سرانه مصرف داروهای تزریقی در ایران حدود ۱۱.۴درصد و تقریبا ۴برابر جوامع توسعهیافته است. آمپول نوروبیون از ویتامینهای ب۱۲، ب۶ و ب۱ تشکیل شده و در بین مردم ایران بهعنوان آمپول تقویتی معروف است؛ دارویی بسیار رایج که عموم مردم تصور میکنند باید برای درمان بیماریهای مختلف، رهایی از خستگی و تقویت نیروی جسمانی تزریق کنند.
عجیبتر آنکه توصیههای مردمی برای تزریق نوروبیون هم بهشدت رواج گرفته و بسیاری از مردم یکدیگر را به تزریق این آمپول در مواجهه با انواع بیماریها و خستگیهای روزانه توصیه میکنند. با این که نوروبیون از خانواده ویتامینهای گروه ب و در درمان بسیاری از اختلالات مؤثر است، اما اخطار جدی درباره آن مصرف بیرویه و بدون تجویز پزشکان است؛ چون میتواند عوارض مرگباری را برای فرد به همراه داشته باشد.
جدیدترین مطالعات نشان میدهد که مصرف خودسرانه این داروی ارزان و در دسترس میتواند زمینه بروز انواع مختلف سرطان را فراهم کند. پزشکان هم میگویند یکی از دلایل مهم افزایش کبد چرب غیرالکلی در جامعه ایرانی استفاده مکرر از نوروبیونهاست؛ این در حالی است که مصرف بیش از حد نوروبیون، دوز فلزات سنگین موجود در بدن را هم بالا میبرد و میتواند به عوارضی ازجمله مسمومیت منجر شود.
بیشتربخوانید:
عوارض تزریق آمپول نوروبیون را بدانید و بشناسید
آسیب نوروبیون به کبدهای سالم
«مصرف آمپول نوروبیون که طی سالهای اخیر رواج قابل توجهی پیدا کرده میتواند به عارضه کبد چرب غیرالکلی و در نهایت نارسایی کبدی منتهی شود.» این نکتهای است که فرناز مشیری، عضو انجمن متخصصان زنان و زایمان ایران اعلام میکند و در توضیح بیشتر میگوید: «آمپول نوروبیون حاوی برخی ویتامینهای گروه ب است.
بهطورکلی ویتامینهای پیچیده گروه ب برای حفظ سلامت بدن ضروری است، اما برخلاف سایر ویتامینهای محلول در آب، کبد میتواند ویتامین B ۱۲ را همانند ویتامینهای محلول در چربی برای استفادههای بعدی خود تا چندین سال ذخیره کند و چنانچه بیشازحد نیاز از ویتامینهای خاص گروه ب مصرف شود احتمالا منجر به بروز آسیبهای کبدی در آینده خواهد شد.»
او ادامه میدهد: «محل متابولیزه شدن ویتامین ب۱۲ همانند برخی دیگر از داروها در کبد است و همین مساله موجب تحمیل بار فراوانی بر این عضو حیاتی میشود.» او با بیان این که ویتامینهای گروه ب احساس خوبی از نظر رفع خستگی و راحتی اعصاب ایجاد و نتیجه مصرف را خوشایند میکند، اما تاکید میکند: «افراد باید بدانند که بدن آنها به این ویتامین نیاز دارد یا خیر؟ نباید بطور مکرر آمپول نوروبیون تزریق شود.
کسانی که به طور هفتگی یا ماهانه از این آمپول استفاده میکنند باید آگاه باشند که یکی از علل شیوع کبد چرب غیرالکلی در کشور، همین مصرف سرخود نوروبیون است. این در حالی است که اختلالات کبدی علائم خاصی در مراحل ابتدایی ندارند و فرد زمانی متوجه مشکل خود میشود که بیماری پیشرفت کرده است.»
مشیری همچنین به باورهای غلط مبنی بر خونساز بودن این ویتامین و رفع کم خونی فقر آهن هم اشاره میکند و میگوید: «در مجموع مصرف داروهای ویتامینی برای افرادی که تغذیه خوب، سالم و متنوع دارند ضرورتی ندارد. در صورت نیاز توصیه میشود که بجای آمپول نوروبیون، فقط از قرص یا آمپول ب کمپلکس که فاقد ویتامین B ۱۲ است استفاده شود.»
بیشتربخوانید:
هشدار درباره تزریق آمپول نوروبیون
منبع:همشهری آنلاین