بسیاری از این مشکلات به آرامی ایجاد میشوند و علائم اولیه ممکن است به راحتی نادیده گرفته شوند، به همین دلیل است که دانستن آنچه باید مراقب آن باشید، بسیار مهم است. تشخیص زودهنگام این علائم هشداردهنده، میتواند به جلوگیری از آسیب بیشتر و بهبود سلامت طولانیمدت شما کمک کند.
به گزارش بهداشت نیوز، یکی از شایعترین عوارض دیابت، آسیب عصبی است که به عنوان «نوروپاتی دیابتی» شناخته میشود و میتواند علائمی مانند سوزن سوزن شدن، مورمور شدن یا بیحسی در دستها یا پاها ایجاد کند. در ابتدا، این احساسات ممکن است ظاهر شوند و از بین بروند، اما در برخی موارد نیز این علائم پایدار خواهند بود و میتوانند با گذشت زمان بدتر شوند.
برخی از افراد ممکن است حس در پاهای خود را از دست بدهند که این امر خطر بریدگیها یا جراحات ناشناختهای را که میتوانند منجر به عفونت شوند، افزایش میدهد. نتایج تحقیقات منتشر شده در نشریه «مراقبت از دیابت» (Diabetes Care)، نشان داد که ۵۰ درصد از افراد مبتلا به دیابت به نوعی آسیب عصبی، مبتلا میشوند، بهخصوص اگر قند خون آنان به خوبی کنترل نشود.
یکی دیگر از نشانههای اولیه عوارض دیابت، مشکلات بینایی مکرر یا بدتر شدن آن است. قند خون بالا میتواند به رگهای خونی ریز در چشمها، آسیب برساند و منجر به وضعیتی به نام «رتینوپاتی دیابتی» یا «شبکیهرنجوری دیابتی» شود. همچنین ممکن است متوجه تاری دید، لکههای تیره یا مشکل در دید در شب شوید و اگر این موارد درمان نشوند، منجر به از دست دادن بینایی خواهد شد. معاینات منظم چشم ضروری است، حتی اگر علائم قابلتوجهی نداشته باشید، زیرا آسیب میتواند بدون درد یا هشدار رخ دهد.
مشکلات کلیوی یکی دیگر از خطرات خاموش اما جدی است؛ کلیهها مواد زائد را از خون شما فیلتر میکنند و قند خون بالا میتواند به مرور زمان به آنها آسیب برساند. این بیماری «نفروپاتی دیابتی» نامیده میشود. نشانههای هشداردهنده اولیه شامل تورم در مچ پا، ساق پا یا پاها و تغییر در تعداد دفعات ادرار است. نتایج تحقیقات نشان میدهد که از هر سه بزرگسال مبتلا به دیابت، حدود یک نفر ممکن است به بیماری کلیوی مبتلا شود، به همین دلیل آزمایشهای منظم ادرار و خون برای تشخیص زودهنگام آن کلیدی است.
مشکلات پا، یکی دیگر از نشانههای هشداردهنده است. به دلیل جریان خون ضعیف و آسیب عصبی، آسیبهای کوچک مانند تاول یا بریدگی میتوانند خطر جدی شوند. ممکن است درد را احساس نکنید، بنابراین عفونتها میتوانند نادیده گرفته شوند.
مراقب زخمهایی که بهبود نمییابند، تغییر در رنگ یا دمای پوست و تورم باشید. در موارد شدید، عفونتهای درمان نشده میتوانند منجر به قطع عضو شوند که هنوز هم در بین افرادی که دیابت کنترل نشده دارند، بسیار رایج است.
در نهایت، علائم هشداردهنده مشکلات شناختی و عاطفی گاهی اوقات نادیده گرفته میشوند. نتایج برخی تحقیقات نشان دادند که دیابت مدیریت نشده، ممکن است با مشکلات حافظه و میزان بالاتر افسردگی و اضطراب مرتبط باشد.
اگر شما مبتلا به دیابت هستید و یا فرد مبتلا به دیابت را میشناسید که دچار تغییرات خلقی، گیجی یا مشکل در تمرکز است، با یک ارائهدهنده خدمات درمانی این مشکل را در میان بگذارید.
سایت ساینس گزارش کرد، خبر خوب، این است که مدیریت قند خون، مراجعه منظم به پزشک و اتخاذ سبک زندگی سالم میتواند از بسیاری از این عوارض جلوگیری کند یا آنها را به تاخیر بیندازد. اقدام زودهنگام، بهترین راه برای حفظ سلامت و جلوگیری از آسیبهای جدی در آینده است.