای رنگدانههایی كه شما به طریق دیگر دریافت نمیكنید، تامین میشود. بیشترین بهره نوشیدن چای سبز، شامل حال زنان میشود. زنانی كه روزانه پنج فنجان یا بیشتر چای سبز مینوشند، در مقایسه با كسانی كه یك فنجان یا كمتر مصرف میكنند، كمتر دچار مرگ در اثر حملات قلبی میشوند. سایر خواص چای سبز عبارتند از:
كاهش وزن، جلوگیری از پوسیدگی دندان، حفاظت از قلب، كاهش فشار خون، جلوگیری از دیابت، پیشگیری از بیماریهای خودایمنی، جلوگیری از آرتروز، سكته و سرطان و ... خواص مفید چای سبز آنقدر زیاد است كه دانشمندان همچنان در حال تحقیق و بررسی آن هستند.
نوشیدن چای سبز كمك زیادی به كاهش وزن میكند و معمولاً در رژیمهای غذایی سالم، همیشه جایگاه ثابت خود را دارد. نوشیدن پنج فنجان چای سبز در طول روز، منجر به سوخت 70- 80 كالری در بدن میشود كه برابر است با 7 پوند در سال. از مزایای دیگر چای سبز كه اخیراً گروهی از دانشمندان چینی به آن پی بردهاند، جلوگیری از بیماریهای چشم، مثل گلوكوما است.
براساس پژوهشها، بخشهای مختلف چشم، در مقادیر متفاوت كاتچین و آنتیاكسیدان جذب میكنند كه با عمل اكسیداسیون مانع آسیب رسیدن به چشم میشوند. شبكیه چشم كه مسوول حس كردن نور است، بیشترین میزان تمركز آنتیاكسیدانها و قرنیه كمترین میزان را دارد.
فعالیت آنتیاكسیدان بیست ساعت بعد از مصرف چای سبز به پایان میرسد. مصرف چای سبز، چشم را در برابر فشارهای اكسایشی محافظت میكند. فشارهای اكسایشی منجر به بیماری شبكیه چشم میشود. مصرف مرتب چای سبز، كلسترول بالا، بیماریهای قلبی، آرتروز و بیماریهای كبدی را كاهش میدهد.
برخی تحقیقات نشان دادهاند كه نوشیدن چای سبز، خطر بروز انواع سرطان، به خصوص سرطان معده، دهان و مری را كاهش میدهد و با سلولهای سرطانی مقابله میكند و طبق تازهترین اخبار، گروهی از پژوهشگران بعد از انجام برخی آزمایشها روی افراد سیگاری كه روزانه یك فنجان چای سبز مینوشیدند، دریافتند كه مصرف همین مقدار كم چای سبز به طرز چشمگیری با رشد سلولهای سرطانی ریه مقابله میكند. گروهی از پژوهشگران چندی پیش روی 170 نفر كه مبتلا به سرطان بودند و 340 فرد سالم آزمایشهایی انجام دادند. این افراد برای مدتی به طور كامل تحت نظر بودند.
میزان سیگار كشیدن، نوع تغذیه، میزان مصرف چای سبز یا عدم مصرف آن، میزان مصرف میوه و سبزیجات و تاریخچه خانوادگی این افراد در زمینه سرطان ریه مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد كه افراد سیگاری و غیرسیگاری كه روزانه به هیچوجه چای سبز نمینوشند، پنج برابر بیشتر از آنهایی كه چای سبز مینوشند، در معرض خطر سرطان ریه هستند.
افراد سیگاری كه اصلاً چای سبز نمینوشند، 12 برابر بیش از افرادی كه روزانه حداقل یك فنجان چای سبز مینوشند، در معرض این خطر قرار دارند. افرادی كه چای سبز مینوشند چه سیگاری و چه غیرسیگاری، 66 درصد كمتر در معرض خطر سرطان ریه هستند. همچنین گفته میشود كه نوشیدن چای سبز احتمال بروز سرطان پروستات را نیز كاهش میدهد؛ اما در این زمینه آزمایشها و تحقیقات گستردهتری در حال انجام است...
برای خواندن بخش دوم- نوشیدنی همه فن حریف- اینجا کلیک کنید.